VIDEO. Ce frumos este când înveți de la cei mai buni!

Meciul de EuroCup dintre Cedevita Zagreb și Virtus Roma, încheiat cu scorul de 91-90, a scos în evidență o acțiune de repunere impresionantă prin care croații au marcat ultimul coș din timpul regulamentar. Grație acestei reușite ei au trimis meciul în prelungiri, pentru ca în repriza suplimentară să se desprindă în învingători.

Consider că este interesant să discutăm puțin despre această acțiune. Înainte de asta v-aș ruga să aruncați o privire asupra ei, pentru a fi în temă cu ce doresc să remarc mai jos.

Așadar, după ce ați văzut faza vă rog să mai aruncați o a 2-a și a 3-a privire. Rugămingea este să faceți acest lucru între secundele 16 și 19.

Ce s-a întâmplat?

Luka Babic (nr.9) efectuează repunerea mingii în joc. Ea ajunge la Tomislav Zubcic (nr.5).

Imediat ce mingea ajunge la Zubcic, cei doi jucători de pe linia de fund ai formației aflate în ofensivă aleargă spre semicerc pentru a încerca să recepționeze mingea. Pivotul aceleiași echipe se poziționează în „căciulă” pentru a așeza un blocaj unuia dintre jucătorii care vin spre semicerc.

În schimb, ce face apărarea?

Fiind cinci secunde de joc e limpede că se practică apărare om la om și în eventualitatea unui blocaj se schimbă orice împerechere (switch everything). Fiind atât de puțin timp de joc nu mai contează că e mismatch sau nu. E limpede că oricine va recepționa mingea o va arunca la coș.

Dacă pivotul se apără corect, iar apărătorii celor doi jucători de pe linia de fund își urmează adversarul direct pentru a-l împiedica să se elibereze pe semicerc, nu e la fel de corectă poziționarea jucătorului care a fost desemnat să se apere la cel care efectuează repunerea.

Acest apărător încearcă să blocheze în primă fază culoarul de pasare, după care este „furat de peisaj” și este surprins de autorul repunerii care aleargă spre coș. Acesta recepționează un „back door pass”, iar finalizarea este o simplă formalitate după ce adversarul direct a rămas mult în urmă.

Aici trebuie precizat faptul că scorul era de 82-80 în favoarea echipei aflate în apărare. Pe lângă greșeala de poziționare a celui care s-a apărat la omul care a efectuat repunerea, trebuie să ținem cont de faptul că echipa aflată în defensivă a avut ca principal obiectiv împiedicarea unei aruncări de trei puncte. Problema constă în faptul că această defensivă a uitat complet să se apere împotriva unui coș de două puncte. Lucru pentru care a fost aspru pedepsită.

Mergem puțin înapoi în timp și ne amintim de confruntarea dintre Serbia și Croația, consemnată la Campionatul Mondial din anul 2010, desfășurat în Turcia.

Iată ce s-a întâmplat (minutul 1:20 – 1:30):

Știți care este punctul comun între cele două faze mai sus prezentate?

Jasmin Repesa.

Croatul a urmărit îndeaproape echipa națională a țării sale la meciul din urmă cu aproape cinci ani, când Serbia lui Dusan Ivkovic a învins Croația lui Josip Vrankovic cu scorul de 73-72. Acea acțiune este una antologică, chiar dacă nu a fost decisivă, dar a cântărit foarte mult în soarta partidei.

Același antrenor a demonstrat că învață de la oponenții săi, dovadă fiind acțiunea executată perfect de Cedevita în meciul de aseartă cu Roma.

E drept că atunci când joci împotriva lui Dusan Ivkovic chiar ai de la cine să înveți.

Dincolo de această poveste, trebuie remarcat cât de importantă este deplasarea fără minge în jocul de baschet.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.