SuperCupa Spaniei – Finală inedită, dar între echipe axate pe înaltă performanță

Ultimul act din SuperCupa Spaniei opune gazda turneului și campioana în exercițiu a Spaniei. Gran Canaria și Valencia s-au impus în confruntările cu deținătoarea EuroCup și deținătoarea Cupei Spaniei/câștigătoarea sezonului regulat în Liga ACB pe parcursul sezonului precedent.

Valencia Basket a depășit Unicaja Malaga, scor 83-78, la capătul unui meci pe care l-a controlat în permanență. Formația antrenată de către Txus Vidorreta, sosit în această vară de pe banca lui Tenerife, cu care a cucerit Basketball Champions League, a construit un avantaj de 13 lungimi în primul act, grație unei ofensive de excepție. Scorul la jumătatea partidei a fost de 50-36.

Malaga a reacționat imediat după pauză, reușind să anuleze aproape întreg deficitul, scorul la intrarea în secvența decisivă fiind de 66-63. Finalul partidei a avut suspans, însă Valencia a reușit să se mențină în avantaj până la finalul confruntării. Astfel, campioana Spaniei s-a revanșat pentru eșecul suferit în finala EuroCup 2017.

Erick Green, jucător sosit de la vicecampioana Europei – Olympiacos Pireu, a avut 18 puncte și 3 pase decisive. A fost secondat de pivotul german Tibor Pleiss, autor a 13 puncte, iar Fernando San Emeterio a încheiat cu 11 puncte, 4 intercepții și 3 recuperări pentru Valencia. În replică, Nemanja Nedovic a totalizat 23 puncte, iar Jeff Brooks a contabilizat 14 puncte pentru Malaga.

De notat că în cadrul acestui meci am avut posibilitatea să urmărim în acțiune jucători din Muntenegru, Olanda, Islanda, Marea Britanie, Georgia, Polonia, Germania respectiv sportivi din marile țări care furnizează talent pentru baschetul la cel mai înalt nivel precum SUA, Spania și Serbia.

O desfășurare asemănătoare a avut cel de-al 2-lea meci din cadrul zilei inaugurale a SuperCupei Spaniei. Herbalife Gran Canaria a depășit pe Real Madrid cu scorul de 73-64. Jocul a fost controlat de amfitrioni, care au arătat ca o echipă mai bine omogenizată în acest moment. De altfel, Gran Canaria a avut 11 mrcatori în această confruntare, fără niciun lider evident la finalizare.

Primul act s-a terminat cu scorul de 24-17 în favoarea gazdelor. Formația antrenată de Luis Casimiro s-a apărat exemplar pe parcursul următoarelor 20 minute de joc pentru a se desprinde la 37-28 la jumătatea confruntării, respectiv 51-39 la intrarea în secvența decisivă. Elocvent în acest sens este capacul din imagine, reușit de suedezul Eriksson asupra lui Randolph. Ultimele zece minute au adus multe puncte de ambele părți, însă Gran Canaria a rezistat și s-a impus la o diferență de nouă puncte.

Anzejs Pasecniks, următorul mare nume al baschetului leton, a totalizat 11 puncte, Gal Mekel a adăugat 11 puncte, 3 recuperări, iar Luke Fischer a terminat cu 10 puncte, 5 recuperări pentru învingători. De notat că Gran Canaria are un lot foarte bine structurat, cu multiple opțiuni la fiecare poziție. În plus, formația amintită a reușit să recruteze jucători de la echipe din Euroligă, precum Mekel sau DJ Seeley.

În replică, Gustavo Ayon a contabilizat 17 puncte, 5 recuperări, jaycee Carroll a adăugat 14 puncte, iar Trey Thompkins a terminat cu 10 puncte, 5 recuperări pentru madrileni. Antrenorul Pablo Laso a limitat minutele de joc ale tuturor sportivilor de la formația din capitala Spaniei. De notat că Luka Doncic a jucat cel mai mult din lotul lui Real. Tânărul de 18 ani a revenit recent de la EuroBasket 2017, acolo unde s-a accidentat în ultimul meci. Chiar și așa, proaspăt campionul european, după nouă meciuri în uniforma Sloveniei, a bifat 23 minute de joc.

În această partidă am avut posibilitatea să vedem la treabă jucători din Suedia, Israel, Cehia, Letonia, Mexic, Argentina, Slovenia, Serbia, SUA și evident Spania.

Sâmbătă (23.09), cu începere de la ora 19:30, Gran Canaria va încerca să-și apere trofeul cucerit în urmă cu un an la Fernando Buesa Arena din Vitoria. De această dată va încerca să o facă în fața propriilor susținători, într-un meci cu campioana în exercițiu a Spaniei, Valencia Basket. Confruntarea este transmisă în direct la TVR HD, similar jocurilor din prima zi.

Va fi a 2-a finală de SuperCupa Spaniei pentru ambele formații. Gran Canaria a surclasat FC Barcelona, scor 79-59, în finala din 2016. În schimb, Valencia a jucat finala din 2011, găzduită tot la Vitoria, pierzând-o cu scorul de 63-83. De notat că este a 4-a finală din istoria lui Gran Canaria într-o competiție oficială (a avut una în EuroCup, altele două în Spania). Valencia dispută a 4-a finală în anul 2017, fiind protagonistă a ultimului act în EuroCup, Cupa Spaniei și Liga ACB.. Este un ultim act complet inedit pentru toate competițiile ACB (campionat, cupă și supercupă).

Foto: www.acb.com

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.