Un singur antrenor străin mai activează în LNBM

Despărțirea dintre Nenad Mandic și BC SCM Timișoara, respectiv numirea lui Cristian Bota în funcția de antrenor principal al formației alb-violete, a redus numărul antrenorilor străini la unul singur în LNBM. Este vorba despre Vladimir Vuksanovic, de la SCM Universitatea Craiova.

Mandic este cel de-al 3-lea antrenor străin care dispare în actuala ediție a Ligii Naționale. Ceilalți doi au fost Milija Bogicevic (Dinamo) și Sladjan Ilic (Baia Mare).

Nu mai puțin de șase echipe au în staff-ul tehnic, pe alte poziții, străini. Este vorba despre:

Antrenori asistenți – Milorad Perovic (Steaua), Miljan Marjanovic (Dinamo), Milan Mitrovic (Oradea), Nenad Markovic (Timișoara).

Director tehnic – Dragan Aleksic (Craiova).

Team manager – Branko Cuic (Cluj).

De asemenea, mai multe echipe angrenate în LNBM mizează, fie cu normă întreagă, fie pe termen limitat, pe specialiști în pregătire fizică originari din alte țări.

Este pentru prima dată în ultimii aproape 20 de ani când primul eșalon baschetbalistic al României numără un singur antrenor principal străin. În prezent, în nicio altă țară din Europa, exceptând spațiul ex-iugoslav, nu activează atât de puțini antrenori principali străini la formațiile din primul eșalon baschetbalistic.

Numărul atât de mic de antrenori străini din Liga Națională atrage de la sine un semnal de alarmă. Având în vedere că baschetul românesc este în continuă suferință, prezența unor specialiști formați și educați baschetbalistic în alte țări, mai bine dezvoltare din punct de vedere sportiv, ar trebui să reprezinte un punct de interes pentru oamenii angrenați în această disciplină, alături de promovarea antrenorilor autohtoni cu adevărat pricepuți și pregătiți, care să aducă un plus propriei echipe.

De asemenea, se ridică întrebarea de ce antrenorii străini cu personalitate (de exemplu Tab Baldwin, Predrag Badnjarevic, Niksa Bavcevic, Antonis Constantinides și alții) nu rezistă în sportul cu mingea la coș din țara noastră. Acest lucru pare să spună de la sine niște lucruri deloc favorabile oamenilor care gestionează cluburile din România.

Este un aspect care spune multe despre ambițiile ligii românești de a (nu) se dezvolta…

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.