Andrey Vatutin, președinte CSKA Moscova, vorbește deschis despre rețeta financiară din Euroligă

Andrey Vatutin, președintele lui CSKA Moscova – cel mai înstărit club din baschetul european – a oferit un interviu publicației rusești Sport-Express. Oficialul campioanei Europei în exercițiu a făcut referiri clare cu privire la încasările înregistrate de echipe pe parcursul actualului sezon la nivel de Euroligă. În același timp, Vatutin a făcut precizări cu privire la lucrurile pe care clubul pe care îl conduce le va face pentru a-și îmbunătăți performanța sportivă.

Totodată, președintele lui CSKA a discutat despre oportunitatea existenței unei ligi închise în Euroligă. El a subliniat faptul că o echipă angrenată în această competiție ar trebuie să aibă un program mai puțin aglomerat în competiția internă și a precizat că pentru CSKA și alte cluburi ar fi o binecuvântare să nu mai joace deloc în competițiile interne.

Iată ce a spus Vatutin:

„Echipele din Euroligă au început să câștige în sfârșit bani. Fiecare dintre cele 16 echipe înscrise în actuala ediție a competiției a încasat câte 200.000 euro. Fiecare victorie în sezonul regulat este recompensată cu 37.000 euro, motiv pentru care fiecare echipă a fost extra motivată să obțină victorii chiar și atunci când fie și-au asigurat locul în playoff, fie nu mai aveau șanse matematice. În playoff o victorie va fi premiată cu 70.000 euro.

Așa cum s-a anunțat deja, câștigătoarea trofeului va primi un milion de euro, finalista va primi jumătate de milion, locul 3 încasează 300.000 euro, iar locul 4 va primi 150.000 euro.

Așadar, echipa care va câștiga trofeul va ajunge la încasări de aproape două milioane euro. Din această sumă, aproximativ 150.000 euro se deduc pe cheltuieli legate de arbitraj, cazarea și transportul arbitrilor și așa mai departe.

Aici se adaugă încasările din vânzarea de bilete. Desigur, sunt diferențieri majore date de capacitatea sălilor, popularitatea echipelor și așa mai departe. Se poate adăuga fan shop-ul și acțiunile de marketing, care bine realizate pot genera un mic profit.

CSKA Moscova încasează în acest sezon suma de 178.000 euro prin intermediul cesiunii drepturilor de televizare. Suma este mică, însă în alte țări, acolo unde baschetul are o mare popularitate și este intens promovat la TV sumele sunt mult mai mari. Pot să exemplific cu Maccabi Tel-Aviv, care a încasat 3.5 milioane euro din drepturile TV numai în acest sezon.”

Referitor la acțiunile pe care CSKA Moscova le va întreprinde la vară, Vatutin a precizat câteva aspecte din strategia rușilor:

„Va trebui să mărim salariile jucătorilor de bază. Este o situație cu care se va confrunta întreaga Euroligă. În prezent NBA-ul este mult prea atractiv pentru jucătorii din Europa, astfel încât va trebui să depunem eforturi în acest sens.

Obligația noastră ca și club se răsfrânge asupra multor aspecte. Unul dintre ele este legat de recuperare. Este limpede că trebuie să facem eforturi în acest sens. A scăzut semnificativ numărul și consistența antrenamentelor, crescând invers proporțional grija asupra recuperării între meciuri. Este limpede că jucătorii trebuie să fie extrem de profesioniști, să trateze vara cu scopul de a se recupera mental, de a-și trata accidentările și de a-și îmbunătăți aspecte ale jocului. Adică lucruri pe care nu le pot face în timpul sezonului.

Noi avem un lot consistent de jucători, dar acest lucru nu ne mulțumește. Am discutat cu Ettore Messina (fostul antrenor al lui CSKA Moscova, în prezent asistent la San Antonio Spurs) care ne va ajuta la vară. Vom trimite întreg staff-ul nostru medical la specializare în Texas, unde vor petrece o bună perioadă de timp pentru a se pune la punct cu tot ce se întâmplă în domeniul acesta la nivel de NBA.”

În ceea ce privește structura și formatul Euroligii, Vatutin a precizat:

„Suntem în contact permanent cu Euroleague Basketball. Cluburile țin o strânsă și onestă legătură între ele. De asemenea, avem contacte cu grupările care își doresc să se alăture Euroligii. Consider că este de mare utilitate să extindem competiția.

La ora actuală vă pot spune că există două echipe din Rusia, una din Spania, precum și Bayern Munchen care pot fi opțiuni pe termen lung în Euroligă. Sunt încrezător că o ligă închisă este cea pe baza căreia se poate construi și este cel mai indicat mod de a mări valoarea competiției. Adică inclusiv de a atrage finanțare puternică, sponsori pe termen lung, deoarece banii pe care noi îi încasăm trebuie să vină de undeva.

Din păcate nu suntem prea mulți interesați de o ligă comercială la ora actuală. Eu sunt pentru acest gen de competiție întrucât înțeleg foarte bine că este nevoie de bani pentru a oferi oamenilor un produs de calitate pe termen lung și foarte lung. Cu toate acestea, suntem cu toții de acord că ceva trebuie să se schimbe prin prisma competițiilor interne, adică acolo unde, cu tot respectul, nu avem mai nimic de câștigat. Nu cred că e posibil să renunțăm la participarea în competițiile interne, însă e clar că programul și sistemul competițional trebuie adaptat la realitățile curente.”

În încheiere, tot legat de formatul Euroligii, Vatutin a spus:

„CSKA Moscova susține și sprijină mărirea numărului de echipe în viitor la nivel de Euroligă. De asemenea, susținem și încurajăm înlocuirea Final Four-ului cu alte două faze de playoff. Adică semifinalele și finala să se dispute, similar sferturilor de finală, în serii după sistemul cel mai bun din cinci meciuri.”

Este limpede că implementarea unui format pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri ar mări și mai mult șansele lui CSKA Moscova de a deveni forța dominantă a baschetului european, alături de alte echipe cu potențial financiar consistent, menit să contribuie la construirea unui lot de jucători consistent.

Rețeta financiară din Euroligă în sezonul 2016/17
Sursa Suma Observație
Participare 200,000 fiecare echipă
Victorie sezon regulat 37,000 ultima calificată în playoff a avut 16 victorii
Victorie meci playoff 70,000 minim trei victorii pentru calificarea la F4
Locul 1 1,000,000
Locul 2 500,000
Locul 3 300,000
Locul 4 150,000

Așadar, locul 8, Darussafaka a obținut 592,000 euro din victoriile repurtate în sezonul regulat. În schimb, locul 1, Real Madrid a câștigat 851,000 euro din victoriile repurtate în faza regulată. La aceste sume se vor adăuga 210,000 euro prin obținerea a trei victorii în playoff-ul Euroligii pentru patru echipe.

De aici se scad aproximativ 150,000 euro pentru plata baremului de arbitraj, transportul și cazarea cavalerilor fluierului.

Astfel, dacă luăm cazul particular Real Madrid, această formație ar putea încasa 2,061,000 euro. De aici scădem cele 150,000 euro pentru arbitri, s-ar ajunge la puțin peste 1,9 milioane euro. Aici se mai adaugă banii din drepturile TV, vânzarea de bilete și strategia de marketing. Așadar, echipele din Euroligă pot câștiga bani. Sunt departe de industria din NBA, sunt departe inclusiv de cheltuielile pe care le au într-un sezon, însă este un pas important în direcția dorită.

Articole din aceeași categorie

3 comentarii On Andrey Vatutin, președinte CSKA Moscova, vorbește deschis despre rețeta financiară din Euroligă

  • Câștigătoarea Euroligii ar primii 2mil euro.In cazul CSKA ar însemna undeva la 10% din bugetul echipei pe sezon.Unde e câștigul?

  • Doar 6% din bugetul ei. Insa orice inceput este un pas inainte.

  • acuma nu toti au reteta lui Gigi Becali…:)
    Premiile in bani din partea Euroligii sunt doar un procent din buget (e drept mic, daca luam in calcul bugetul CSKA), mai exista sponsori, bilete, drepturi TV…Probabil bugetul mediu in Euroliga e undeva la 15-17 mil.
    Sunt chiar curios de directiile de dezvoltare ale euroligii in anii care urmeaza, sa vedem daca taie cineva cordonul ombilical turcesc…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.