Txus Vidorreta este antrenorul sezonului 2016/17 în Liga ACB

Txus Vidorreta, antrenorul lui Iberostar Tenerife, a fost desemnat cel mai bun antrenor al sezonului în Liga ACB. El a ghidat formația din Insulele Canare spre 22 victorii din 32 partide disputate și a calificat-o în playoff-ul competiției.

În vârstă de 50 ani, Vidorreta este originar din Bilbao. De-a lungul carierei, el a antrenat pe Cajabilbao, Askartza, Bilbao Patronato, Askartza, La Palma, Bilbao Basket, Lucentum Alicante, respectiv Estudiantes Madrid. Vidorreta a preluat pe Tenerife în anul 2015, tot atunci când a devenit antrenor asistent al echipei naționale a Spaniei, acolo unde lucrează sub îndrumarea lui Sergio Scariolo.

Vidorreta a devenit cunoscut pentru cei nouă ani petrecuți la cârma lui Bilbao Basket. El a pregătit echipa din orașul său natal între 2001 și 2010. Txus a preluat această formație în cel de-al 3-lea eșalon, iar la capătul primului sezon a promovat în LEB Gold (a 2-a ligă). La capătul celui de-al 3-lea sezon în funcție a promovat în Liga ACB, iar în 2008 a jucat finala SuperCupei Spaniei, respectiv semifinala Cupei Spaniei. Vidorreta a ghidat pe Bilbao spre două calificări în playoff-ul Ligii ACB.

Premiul de cel mai bun antrenor al sezonului în Liga ACB vine să completeze o listă de premii obținute de Vidorreta de-a lungul carierei. El a fost cel mai bun antrenor al ligii a 3-a din Spania în 2002, respectiv cel mai bun antrenor al sezonului 2003/04 în cel de-al 2-lea eșalon.

Vidorreta a condus-o pe Tenerife spre locul al 5-lea în sezonul regulat al Ligii ACB. Este cea mai bună clasare din istoria clubului. Precedentul s-a consemnat în ediții consecutive de campiont, în 1987 și 1988, când CB Canarias (deumirea oficială a echipei) s-a clasat pe locul al 6-lea. Acesta este al 4-lea sezon consecutiv pentru Tenerife în Lia ACB de la revenirea în eșalonul de elită.

Tenerife s-a clasat pe locul 10 în 2013, respectiv pe 11 în 2014 și 2015. Echipa amintită a ratat calificarea în playoff în sezonul anterior, printr-o clasare pe locul al 9-lea. Sezonul 2016/17 e primul de la promovarea în Liga ACB când Tenerife obține mai multe victorii decât înfrngeri. În 2013 a avut 17-17, iar în 2015 și 2016 a avut 16-18.

Tenerife a câștigat ediția inaugurală a Basketball Champions League. Această realizare i-a adus un premiu în vaoare de 500.000 euro precum și invitația de a participa în următoarea ediție a acestei competiții. Există și varianta ca gruparea din Insulele Canare să evolueze în următoarea ediție a Euroligii, cu condiția să treacă în primul tur al playoff-ului de Unicaja Malaga, iar Valencia Baskt să fie eliminată de FC Barcelona.

În ultimii ani premiul de antrenorul sezonului a fost câștigat de Joan Plaza, Aito Garcia Reneses, Xavi Pascual, Pablo Laso, Sito Alonso, respectiv Velimir Perasovic.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.