Despre noul proiect al Științei București

În urmă cu două săptămâni, în articolul despre marketing în liga națională, scriam că echipele de baschet ale clubului Știința București evoluează din acest sezon sub o noua indentitate, ”Bufnițele din Regie”. Joi am avut ocazia să aflăm că ”Bufnițele” nu reprezintă doar o identitate vizuală, un simplu brand, ci este parte a unui proiect mult mai amplu ce are în centrul clubul bucureștean.

Din 2012 și până în sezonul precedent, Știința a înscris echipe de baschet Liga 1, competiție în care s-a clasat pe locul 3 în chiar primul sezon și pe care a reușit să o câștige în 2014. În 2015 a înscris echipe atât în Liga 1 cât și la U20, iar în acest sezon participă la 3 categorii de vârstă.

Am decis, în vara anului 2016, să demarăm un nou proiect al secției de baschet, să promovam tineri jucători români, să fim o rampă de lansare pentru ei în baschetul de cel mai înalt nivel, spune Vasile Gîlcă, președintele secției de baschet a clubului. Ne-am înscris în Liga 1 și în campionatele naționale la U18 și U20 iar pe viitor ne gandim să avem și U16. Strategia acestui proiect este gândită pe un termen mai lung, pe cinci ani. Tocmai de aceea nu avem presiunea unor rezultate imediate și, cu toate acestea suntem, încă din primul an, calificati în fazele semifinale ale tuturor celor 3 categorii la care participăm.

Fiind inițiat de un club sportiv universitar, proiectul vrea să pună accentul pe latura duală educație&sport.

Partea academică nu este deloc neglijată, spune Gîlcă. Ei se află într-un program specializat în care antrenamentele de individualizare se fac în funcție de programul școlar, astfel încât toată lumea să poată participa. Totodată, suntem foarte atenți și la trecerea lor de la statutul de elev la cel de student, cât și la tranziția de la juniori la seniori. Suntem în contact permanent cu îndrumătorii lor din cadrul liceelor la care studiază, particând chiar și la sedințele cu părintii.

Clubul are, în acest sezon, 33 de sporitivi legitimați, dintre care doar doi sunt mai mari de 21 de ani, și un staff format din 13 persoane. Iar când spunem staff, nu ne referim doar la antrenori, ci la întreaga echipă din jurul sportivilor: psihologi, nutriționiști, specialiști în comunicare și marketing.

stiinta bucuresti

Echipa de Liga 1 este pregătită de Goran Vrkic, ajutat de Ionuț Bâscoveanu, Adrian Filovici și Bogdan Lavric, iar ultimii 3 sunt antrenorii celorlalte două loturi, cu Ionuț Bâscoveanu principal. Staff-ul este completat de Cosmin Radu, preparator fizic și kinetoterapeuții Robert Bunea și Vlad Miță.

Pe lângă aceștia, clubul colaborează cu o echipă de psihologi de la SportSpy1 și cu nutriționistul Alex Marcu. De partea de marketing se ocupă Dan Câmpean, de la Sine Qua Non, el fiind și cel care a propus o nouă identitate pentru echipele de baschet.

În ceea ce privește partenerii, în prima parte a sezonului clubul a avut alături pe OTP Bank, în această perioadă negociindu-se continuarea colaborării. Terapie pentru mișcare se ocupă de refacerea sportivilor după accidentări, iar IDM sprijină clubul în ceea ce privește refacerea jucătorilor după efort.

Pregătim o serie de acțiuni inovative pe partea de marketing și comunicare, spune Dan Câmpean. Ne dorim să asigurăm o mai bună expunere ”Bufnițelor din Regie” prin mijloacele clasice de comunicare, dar, mai ales, prin acțiunile pe care le vom întreprinde alături de sponsori. „Știința de a arunca la coș… selectiv” și „If you wanna be high, JUMP” sunt două programe pe care ne dorim să le dezvoltăm la nivel național!”

Una dintre acțiunile inovative s-a desfășurat chiar la conferința de presă de lansare a proiectului. Pe fondul dorinței clubului de a avea, în campania pentru EuroBasket 2021, mai mulți jucători în echipa națională care au trecut pe la Știința, jurnaliștii prezenți au fost invitați să să completeze un fel de buletin de vot și să estimeze numărul exact al jucătorilor ce vor intra în proiect și vor fi, ulterior, convocați pentru etapele preliminare de calificare la Eurobasket 2021. Estimările au fost sigilate într-o sticlă care va rămâne la sediul FR Baschet și care va fi deschisă pe data de 23 august 2020, la debutul campaniei de calificare la turneul european. Cel ce va indica exact numărul jucătorilor va primi două invitații la meciurile semifinalelor și finalei Eurobasket 2021.

Un pariu și mai îndrăzneț decât cel cu jucătorii selecționați la prima reprezentativă a fost cel al unei echipe în Liga Națională formată numai din români.

Dacă vom reuși să pregătim jucătorii pentru echipa națională, atunci promovarea pe prima scenă baschetbalistică va veni ca o consecință, a spus Gîlcă la conferința de presă. În momentul în care vom promova nu vom renunța nici o secundă la ideea de a avea întreaga echipă formată din jucători români.


Știu că rezultatele se vor vedea în câțiva ani, dar, indiferent cum vor fi acestea, clubul trebuie felicitat pentru felul în care a decis să desfășoare acest proiect.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Despre noul proiect al Științei București

  • Eu cred ca Stiinta ar trebui sa incerce un parteneriat cu FRB pentru a juca in prima liga avand o echipa formata din jucatori romani de perspectiva, pana in 24 ani, dupa modelul echipei de tineret a Bulgariei. Altfel sunt doar vorbe goale si pretexte pt a toca bani in continuare, fara obiective si fara performante.
    Propunere : Centru de Excelenta in Baschet :Adunat tinerii jucatori iesiti din juniorat cu calitati si perspective, angajat antrenori sarbi si pusi la treaba cu jocuri in prima liga, fara a retrograda. Stiinta ii poate sustine cu cazare, locuri la facultate ( pt cei care isi doresc si fac fata ). Dupa un sezon se face analiza : unii sunt draftati la celelalte echipe ( stipulat minute de joc obligatorii ) altii raman inca un sezon, cei care nu confirma isi vad de scoakla sau de viata.

    • Excelenta ideea.Trebuie facut ceva pentru marea lacuna a baschetului nostru si anume „pauza” jucatorilor dupa juniorat.Campionat univarsitar la noi este ca si inexistent iar intre 18 si 23 ani sportivii nostri NU AU PREGATIRE CORESPUNZATOARE.
      Este evident ca dupa ani de lincezeala la U20 sau pe banca de rezerve la LNB, nu pot iesi jucatori romani valorosi decit in mod cu totul intimplator si exceptional si insuficient pentru o nationala mare de valoare .Ideea dv.s este ff buna iar URGENTA este maxima. De ani de zile ne miram de ce nu avem romani valorosi la nationala mare.Doar citiva romani pregatiti afara cum sunt in prezent Moldoveanu ,Olah sau Cate, alaturi de doar citiva „batrini” care de ani de zile si.au aratat limitele, nu sunt suficienti cu siguranta pentru performante.Deci , d.lor de la FRB, VREM SAU NU VREM????

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.