Ungaria vrea să mărească numărul străinilor, dar să-l limiteze pe cel al naturalizaților

Ungaria ar putea să opereze o modificare importantă începând cu sezonul următor. Prima ligă din țara vecină pare tentată să modifice regula prin care obligă cluburile să folosească în permanență cel puțin doi jucători autohtoni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani primul eșalon din Ungaria a funcționat după regula care au forțat echipele să aibă cel mult trei jucători străini pe foaia oficială a unui meci. În paralel cu această regulă, în țara vecină a devenit extrem de accesibilă varianta naturalizării. Astfel, multe echipe din primul eșalon baschetbalistic al acestei țări au apelat la varianta cea mai rentabilă din punct de vedere al raportului preț-calitate: naturalizarea cât mai multor jucători.

jasz

În sezonul competițional 2014/15 din totalul de 13 echipe înscrise, doar MAFC și Albacomp nu au avut jucători naturalizați. În rest toate echipele au avut cel puțin un străin cu cetățenie maghiară. În cele mai multe cazuri numărul naturalizaților a fost mai mare. De altfel, nu a existat niciun fel de limită în regulament care să prevadă numărul maxim de jucători naturalizați. Astfel, în ultimii ani au fost echipe care au avut chiar 3-4 jucători naturalizați pe lângă cei trei care au activat în calitate de jucători străini.

În pofida numărului mare de naturalizări, doar doi jucători au acceptat să joace pentru echipa națională a Ungariei în acești cinci ani. Este vorba despre Obie Trotter, respectiv Jermaine Thomas.

Prin urmare, cluburile discută posibilitatea schimbării regulamentului pentru sezonul următor. În prezent există păreri și puncte de vedere diferite între conducătorii de cluburi, urmând însă ca acestea să fie discutate în Adunarea Generală convocată de federația de specialitate maghiară pentru luna aprilie.

Cea mai vehiculată variantă este cea de mărire a numărului maxim de jucători străini de la trei cu condiția eliminării definitive a variantei naturalizării. Rămâne de văzut ce anume se va întâmpla. De notat că regula cu trei străini, fără limită în ceea ce privește posibilitatea folosirii de jucători naturalizați a intrat în vigoare din sezonul 2010/11. De atunci și până în prezent în fiecare primăvară s-a votat pentru continuarea cu aceeași regulă.

Iată câteva dintre efectele pozitive ale regulii existente în ultimii cinci ani: Szolnok s-a calificat de două ori la Final Four-ul EuroChallenge, competiție ce forțează cluburile să joace după regulamentul din competiția internă. Același club a beneficiat de wild card de participare în trei ediții consecutive ale Ligii Adriatice. În fine, Ungaria a beneficiat de câte un wild card în ultimele două ediții ale EuroCup, acesta fiind alocat campioanei în exercițiu: Albacomp pentru stagiunea 2013/14, respectiv Szolnok pentru 2014/15.

Reamintim faptul că în România regulamentul se va schimba începând cu sezonul competițional 2015/16. Astfel, echipele din Liga Națională a României vor putea înscrie cel mult șase jucători pe foaia oficială însă ele se vor obliga să folosească cel puțin un jucător autohton pe toată durata unui meci.

Foto: bb1.hu

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.