BC Timișoara la prima vedere

BC Timișoara este cea de-a 4-a echipă care și-a completat lotul de jucători pentru sezonul competițional 2015/16. Formația pregătită de către Dragan Petricevic este cea mai rapidă la un alt capitol, fiind prima care s-a reunit.

Câștigătoare a Cupei României în sezonul 2014/15, formația de pe Bega a optat să renunțe la toți jucătorii străini cu care a colaborat în drum spre acel trofeu. Alb-violeții au reconfigurat întreaga echipă și pe hârtie putem să spunem că aceasta arată foarte bine. Totul începe de la selecție, iar Petricevic a făcut o treabă foarte bună la acest capitol.

Au fost legitimați șase jucători străini. Patru dintre ei se află la primul contract în România. În schimb, doi revin în sportul cu mingea la coș din țara noastră. Este vorba despre Kyle Shiloh și Hristo Nikolov. Coincidența face ca cei doi să fie adversari în finala Cupei României 2013, una desfășurată chiar la Sala Constantin Jude din Timișoara.

La capitolul jucători autohtoni, unul destul de important ținând cont de faptul că regula jucătorului român revine în actualitate din noul sezon competițional, BCT nu a făcut modificări la fel de majore, cantitativ și calitativ, în comparație cu echipa din sezonul anterior. Bănățenii Milencovici și Toth, alături de tinerii Covaciu și Szekely au rămas pe loc, similar celui mai important jucător român din echipă, Bogdan Popescu. Modificarea vine pe extremă, acolo unde se consemnează revenirea lui Florin Popa și despărțirea de Giani Zaharie.

Diferența este destul de importantă în condițiile în care Zaharie nu a jucat aproape deloc în sezonul 2014/15 alături de BCT. În schimb, Florin Popa a avut statut de component al rotației de bază la Gaz Metan Mediaș, în condițiile în care regulamentul nu a protejat jucătorul autohton. În 23 partide, cu nouă titularizări, Popa a avut medii de 5.6 puncte, 2.5 recuperări și 1.1 intercepții cu 5.4 la eficiență în 19 minute pe partidă. De asemenea, el a înscris coșul victoriei în partida cu BCM U Pitești, chiar dacă reușita sa (aruncare cu panoul din zero grade), nu poate fi numită drept un procedeu pe care un jucător îl antrenează.

La nivelul jucătorilor români este limpede că Bogdan Popescu va fi principala piesă. Veteranul ajuns la vârsta de 37 ani va fi titularizat, foarte probabil, la poziția 5. Este poziția la care alb-violeții nu au adus un străin cu un CV impresionant. Cele 40 minute obligatoriu de alocat autohtonilor vor fi împărțite de Popescu cu Florin Popa, jucător care nu va mai fi principalul autohton la Timișoara. Totuși, experiența acumulată în sezonul precedent ar trebui să-i fie de folos. În continuare, ne putem aștepta ca George Toth și Zoran Milencovici să aibă minute de joc.

De notat că Popescu poate juca și poziția 4, iar Popa este swingman (pozițiile 2-3). Structura echipei îi permite lui Petricevic să folosească diferite formule de joc. Majoritatea străinilor, cu excepția pivotului, sunt jucători capabili să acopere la poziții multimple. Astfel, e posibil, în funcție de adversar, forma sportivă și în condițiile în care o parte a sezonului vor fi două meciuri pe săptămână, ca Popescu să aibă și momente în care va fi menajat.

Astfel, George Toth va putea beneficia de șanse. Se anunță un sezon important pentru unul dintre jucătorii români tineri, cu talie din baschetul românesc. Este practic ultimul tren pentru acest sportiv. O mână întinsă de federație prin acest regulament. Rămâne să urmărim jocul lui Toth, deoarece este cert că el va avea șanse de a juca. Pe de altă parte, Zoran Milencovici se află într-o situație mai dificilă. Trei străini consacrați și un jucător român mai experimentat vor împărți minute la pozițiile 1-2. Prin urmare, cel puțin în cazul în care nu intervin accidentări, șansele ca numărul de minute alocate acestui jucător să crească în raport cu sezonul precedent sunt oarecum limitate. Desigur, acest lucru poate fi contrazis, dar pentru asta trebuie să așteptăm startul noului sezon competițional.

Ceilalți români din lotul Timișoarei nu au experiență, iar statutul lor în acest sezon competițional va fi de a contribui la antrenamente. Dacă ei pot să crească în acest mod, atunci poate în viitor șansele lor să joace vor crește. În acest moment e greu de crezut că Raul Covaciu și Vlad Szekely vor beneficia de minute de joc în partide în care scorul este cât de cât echilibrat.

Trecem la jucătorii străini. Cum spuneam, doi sunt cunoscuți publicului românesc. Dintre ceilalți patru trebuie să remarcăm faptul că pe Nenad Milosevic am avut ocazia să-l urmărim în calitate de adversar al României în campania de calificare la EuroBasket 2015, fiind conducătorul de joc al Slovaciei. Ceilalți trei sunt complet necunoscuți publicului românesc.

Remarcăm în primul rând tridendul existent la pozițiile 1-2. Este vorba despre Derrick Low, Nenad Milosevic și Kyle Shiloh. La unison putem să afirmăm că principala caracteristică comună a acestora este experiența. Vorbim despre trei jucători cu mulți ani în baschet, fini cunoscători ai fenomenului și capabili să ridice nivelul de joc al întregii echipe. De asemenea, Milosevic și Shiloh pot juca atât poziția 1, cât și 2. Adică ei pot să care mingea, dar în același timp au capacitatea de a crea fără minge, prin deplasare pe teren, prin atragerea adversarului direct și implicit crearea de spațiu pentru colegi.

Low este un fundaș de o calitate deosebite. Nu știm care este condiția sa la ora actuală deoarece vine după un sezon pe tușă. Prin urmare, există un risc pe care o echipă și-l asumă cu astfel de jucători, dar e limpede că nu se pune problema valorii în cazul sportivului american. Este posibil să dureze ceva până omul își intră în ritm, iar presezonul va fi foarte important, dar până la urmă în cazul jucătorilor cu experiență cel mai mult contează jocul. Low va trebui să simtă jocul și să simtă ritmul, respectiv ce anume se joacă în baschetul românesc.

Milosevic este un baschetbalist capabil să creeze pentru colegi, dar să și înscrie. El este un jucător care aruncă mult de pe semicerc și are procentaje mai mult decât solide. Nenad va împărți atribuțiunile la capitolul creație, dar este limpede că aduce un veritabil plus pe faza ofensivă. Rămâne să urmărim apărarea, însă experiența ar trebui să-l ajute la acest capitol, chiar dacă nu mă aștept să fie cel mai strălucit jucător defensiv din echipă.

Shiloh este un jucător care îmbină foarte bine latura atletică cu îndemânarea la minge. În plus, americanul reprezintă o garanție în baschetul românesc, fiind cunoscut și în același timp este un jucător care a demonstrat anumite lucruri în LNBM. Fără îndoială este acel jucător căruia i se poate încredința ultima aruncare. De asemenea, vorbim despre un sportiv interesat de faza de apărare, iar componenta fizică și atletică va fi de mare ajutor din punct de vedere defensiv. Este un jucător cu decizie bună, chiar dacă undeori are tendința de a forța anumite lucruri. Fiind înconjurat de sportivi talentați, mă aștept ca Shiloh să fie deschis spre a-și pune colegii în valoare. Este unul dintre jucătorii atletici cu decizie bună pe final de meci.

Fără îndoială că Dragan Petricevic va miza pe Low, Milosevic, Shiloh și Popa la pozițiile 1-2. Cel mai probabil primul va juca 1 în permanență, Milosevic va acoperi atât la poziția 1, cât și la 2, iar Shiloh va juca poziția 2. Popa va juca poziția 2, dar în același timp el va avea minute și la 3. Cert este că ai 80 de minute cumulat la pozițiile 1 și 2, fiind de așteptat ca cei trei străini să acopere undeva la 70+ din acestea. De asemenea, este cât se poate de evident că nu vom mai vedea 40 de minute alocate la poziția 1. Adică fundașul nu va mai fi sleit de puteri în secvența decisivă.

Pe extreme vor exista doi jucători străini complet diferiți unul de celălalt. Primul este Hristo Nikolov. Căpitanul echipei naționale a Bulgariei, un jucător extrem de experimentat, foarte puternic și capabil să evolueze atât pe semicerc, ca și spot shooter, cât și în spațiul de trei secunde. Memorabil este sezonul 2012/13, petrecut de Hristo alături de U Mobitelco Cluj, atunci când a avut dese apariții în spațiul de trei secunde, pe fondul unui joc în care pivoții săi au avut dese apariții pe semicerc. Fără îndoială vorbim despre un jucător care se poate apăra, poate să susțină un joc de tranziție și poate să puncteze cu generozitate. Este capabil să se ia la trântă inclusiv cu pivoții. Marele semn de întrebare este dacă poate să performeze în meciurile cu miză. Deocamdată nu a reușit să strălucească în acest tip de jocuri.

Cealaltă extremă este Kentwan Smith. Un baschetbalist atletic, foarte util pe tranziție. Dacă Timișoara va alege să alerge, ar face bine să accelereze ritmul la ce calitate atletică are, acest jucător este important. Rămâne de văzut cum se poate adapta la baschetul european și dacă va avea nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la regulament, în special la abaterile de pași. Sunt destule necunoscute cu privire la acest baschetbalist, însă le vom descoperi pe parcurs. Știm că va face spectacol. Inelele de la Sala Constantin Jude fiind în mare pericol. Cei pasionați de dunk-uri și mai puțin de un joc aprofundat, vor deveni fanii acestui baschetbalist încă din presezon.

La poziția 3 ar putea apărea amândoi jucători străini. De asemenea, cum s-a notat mai sus, Florin Popa este o altă variantă.

În fine, Filip Barovic este pivotul echipei BC Timișoara. Vorbim despre un sportiv tânăr, nu foarte experimentat, dar care a jucat în echipe competitive la nivelul campionatului Ungariei. Barovic este jucător clasic de poziția 5. Nu are aruncare de la semidistanță și distanță. Joacă cu spatele la coș, poate să înscrie cu procedee clasice și fără îndoială poate să recupereze. Nu este cel mai înalt, dar poate fi util prin forță. Rămâne de văzut cum se va adapta în baschetul românesc și cum sau dacă va fi pus în valoare de trei trei fundași responsabili cu creația. În ceea ce privește imaginea de ansamblu a echipei este evident că bănățenii au optat să aducă un jucător mai puțin strălucitor la poziția la care minute importante vor fi alocate jucătorului autohton. Pare o idee bună. Rămâne de văzut cum va arăta în teren.

Așadar avem:

Pozițiile 1-2, 80 minute între Low, Milosevic, Shiloh și Popa
Poziția 3, 40 minute între Nikolov, Smith și Popa
Poziția 4, 40 minute între Nikolov și Popescu (posibil Smith)
Poziția 5, 40 minute între Popescu, Barovic și Toth

BC Timișoara este o echipă ce arată foarte bine pe hârtie. În special la capitolul jucători străini. Mă văd nevoit să subliniez faptul că alb-violeții vor avea cel puțin șase meciuri mai mult decât majoritatea echipelor din LNBM. Motiv pentru care este posibil să apară un plus de oboseală. Mai ales la autohtoni. Trebuie ținut cont de faptul că BCT va juca în competiția FIBA Europe, unde există șanse foarte mari ca fiecare echipă să fie obligată să joace după regulamentul in competiția internă. Dincolo de acest aspect, este un fapt dovedit că atunci când joci mai mult, poți să te legi mai bine ca echipă. Fără îndoială oboseala va fi o problemă, mai ales dacă Bogdan Popescu va fi suprasolicitat. Componenta atletică va reprezenta un plus pentru noua echipă a Timișoarei, ritmul de joc va fi mai bun. Totul în condițiile în care Leii din Banat nu pierd din periculozitate la aruncările de pe semicerc.

Până la urmă acest sezon, ca oricare altul de altfel, se va decide în a 2-a jumătate. Adică va fi destul timp ca relațiile de joc să se sudeze. Dacă clubul are răbdare, această echipă poate fi redutabilă cu o mică rezervă la nivelul jucătorilor autohtoni.

Fundaşi – Derrick Low, Nenad Milosevic, Kyle Shiloh, Zoran Milencovici
Extreme – Florin Popa, Kentwan Smith, Hristo Nikolov
Pivoţi – Filip Barovic, Bogdan Popescu, George Toth
Tineri – Raul Covaciu, Vlad Szekely

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.