Adam Hanga a fost desemnat cel mai bun jucător defensiv al sezonului în Euroligă

Maghiarul Adam Hanga a fost desemnat cel mai bun jucător defensiv al sezonului 2016/17 în Euroliga masculină. Atleticul baschetbalist legitimat la Baskonia Gasteiz obține un bine meritat trofeu la capătul unei stagiuni de excepție atât pentru el, cât și pentru gruparea pentru care evoluează.

Înalt de 2.01 metri și în vârstă de 28 ani, Hanga se află la cel de-al 3-lea sezon alături de gruparea din Vitoria. El a avut 33 meciuri (nu a ratat niciunul) și a fost titulariza de 30 ori. Sportivul originar din țara vecină a terminat sezonul 2016/17 cu medii de 10.5 puncte, 4.4 recuperări, 2.4 pase decisive, 1.3 intercepții și 0.7 capace, cu 2.3 greșeli personale pentru 13.0 la eficiență în 28 minute pe partidă. El a avut procentaje de 53% la aruncările de două puncte, 34% la trei puncte, respectiv 67% la linia de pedeapsă.

Jucător de poziția 3, Hanga a primit sarcina de a se apăra la cel mai bun jucător ofensiv de perimetru din echipa adversă pe tot parcursul acestui sezon. Maghiarul s-a apărat excelent împotriva lui Nando De Colo și a lui Milos Teodosic în seria de playoff pierdută de Baskonia în duelul cu CSKA Moscova.

Hanga s-a clasat pe locul al 5-lea în ierarhia generală a competiției la intercepții, a fost liderul Baskoniei la capac și a fost indiscutabil liderul ei în faza de apărare. În mod surprinzător, Hanga l-a devansat pe Ekpe Udoh, jucător care a fost liderul Euroligii la recuperări și capace în acest sezon competițional.

Este al 2-lea trofeu individual acordat de Euroleague Basketball în acest sezon. Primul a fost trofeul Alhponso Ford, destint celui mai bun marcator al competiției, acontat de către americanul Keith Langford.

Anterior, titlul de cel mai bun jucător defensiv al sezonului a fost adjudecat de Dimitris Diamantidis (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011), Stephane Lasme (2013) ambii de la Panathinaikos Atena; Victor Khryapa (2010), Andrei Kirilenko (2012) și Kyle Hines (2016) de la CSKA Moscova; respectiv Bryant Dunston (2014, 2015) de la Olympiacos Pireu.

Descoperit de Alba Fehervar, în Ungaria, Hanga a jucat cinci sezoane în primul eșalon baschetbalistic al țării sale natale. El este unul dintre jucătorii nu doar formați, dar și consacrați în liga maghiară (similar lui Marton Bader sau David Kornel). Hanga a fost legitimat de Manresa, în prima ligă a Spaniei, în anul 2011. Aici a petrecut două sezoane, după care în ezonul 2013/14 a trecut la Baskonia. Pe parcursul sezonului 2014/15 a fost împrumutat la Avellino, în Italia, dar din vara lui 2015 a devenit piesă de bază la Baskonia, pe care a ajutat-o să se califice la Final Four-ul Euroligii.

Hanga a fost ales în NBA Draft de către San Antonio Spurs. El a urmat cu strictețe instrucțiunile clubului texa, care i-a cerut să aleagă Liga ACB chiar dacă i se ivesc oportunități de a juca în alt campionat, pe mi mulți bani. Hanga a fost monitorizat de Spurs de-a lungul anilor, fiind urmărit îndeaproape de reprezentanți ai staff-ului tehnic condus de către Gregg Popovich la echipa națională a Ungariei. De asemenea, el a participat la mai multe stagii pe parcursul verii în Texas. Recent, Hanga a precizat că ultima sa oportunitate de a face pasul spre NBA va fi în această vară. El dorește să-și reprezinta echipa națională la EuroBasket 2017, urmând să evolueze în grupa de la Cluj-Napoca, acolo unde va avea parte de adversari redutabili la poziția 3, precum Alex Abrines sau Bojan Bogdanovic.

Foto&video: euroleague.net

Related Post

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Site Footer

Sliding Sidebar