Stilul Baldwin are impact în baschetul românesc chiar și azi

TAB Baldwin este pote cel mai mare nume care a activat vreodată în baschetul românesc. Americanul cu cetățenie neo-zeeandeză este un veritabil globetrotter. Un descoperitor, un cercetător, un personaj extrem de preocupat să implementeze în locul în care lucrează cât mai multe elemente specifice diferitelor zone în care se joacă baschet.

Baldwin a fost prezent în sportul cu mingea la coș din țara noastră preț de un an și jumătate, la cârma lui U Mobitelco Cluj-Napoca, însă impactul său asupra jocului de baschet din România se resimte chiar și în ziua de azi. Printre tehnicienii pe care i-a influențat și instruit în mod direct îi putem enumera pe Marcel Țenter – antrenorul echipei naționale și Cristian Achim – antrenorul campioanei în exercițiu.

Totodată, stilul său de lucru este vizibil inclusiv în ceea ce face Mihai Silvășan – antrenorul echipei care domină baschetul românesc în acest sezon competițional. Este vorba despre scouting, despre cercetare, vizionare, dedicare totală și influențarea întregului staff tehnic de a se implica în această muncă.

Este forte dificil pentru oricine să afirme răspicat că TAB Baldwin este cel mai bun antrenor străin care a lucrat vreodată în România, însă nu riscăm nimic atunci când spunem că acest om vede niște lucruri pe care alții nu le pot observa dacă cineva precum Baldwin nu le subliniază.

În prezent, Baldwin activează în Filipine. Dacă pentru mulți această țară nu spune mare lucru din punct de vedere baschetbalistic, trebuie știut că în această țară s-a născut cea de-a 2-a ligă cu statut profesionist în sportul cu mingea la coș. Liga din Filipine a fost prima după NBA care a îndeplinit statutul de competiție profesionistă.

Implicat 100% în ceea ce face, Tab Baldwin organizează un clinic pentru antrenorii din Filipine. El a vorbit în acest sens despre felul în care Europa influențează de 20 ani jocul de baschet. Iată ce a spus tehnicianul nord-american:

„Europa a căutat și găsit soluții de a juca baschet cu sportivi mai puțin atletici. Este adevărat, Europa are talie, însă ea nu aduce viteză. Europenii au făcut o treabă fenomenală și mult mai bună decât oricine pe planetă, la același nivel fiind Argentina, Brazilia și Australia. Au descoperit cum să joace baschet cu talie și tehnică, aspecte care dezvoltate la maxim de potențial au ajuns să pună probleme vitezei și rapidității în execuție. Europa a descoperit spacingul, tactica și omul mare cu aruncare. Acestea sunt elemente pe care Europa le-a dezvoltat și asupra cărora SUA nu s-a concentrat. De abia de vreo cinci ani americanii au ajuns să implementeze aceste elemente.

Mințile, creierele baschetbalistice provin din Serbia și Lituania. De acolo vine latura inteligentă a jocului de baschet. Ea a influențat întregul continent, iar la ora actuală Spania, Italia, Franța și multe alte țări europene dezvoltă un baschet extrem de atractiv, inteligent, axat pe calitățile despre care am vorbit.”

Baldwin a lucrat în baschetul universitar american, a trecut apoi în Emisfera Sudică, după care a venit în Europa. În prezent activează în Asia, acolo unde a lucrat în țări precum Malayesia, Liban, Iordania și Filipine.

Mai multe păreri exprimate de către Baldwin referitor la baschetul european și la ce anume aduc antrenorii europeni în jocul de baschet găsiți în ACEST LINK (în limba engleză).

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.