Ziua finalelor în EuroChallenge

Duminică (26.04), sunt programate finalele ediției 2014/15 în FIBA EuroChallenge. Energia Târgu-Jiu întâlnește pe Fraport Skyliners în meciul pentru locul 3, iar Trabzonspor se duelează cu JSF Nanterre în meciul pentru trofeu.

După eșecul suferit în fața formației gazdă, Energia încearcă să încheie un sezon de vis pe plan continental cu o clasare pe podiumul EuroChallenge. Gorjenii se întâlnesc cu o reprezentantă a Bundesligii, campionatul cu cea mai spectaculoasă ascensiune în ultimii ani.

Antonis Constantinides va miza din nou pe rotația de șapte jucători care a dat satisfacție pe tot parcursul acestui sezon competițional. Dorința unui rezultat memorabil îl va determina foarte probabil pe antrenorul cipriot să mizeze pe același nucleu de jucători, chiar dacă are la dispoziție un al 7-lea străin, în persoana lui Michal Kremen. Pe de altă parte, Energia trebuie să țină cont de faptul că miercuri și joi dispută două meciuri foarte dificile în compania lui CSU Ploiești, în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin.

troupe

Formația germană parcurge un sezon productiv, cel mai bun din istoria recentă. Echipa din Frankfurt va juca în playoff-ul campionatului german și prin calificarea la Final Four a izbutit cel mai bun rezultat din totalul de trei participări în EuroChallenge. De altfel, Fraport este singura echipă prezentă la Final Four-ul de la Trabzon care a acumulat experiență în prealabil la nivelul acestei competiții.

Energia, similar lui Trabzonspor, parcurge primul sezon în cupele europeen. În schimb, Nanterre se află la cel de-al 2-lea sezon, în primul participând la nivel de Euroligă. Așadar, experiența la nivel de EuroChallenge poate să reprezinte un avantaj pentru elevii lui Gordon Herbert.

Johannes Voigtmann, unul dintre cei mai buni tineri jucători din Europa la ora actuală, va reprezenta principalul pericol pentru coșul Energiei. Pivotul german ar putea fi împerecheat cu Nemanj Milosevic în condițiile în care Voigtmann evoluează foarte mult pe semicerc sau la distanță respectabilă de coș, acolo unde Andreas Glyniadakis nu este cel mai eficient, având anumite limite de agilitate și mobilitate.

Se anunță un matchup dificil pentru Energia. În plus, germanii dispun de o serie impresionantă de jucători periculoși la perimetru, fie prin aruncare, fie prin abilitatea de a se apropia de coș prin acțiuni individuale.

Finala EuroChallenge opune pe Trabzonspor din Turcia, gazda Final Four-ului, respectiv JSF Nanterre, reprezentanta Hexagonului. Este un duel între două echipe ce parcurg primul sezon în această competiție.

Trabzon a avut cel mai bun parcurs între toate participantele în EuroChallenge pe parcursul acestui sezon. Turcii sunt avantajați și de faptul că evoluează în fața propriilor susținători. De cealaltă parte, Nanterre are un sezon la nivel de Euroligă/EuroCup, susținut în ediția precedentă. Așadar, acest aspect poate cântări în soarta finalei.

Turcii au un avantaj evident la recuperare și pot marca cu regularitate din orice zonă a terenului. Experiența și valoarea intrinsecă a jucătorilor de la interior reprezintă atuuri pentru Trabzon. În replică, Nanterre este foarte periculoasă pe semicerc, de unde aruncă cu generozitate și o face cu deosebită precizie. Aspectul atletic poate reprezenta un factor, însă și turcii au capacitatea de a juca într-un ritm accelerat. Ambele echipe pun presiune pe omul cu mingea, însă dincolo de nivelul bun pe faza de apărare, atât Trabzon, cât și Nanterre se descurcă foarte bine cu mingea în posesie.

Trabzonspor ar deveni a 2-a echipă din Turcia care triumfă la nivel de EuroChallenge. Prima a fost Besiktas, formație ce a triumfat în urmă cu trei ani la Debrecen, după o finală cu o altă reprezentantă a Franței, Elan Chalon. Este a 3-a finală în ultimii patru ani ce cuprinde o echipă din Turcia.

Nanterre ar fi prima echipă franceză ce triumfă în EuroChallenge. Cholet în 2009, respectiv Chalon în 2012 au pierdut la diferențe de 2 și 5 puncte în finala competiției.

Va fi a 12-a câștigătoare de EuroChallenge din tot atâtea ediții desfășurate.

Ambele partide pot fi urmărite în transmisiune directă pe site-ul livebasketball.tv cu începere de la orele 16:30, respectiv 19:00.

Foto: fibaeurope.com

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.