Steaua CSM EximBank București (3) vs BCM U Pitești (6)

Steaua CSM EximBank București se duelează cu BCM U Pitești în primul tur al playoff-ului LNBM – ediția 2016/17. Este un duel între ocupantele locurilor 3 și 6 la încheierea sezonului regulat.

Militarii pornesc cu prima șansă în această serie. Ei beneficiază de avantajul terenului propriu, respectiv de faptul că au câștigat trei din cele patru confruntări directe din actuala stagiune. În actuala alcătuire, scorul general este de 1-1, cu precizarea că eșecul suferit de Steaua la Pitești s-a consemnat la chiar primul meci al tandemului Jukka Toijala – Sașa Ocokoljic.

Bucureștenii mizează în principal pe aruncări de la distanță, având cel puțin trei oameni de bază extrem de periculoși din această zonă a terenului. Morris Curry, Marius Runkauskas și Dave Dudzinski au drept principală calitate aruncarea de pe semicerc. Lor li se poate alătura Nikola Malesevic și nu poate fi exclus nici Vlad Negoițescu, dacă se va miza pe acest jucător.

În acest context, prezența lui Randal Falker, un pivot ce îmbină elemente clasice ale acestei poziții cu o calitate relativ rar întâlnită la omul mare nu doar de a căuta pasul, dar de a-l și găsi în așa fel încât să creeze superioritate pentru colegi, devine extrem de importantă. În plus, pivotul american este capabil să se apere individual împotriva oricui, fiind un mare avantaj în eventualele situații de mismatch.

Piteștenii pot replica cu aruncările de pe semicerc ale lui Aco Kostoski și Tomislav Gabric. Este firesc să ne ridicăm semne de întrebare cu privire la capacitatea croatului de a performa sub presiune, fiind un jucător extrem de tânăr și lipsit de experiența unor astfel de meciuri.

Pe de altă parte, principala armă ofensivă a alb-violeților rămâne Pavel Marinov. Acesta are o calitate individuală remarcabilă. El îmbină foarte bine elementele pur baschetbalistice cu cele fizice. De altfel, bulgarul are o forță de pătrundere dezarmantă. El se folosește foarte mult de partea superioară a corpului pentru a-și bate adversarul direct. Sunt nenumărate exemple în care Marinov și-a luat adversarul pe piept și nu s-a oprit până în coș. E drept, împotriva Stelei, el va avea parte de un rarisim matchup clasic la poziția 3, deoarece va fi împerechiat cu Nikola Malesevic. Un jucător longilin, atletic și căruia nu îi displace lupta fizică. Marinov poate să atragă multe faulturi, dar în același timp își poate folosi aruncarea de la distanță și semidistanță.

Tandemul Vincent Hunter – Aleksandar Mladenovic aduce un plus de talie și forță în spațiul de trei secunde pentru Hristu Șapera. Va fi de urmărit în ce formule va juca Piteștiul, pentru că aici ar putea să aibă niște avantaje, dar în același timp poate avea și mari probleme.  Este limpede că Piteștiul va trebui să joace foarte agresiv în apărare, dar în același timp să-și păstreze luciditatea și prospețimea pentru faza de atac. Argeșenii ar putea avea mari probleme cu rotația dacă vor întâmpina dificultăți cu gestionarea greșelilor personale.

Apărarea Piteștiului va avea mult de lucru. În primul rând rămâne de urmărit în ce fel se vor apăra alb-violeții. E clar că teoretic orice dublaj la Falker poate fi pedepsit de bucureșteni. Aici poate fi una din cheile seriei, dar Steaua are și alte soluții.

Ne putem aștepta ca mânuitorii de minge ai Stelei, adică Curry și Runkauskas, să-și asume multe situații. Calitatea individuală pe permite acest lucru. Rămâne de văzut în ce ritm va juca formația lui Toijala. Aici poate fi o altă cheie, deoarece e greu de crezut că Piteștiul poate să reziste într-o alergare continuă preț de 80 de minute la interval de 48 ore.

Fără îndoială va conta foarte mult găsirea unor formule eficiente de joc. Rămâne de văzut cum vor reacționa cele două echipe la neprevăzut, însă e greu de crezut în acest moment că BCM U Pitești poate să învingă de trei ori în această serie.

Rotații

Formația antrenată de Jukka Toijala și Sașa Ocokoljic va miza pe cinci străini, de așteptat să o facă cu trei la perimetru, alături de un contingent de cinci jucători autohtoni. Rămâne de văzut în ce măsură se poate conta pe unii dintre ei, însă e limpede că Levi Szijarto și Iuri Fraseniuc se vor număra între oamenii din rotația de bază. În funcția de starea medicală, se va conta și pe Mihai Paul respectiv Cătălin Baciu.

De asemenea, e posibilă prezența lui Vlad Negoițescu, jucător utilizat de noul staff tehnic al militarilor mai mult decât precedentul. În plus, Negoițescu a avut destule apariții la poziția 3 sub comanda lui Toijala.

În schimb, efectivul de bază al argeșenilor va cuprinde cinci străini. Hristu Șapera este singurul antrenor din LNBM care a optat să-și construiască echipa cu doar doi străini la perimetru. Acest lucru a creat dificultăți alb-violeților pe tot parcursul sezonului, iar dispariția celui mai experimentat român din rotație afectează și mai mult lungimea acesteia.

Alături de străini, în rotația de bază vor intra Vlad Corpodean – care va beneficia de un număr mare spre foarte mare de minute, Ghiță Balmuș – care va trebui să acopere la poziția 1, deoarece va fi greu cu Kostoski câte 40 de minute în două meciuri la distanță de 48 ore. De asemenea, Bogdan Stăncuț și Giani Zaharie vor beneficia de minute de joc, dacă Șapera va alege să joce cu Pavel Marinov la poziția 1. Desigur, nu putem exclude nici apariția lui Tomislav Gabric la poziția 3, cu toate riscurile pe care le poate prezenta o astfel de alcătuire. Evident, acestea sunt vor idei, rămâne de văzut cum a pregătit tacticianul Piteștiului seria cu Steaua.

Absențe

Steaua CSM EximBank București a disputat ultimele șapte meciuri din sezonul regulat fără Cătălin Baciu, accidentat la un deget. În aceeași perioadă, Mihai Paul a totalizat doar 14 minute de joc. Se speră în recuperarea celor doi pentru startul playoff-ului, însă rămâne de văzut la ce capacitate de vor afla aceștia.

Adrian Tudor a fost operat la șold și va rata playoff-ul din acest sezon. În schimb, Aleksandar Kostoski a jucat accidentat în ultimele etape ale sezonului regulat.

Bucureștenii au șase jucători străini. În schimb, argeșenii au la dispoziție doar cinci străini. Potrivit regulamentului specific pot fi utilizați doar cinci jucători străini.

Elemente statistice

BCM U Pitești are o serie de șapte înfrângeri consecutive în deplasare. În plus, argeșenii au o medie de sub 70 puncte marcate în confruntările cu Steaua CSM EximBank din acest sezon.

Steaua CSM EximBank București este superioară la aproape toate capitolele statistice la general în actuala ediție de campionat. Piteștiul are avantaj, dar extrem de mic, doar la pase decisive și procentajul aruncărilor libere.

Programul primelor două meciuri

Meciul 1 – Marți (11.04), ora 18.00
Meciul 2 – Joi (13.04), ora 20.00

Ambele partide se vor desfășurala Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, fiind transmise în direct la DigiSport.

Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Următoarele două confruntări se vor desfășura la Pitești, iar eventualul meci decisiv se va disputa la București.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.