Tudor Costescu vorbește despre Meciul 1 al seriei Oradea vs Timișoara (74-66)

Tudor Costescu, antrenorul principal al BC SCM Timișoara, a participat la conferința de presă ce a urmat Meciului 1 al seriei cu CSM CSU Oradea, din primul tur al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Patida a fost adjudecată de campioana României cu scorul de 74-66.

Iată ce a declarat tehnicianul bucureștean al alb-violeților:

„Felicitări Oradea. A câștigat primul meci al seriei. Cred că deși pare un meci mai puțin plăcut ochiului, e un meci clasic de playoff. Noi am venit cu multă energie în acest meci, am arătat o dorință deosebită de a câștiga. Au fost două jumătăți cam diferite, noi având o cădere inexplicabilă și dureroasă, care a garantat gazdelor revenirea cu un parțial de 20-0.

Acest run s-a întins peste pauza dintre sferturile 3 și 4, dar și peste două timeout-uri pe care eu le-am cerut. Am avut un blocaj mental pe care nu l-am putut surmonta. Problema a constat în faptul că am stat să atacăm zona celor de la CSM vreo opt minute. Eu consider că acest lucru se datorează faptului că nu am mai reușit să ne apărăm prea bine.

Eu cred că seria se joacă. E doar primul meci. Contează foarte mult să ne recuperăm rapid și să abordăm Meciul 2 cu aceeași atitudine și energie. Sper că slăbiciunile arătate în acest meci să nu mai apară în meciul următor.”

Echipa dumneavoastră nu a comis niciun fault pe revenirea adversarului, în condițiile în care Oradea a marcat mult pe contraatac și tranziție în acele momente. Cum se explică lipsa totală de reacție a elevilor dumneavoastră în acele momente?

„Asta înseamnă o cădere psihică. Băieții au avut momente de lipsă de concentrare și atitudine, ceea ce nu s-a întâmplat în primele 27-28 minute ale meciului. Asta a venit și pe faptul că noi am avut un atac nefericit din punct de vedere tactic împotriva zonei. De altfel această situația a facilitat celor de la Oradea tranziția și contraatacul. De asemenea, ne-au învins și în joc 5 la 5, lucru care nu se prea întâmplase până în acele momente.

Cred că am avut mai bine de cinci minute în care nu am marcat niciun punct. E greu să joci așa în playoff, în deplasare. Ne cunoaștem potențialul. Cred eu că în prima jumătate diferența putea să fie mai mare în favoarea noastră și am dat adversarului șansa să se agațe de noi. Am permis a 2-a sau chiar a 3-a aruncare. De asemenea, am avut vreo 5-6 situații de contraatac pe care nu le-am putut fructifica. Eu cred că putem să trăim cu aceste lucruri.”

Ați ținut Oradea la 40 puncte marcate în primele 27 minute de joc.

„Acesta a fost unul din obiectivele noastre. Ideea era să îi facem să marcheze mai puțin decât noi, să le limităm ofensiva. Am făcut-o bine spre foarte bine cât timp am fost concentrați. Evident, miza și această sală minunată, au oferit energia suplimentară echipei gazdă. Noi am căzut în momente punctuale. Am discutat înaintea meciului cu jucătorii și le-am spus că o cădere de două minute la Oradea poate să fie decisivă.

Sunt mulțumit în mare parte de apărare. Acea lipsă de atitudine de vreo 2-3 minute cred că a făcut diferența în acest meci. Sper să nu se mai repete acest lucru. Băieții știu ce s-a întâmplat, am avut o primă discuție în vestiar imediat după încheierea meciului.

Mai sunt meciuri de jucat. Trebuie să ținem cont de ceea ce s-a întâmplat aici și să facem tot ce depinde de noi să nu se mai repete.”

Ați jucat primul meci cu echipa completă. În ce stare sunt jucătorii care revin după accidentări?

„Sigur că toată lumea se așteaptă să jucăm altfel din moment ce suntem cu echipa completă. E foarte greu să integrezi jucătorii după absențe de o lună, trei săptămâni sau după patru meciuri lipsă. Nu vreau să mă plâng de chestia asta. Eu consider că fiecare component al echipei a făcut tot ce a putut în acest meci, lucru pentru care sunt mulțumit, cu precădere de modul în care ne-am apărat. Evident că în atac am rămas datori, dar acest lucru se datorează energiei consumate în apărare. Poate că un meci în plus cu echipa completă ne va ajuta.”

Sunt mai puțin de 48 ore până la următorul meci. În condițiile în care aveți mai mulți jucători care revin după accidentări cum vedeți situația echipei în perspectiva Meciului 2?

„Am doi jucători care au jucat peste 30 de minute, dar raportul este similar cu cel al adversarului. Noi avem tot ce ne trebuie pentru a ne recupera fizic. Oradea fiind acasă are, probabil, mai multe mijloace să facă treaba asta. Nu îmi e frică de asta. Băieții au dovedit să pot să facă față și pot să se motiveze. Sper ca partea fizică să fie în regulă la ora Meciului 2.

Noi am pregătit această serie gândindu-ne că se poate ajunge la cinci meciuri.”

Simțiți că ați ratat o șansă în ceea ce privește lupta pentru calificare?

„Vă spun foarte sincer că m-am gândit la o serie de trei meciuri care să se încheie în favoarea noastră. Nu exagerez cu nimic, dar ne-am pregătit și pentru o serie de cinci meciuri. Eu mi-am dorit să câștig acest meci, așa cum îmi doresc să îl câștig pe următorul. Am mai spus și înainte de acest meci că îmi pare rău că lumea vorbește despre faptul că Oradea își pregătește semifinala cu Clujul. Aici nu mă refer la antrenor, jucători sau la clubul din Oradea, ci la ce vorbește lumea.

Noi am pierdut primul meci. Vom face tot ce ne stă în puteri ca această serie să nu se încheie în trei meciuri.”

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.