Steaua CSM EximBank București – 11 victorii în LNBM, eliminare din Europa, rotație de 9 oameni

Steaua CSM EximBank București, liderul Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17 la schimbarea anilor calendaristici, a apelat la un număr total de 14 jucători în cele 11 victorii din 12 partide disputate.

Este primul sezon început de Claudiu Fometescu în funcția de antrenor principal al unei echipe din LNBM. El a fost promovat în această postură în cursul lunii ianuarie a acestui an, dar pentru prima dată în activitatea de antrenor, Fome a avut libertatea (în măsura bugetului disponibil, similar oricărui antrenor de baschet) să-și construiască echipa.

Lotul de jucători al militarilor s-a schimbat substanțial față de sezonul precedent. Mihai Paul, Levi Szijarto și Nikola Malesevic sunt cei trei jucători păstrați din sezonul anterior în rotația de bază a echipei. Au venit patru străini noi, trei dintre ei aflându-se la prima experiență baschetbalistică în România. Un experiment care, până la această oră, a funcționat.

Formația antrenată de către Claudiu Fometescu nu a schimbat niciun jucător, adică nu a efectuat niciun extra transfer de la startul actualei ediții de campionat.

Militarii au folosit cinci străini și nouă autohtoni.

Șase jucători au jucat toate meciurile din LNBM – Long, Runkauskas, Malesevic, Dudzinski, Jevtovic și Baciu.

Szijarto a bifat 11 prezențe.

Paul și Negoițescu au jucat câte 8 meciuri fiecare.

Aici se oprește rotația de bază a bucureștenilor. Adică nouă oameni.

Interesant este că Steaua CSM EximBank București a început fiecare meci din LNBM în aceeași structură – Long, Runkauskas, Malesevic, Dudzinski și Baciu, cu Jevtovic în postură de primă rezervă, de om care acoperă atât la poziția 4, cât și la poziția 5, Acest lucru a fost posibil și prin prisma faptului că nu a avut nicio accidentare la jucătorii străini și la cel mai important autohton din punct de vedere al minutelor de joc și al productivității statistice.

Fometescu are patru jucători cu medii cuprinse între 13.0 și 14.2 puncte pe partidă. Al 5-lea marcator are o medie de 11.5 puncte.

Cam Long este jucătorul cu cea mai mare medie de minute jucate în actualul sezon pentru Steaua CSM EximBank cu 30:05 pe meci. El este și cel mai eficient component al echipei cu un indice de 17.7, respectiv principalul creator cu o medie de 6.1 pase decisive. Americanul are și cea mai bună medie de intercepții cu 1.8 pe meci..

Dave Dudzinski are 14.2 puncte și 6.3 recuperări, capitole la care este principalul realizator al roș-albaștrilor.

Steaua CSM EXimBank București se situează pe locul al 9-lea în Liga Națională din punct de vedere al timpului de joc acordat autohtonilor. În condițiile în care militarii au trei jucători în vizorul echipei naționale, putem să spunem că este o medie relativ scăzută.

Iată media minutelor pe meci pentru cei patru jucători români ai Stelei CSM EximBank București care au evoluat în cel puțin două treimi din totalul jocurilor susținute în acest sezon:

Nume 2016/17 2015/16 2014/15
Cătălin Baciu 19:35 11:15 15:10
Mihai Paul 19:46 18:05 21:03
Levi Szijarto 13:51 14:03 14:58
Vlad Negoițescu 08:52 05:24 01:28

Trebuie notat faptul că:

Mihai Paul este singurul jucător român din rotația de bază a echipei care a evoluat pentru Steaua atât pe regulamentul care nu a obligat folosirea românilor, cât și pe regula cu șase străini și un român pe parchet.

Levi Szijarto s-a alăturat Stelei în sezonul trecut, adică exact la momentul implementării obligativității folosirii autohtonilor.

Cătălin Baciu și Vlad Negoițescu sunt la primul sezon cu Steaua. Primul a evoluat la Cluj în precedentele două sezoane, iar al 2-lea a jucat la Ploiești în 2014/15, respectiv la Craiova în 2015/16.

De notat că Steaua CSM EximBank București a participat în FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au obținut o singură victorie din șase partide disputate, fiind eliminați după ce s-au clasat pe ultimul loc în grupă. După încheierea aventurii continentale, obiectivele militarilor sunt clare: cupa și campionatul în România.

Foto: Cătălin Soare / www.sportaction.ro

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Steaua CSM EximBank București – 11 victorii în LNBM, eliminare din Europa, rotație de 9 oameni

  • Degeaba are steaua jucatori romani buni si juniori talentati daca nu i foloseste. Din păcate, baschetul românesc va continua sa stagneze cu jucătorii romani pe banca. Nu doresc sa critic pe nimeni, dar parerea mea este ca baschetul romanesc ar avea de castigat pe termen lung daca romanii si juniorii ar petrece mai mult timp pe teren. Okay, joci cu 4 străini 30 de min si câștigi mai multe meciuri…poate chiar un campionat..dupa? Străinii pleacă dupa un an si tot ce a rămas este banca plină de romani si de juniori care nu prea sunt in largul lor pe teren… Ce ne facem?

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.