BC SCM Timișoara în sezonul 2016/17

BC SCM Timișoara a încheiat sezonul competițional 2016/17. Formația alb-violetă a înregistrat un progres important față de stagiunea anterioară.

Acest lucru se explică, evident, prin prisma faptului că sezonul 2015/16 a fost unul cumplit pentru Leii din Banat. BC Timișoara și-a schimbat conducerea, staff-ul tehnic și mare parte lotul de jucători, salvându-se nu doar de la retrogradare ci și de la retragerea din competiție, poate chiar de la desființare.

Condusă de către Ilie Trițoiu, cel care a fost lângă formația alb-violetă pe parcursul ultimilor ani, incluzând cele două trofee de Cupa României câștigate de bănățeni cu Dragan Petricevic pe post de antrenor, gruparea de pe Bega a ales să abordeze sezonul 2016/17 cu Nenad Mandic în funcția de antrenor principal, respectiv cu Nenad Markovic și Cristian Bota în staff-ul tehnic.

Mladen Jeremic a fost păstrat din echipa care s-a salvat de la retrogradare în sezonul precedent. Un scorer prin definiție, sârbul a confirmat pe deplin că este unul dintre cei mai talentați baschetbaliști din LNBM.

În jurul acestuia au venit mai mulți jucători cu experiență. Aici trebuie subliniat faptul că Timișoara i-a recrutat pe Octavian Popa Calotă și Ionuț Drăgușin, ținându-se cont de prevederea regulamentului specific, ce a cuprins reducerea străinilor la cinci, respectiv menținerea unui autohton în permanență pe parchet. În plus, contingentul de autohtoni a fost completat cu Georgian Păun și Alin Andrieș.

La capitolul străini, au venit Nikola Otasevic, Marko Cakarevic, Milos Komatina, respectiv Adrian Diaz. Toți la primul contact cu baschetul românesc, însă cu excepția ultimului, fiecare a avut experiențe importante în alte ligi.

Sezonul a început cu o înfrângere categorică pe mâna lui U-BT Cluj-Napoca, dar a continuat mai bine. Timișoara s-a calificat la turneul final de Cupa României și a început să câștige. Multe meciuri au fost decise pe final, însă alb-violeții au obținut multiple victorii pe teren propriu, acolo unde s-a dovedit că rămâne la fel de greu de câștigat, precum se întâmpla în vremurile bune.

Efectivul echipei s-a scimbat de-a lungul sezonului. Zoran Milencovici s-a accidentat grav. Apoi s-a consemnat legitimarea lui Dominique Rambo, urmată de concedierea lui Marko Cakarevic, dublată de legitimarea lui Jonte Flowers. Ulterior, undeva spre sfârșitul lunii februarie, s-a consemnat legitimarea lui Lucas Tohătan, de la BCM Olimpic Baia Mare.

Legitimarea tânărului fundaș este foarte interesantă, pentru care Timișoara merită apreciată. Pe de altă parte este incredibil cum jucătorii tineri de mare perspectivă pot să treacă de la o echipă la alta în baschetul românesc. O palmă pe fața întregii noțiuni de formare a jucătorilor de baschet în această țară. Mai mult, un element care nu preocupă absolut deloc oamenii care se grăbesc să stabilească niște reguli extrem de dăunătoare Ligii Naționale, singurul produs cu adevărat valoros din baschetul românesc.

Trecând peste acest lucru, e posibil ca Tohătan să fi ajuns într-o situație favorabilă, sub comanda unui antrenor care este interesat de dezvoltarea tinerilor jucători autohtoni. Sezonul 2017/18 se anunță extrem de interesant pentru baschetbalistul băimărean. Desigur cu condiția ca el să continue să muncească și să se dedice complet carierei de jucător.

La intrarea în noul an, Nenad Mandic a decis să renunțe la funcția de antrenor principal din cauza unor probleme interne. Indiferent cât suntem de subiectivi, trebuie să înțelegem un lucru: nu există antrenor care să renunțe atât de ușor la funcție după ce a adus echipa din subsolul clasamentului în postura de a se lupta pentru un loc în TOP 6.. Locul lui a fost luat sub formă de interimat de Cristian Bota, care a fost ajutat în această perioadă de către Shone Markovic. Cei doi au revenit în postura de asistenți după numirea lui Tudor Costescu în funcția de antrenor principal.

El a revenit în activitate după mai bine de trei ani în care a lucrat în cadrul Federației Române de Baschet. Costescu a preluat echipa din mers și a condus-o spre calificarea în TOP 6, având un bilanț general de 12-8, cu care s-a clasat pe locul al 4-lea. Fără îndoială un rezultat excelent. Mai ales că în sezonul anterior Timișoara lupta pentru evitarea retrogradării.

Faza a 2-a din sezonul regulat a decurs modest. Bănățenii au avut multiple accidentări, astfel încât a devenit foarte dificil de jucat în compania principalelor forțe ale campionatului. Supra solicitându-și oamenii sănătoși, formația alb-violetă a reușit să câștige trei meciuri din zece disputate și s-a clasat pe locul al 5-lea la încheierea sezonului regulat.

Nu putem să știm cum ar fi decurs TOP 6 cu o formulă completă pentru bănățeni, însă în condițiile date, echipa a pierdut o poziție. Una importantă, deoarece avea să înceapă playoff-ul fără avantajul terenului propriu.

Norocul nu a fost tocmai de partea Timișoarei în acest sezon. Dovadă în acest sens constă împerecherea cu CSM CSU Oradea în primul tur al playoff-ului. E greu de spus ce s-ar fi putut întâmpla într-o serie cu un alt oponent, însă e limpede că alb-violeții au dat peste o echipă extrem de valoroasă, care nu și-a atins nici până acum potențialul maxim pentru simplul motiv că a avut un calendar infernal pe tot parcursul sezonului, experiența unui astfel de program lipsindu-i cu desăvârșire.

Timișoara a oferit o replică foarte solidă, însă experiența și valoarea intrinsecă și-a spus în cele din urmă cuvântul. Alb-violeții au pierdut seria cu Oradea, scor general 3-0. Similar Cupei României, drumul bănățenilor a fost oprit de campioana în exercițiu. Diferența de puncte marcate în întreaga serie a fost de 14 puncte, adică o medie de sub cinci puncte pe meci.

Asta în condițiile în care Jonte Flowers nu a reușit să se ridice sub nicio formă la nivelul așteptărilor. Poate cel mai complet jucător din lotul alb-violeților și unul dintre cei mai importanți jucători ai campionatului, americanul a fost mult sub ceea ce se aștepta de la el. Flowers a strălucit doar în sfertul 3 al Meciului 2 cu o serie de aruncări de la mare distanță.

Ținând cont de multiplele schimbări la nivelul staff-ului tehnic și în lotul de jucători, se poate spune că BC SCM Timișoara a obținut un rezultat mai bun decât poate ar fi fost normal pentru un club cu o asemenea instabilitate. Pe de altă parte, instabilitatea este cuvântul de ordine al Ligii Naționale, excepțiile fiind puține și izolate în peisajul baschetului românesc.

Pe de altă parte, sezonul 2016/17 a fost o primă experiență pentru noua conducere a clubului. Dacă se trag învățămintele necesare și există o strategie onestă și serioasă, pe termen lung, BC SCM Timișoara poate să redevină o echipă serioasă în acest campionat.

Desigur, din exterior s-au putut remarca câteva aspecte ce ar putea necesita mai multă atenție. Spre exemplu este indredibil cum Dominique Rambo a fost incapabil să învețe acțiunile echipei sale. E greu de priceput cum un conducător de joc poate să ghideze o echipă dacă el nu cunoaște rostul acțiunilor pe care le joacă.

În schimb, Adrian Diaz a fost fără îndoială unul dintre pariurile câștigătoare ale acestui sezon. Din punct de vedere baschetbalistic, nord-americanul a avut un impact deosebit, ajutându-și echipa în multe momente. Rămâne de văzut care va fi strategia Timișoarei în sezonul următor, dar e limpede că mi-aș dori să-l revăd pe Diaz în LNBM. Astfel, am putea urmări progresul acestui jucător.

Sezonul 2016/17 a consemnat un progres important pentru Timișoara în LNBM. De aici se poate construi, însă e limpede că pe parcursul următoarelor luni mingea este la conducere. Aceasta va trebui să gestioneze, împreună cu antrenorul, noul regulament specific al competiției.

Foto: sebatataru.ro / BC SCM Timisoara (facebook)

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.