Txus Vidorreta vorbește despre cum trebuie să se comporte antrenorii cu propriii jucători

Txus Vidorreta este un antrenor respectat în Spania. El a ghidat-o pe Iberostar Tenerife spre câștigarea ediției inaugurale în Basketball Champions League, după care a preluat cârma campioanei în exercițiu a țării sale de baștină, Valencia Basket. Astfel, tehnicianul în vârstă de 51 ani are posibilitatea, pentru prima dată în carieră, să activeze la nivel de Euroligă.

Vidorreta a acordat un amplu interviu site-ului oficial al Euroligii masculine. În cadrul acestuia vorbește despre mai multe aspecte ce țin de activitatea sa ca antrenor, însă un lucru iese în evidență în mod deosebit. Partea psihologică a relației sale cu jucătorii.

Iată ce a declarat Vidorreta despre acest amănunt:

„Scouting-ul a devenit cea mai importantă unealtă din baschetul modern. Eu consider însă că aspectul psihologic rămâne cel mai important în construirea unei echipe de succes. Spun asta deoarece pentru mine este limpede că pentru a putea să faci față în competiții precum Euroliga și Liga ACB trebuie să ai un anumit bagaj de cunoștințe pur baschetbalistice.

Diferența între antrenori la acest nivel este făcută de modul în care ei își tratează proprii jucători. Consider că acesta este secretul succesului la nivelul ăsta.

Uneri jucătorii par să aștepte și să înțeleagă ce preferă propriul lor antrenor. Fiecare antrenor este extrem de exigent, acesta este un lucru pe care toți jucătorii îl înțeleg întrucât altfel nu poți să performezi la nivel înalt. Pe de altă parte, unii antrenori preferă disciplina și consideră că acesta este amănuntul cel mai important ca echipa să aibă succes. Alți antrenori preferă să lase lucrurile să meargă din inerție, mai ales că ei se gândesc la faptul că vor lucra 9-10 luni cu același grup de jucători. Ceea ce are un impact major asupra echipei, motiv pentru care unii antrenori aleg să fie mai puțin axați pe disciplină.

Despre relația cu jucătorii în afara terenului și întoarcerea din acele deplasări când propria echipă pierde, experimentatul antrenor a spus:

Absolut toți marii antrenori din baschet spun că au obținut rezultate pe teren datorită celor realizate în afara lui pentru proprii jucători. Este absolut necesar să ai discuții particulare cu jucătorii, să te preocupe starea lor, să fii atent cu ei și să le acorzi atenție, să te implici în viața lor, să îi inviți la un prânz, la o cafea sau o băutură. De exemplu obișnuiesc să-i împart pe jucători în grupuri de câte 4-5, astfel încât prin rotație, în zilele în care programul este mai lejer, aceștia gătesc pentru întreaga echipă. Vă puteți imagina ce atmosferă se creează în cadrul grupului cu o astfel de activitate. Evident, aceste lucruri nu le faci în mod regulat, însă sunt lucruri care pot fi extrem de folositoare.

Un aspect important se întâmplă la întoarcerea din deplasare. Evident mă refer la acele momente când te întorci cu înfrângere, deoarece la victorie totul e bine. Ca antrenor trebuie să fii primul care uită înfrângerea și se concentrează asupra următorului meci. Orice s-ar întâmpla, tu ca antrenor trebuie să fii conștient că întotdeauna există următorul meci. Trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere pentru el. Asta înseamnă să transmiți echipei acest lucru.”

Vidorreta se descrie în felul următor:

„Eu sunt un antrenor exigent din punct de vedere al amănuntelor legate de jocul propriu zis. Sunt foarte atent la tactică și am pretenția ca jucătorii să răspundă în același fel. Totodată consider că la antrenament trebuie muncit extrem de intens, cu concentrare maximă și cu dăruire totală din partea antrenorilor și jucătorilor. Totodată, mă preocupă foarte mult partea ce ține de pregătirea fizică. Aici includ, dieta sau meniul sportivilor, dar și programul lor în afara antrenamentului. Doresc să am parte de jucători responsabili, care știu să aprecieze și înțeleg faptul că toate detaliile vieții lor extrasportive au un impact asupra prestațiilor din teren.

Pe de altă parte, sunt conștient că avem nevoie de armonie, deoarece petrecem foarte mult timp împreună. Nu e vorba doar despre meciuri, ci și despre călătorii, deplasări și așa mai departe. Este esențial ca atunci cândpractic trăiești cu un grup de oameni să existe atmosferă bună între ei.

Sunt debutant la nivel de Euroligă. Am însă o experiență de 36 ani în antrenorat. De-a lungul întregii mele cariere am fost catalogat drept ‘antrenorul jucătorilor’. Jucătorii se simt bine în preajma mea și le place felul în care îi tratez. Bine-nțeles eu am de două sau chiar trei ori vârsta jucătorilor, adică am o experiență de viață și în această lume a baschetului net superioară lor. Prin urmare este clar că eu trebuie să fiu cel înțelept. Consider că acest lucru este foarte important, dar e limpede că nu întotdeauna este ușor să controlezi un grup de jucători. Până la urmă atmosfera te ajută să câștigi meciuri, așa că este un lucru asupra căruia trebuie să te apleci ca antrenor.”

Interviul cu Vidorreta, în limba engleză, poate fi lecturat AICI.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Txus Vidorreta vorbește despre cum trebuie să se comporte antrenorii cu propriii jucători

  • La nivel inalt diferența se face de cele mai multe ori cu ajutorul factorului psihologic. Nu numai în sport.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.