Spania la Cluj-Napoca

Echipa națională a Spaniei a oferit, în ziua inaugurală a EuroBasket 2017 la Cluj-Napoca, o mostră a valorii extraordinare pe care sportul cu mingea la coș din această țară o are. Baschetul a fost mai mereu o disciplină sportivă pe gustul ibericilor, ei fiind competitivi în întrecerile internaționale la nivel de echipe naționale și de club, însă pe parcursul ultimilor ani a dominat efectiv acest sport pe plan european.

Frumoasa nebunie în ceea ce privește dezvoltarea baschetului la asemenea cote a demarat în anul 1992. Atunci când Gasol și Navarro aveau 12 ani, vârsta optimă la acea vreme pentru a începe pregătirea pentru sportul de performanță. Am mai notat de-a lungul timpului pe acest site că sportul cu mingea la coș din Europa și nu numai a cunoscut o spectaculoasă creștere după ce Dream Team a acaparat toată atenția la Jocurile Olimpice de la Barcelona.

Întreaga planetă a luat la cunoștință atunci că baschetul jucat de 12 dintre cei mai buni spotivi ai tuturor timpurilor este cu adevărat frumos. Următorul pas pentru multe țări, cu Spania în frunte, a fost să se pună pe muncit. Iar aici vorbim despre infrastructură, dar și despre activitate specifică. Spaniolii au construit săli, au investit în antrenori (nu doar tactic sau de individualizare, ci în absolut tot ce înseamnă formarea unui sportiv de înaltă performanță, adică fizic, mental și tot ce ține de aceste aspecte) și au creat o legislație care să permită formarea unei industrii din sport. Consecința firească a fost că după 6-8-10-12-20-25 ani, baschetul spaniol produce jucători de superclasă.

Ca fapt divers, făcând o paranteză, Spania a venit la Cluj-Napoca cu tone de bagaje. Așa procedează o echipă super profesionistă, organizată și care ia în calcul absolut toate detaliile. Pentru că din punct de vedere al valorii intrinseci, Spania este de senzație. Însă nivelul ei comparativ cu alte țări crește și mai mult datorită faptului că sportivii beneficiază de condiții ultra moderne de recuperare între meciuri. Jucătorii Spaniei nu sunt doar mai buni, dar sunt mai bine îngrijiți. Este un întreg sistem aici.

Revenind de unde am plecat, Spania i-a lansat pe Juan Carlos Navarro și Pau Gasol, printre mulți alții, la sfârșitul anilor 90 și începului anilor 2000. Un exemplu cât se poate de elocvent că pentru a construi o generație de baschetbaliști e nevoie de timp. Aproximativ un deceniu – plus/minus 2-3 ani, funcție de calitatea individuală – însă sistemul a fost pus la punct și s-a început formarea de jucători.

În prezent, baschetul spaniol furnizează talent la cel mai înalt nivel anual. Iar aici vorbim nu doar despre jucători spanioli. În sistemul din Spania s-au format și lansat alți jucători, de pe alte meleaguri. Haideți să ne amintim de Tomas Satoranski și Bojan Dubljevic, prezenți la rândul lor la Cluj-Napoca pentru EuroBasket 2017. Însă lista este mult mai lungă. Pe lângă iberici, baschetul spaniol i-a produs pe Kristaps Porzingis, Luka Doncic, Nikola Mirotic, Serge Ibaka (ultimii doi sunt naturalizați) și așa mai departe.

La prima apariție în cocheta și frumos branduita Sală Polivalentă din Cluj-Napoca, Spania a spulberat Muntenegru cu scorul de 99-60, oferind celor prezenți în Sala Polivalentă Cluj-Napoca un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Prestația elevilor lui Sergio Scariolo a subliniat încă o dată, deși nu mai era nevoie, faptul că suntem realmente privilegiați să avem oportunitatea de a urmări una dintre cele mai importante echipe ale baschetului modern în țara noastră.

Frații Gasol, frații Hernangomez, Juan Carlos Navarro, Sergio Rodriguez, Alex Abrines și tot lotul Spaniei ne-au delectat cu un baschet ritmat, în care circulația mingii a fost extraordinară, fiind un deliciu să vezi atâtea superstaruri împărțind mingea și simțindu-se bine să joace împreună. Trebuie subliniat că, cel puțin la nivel de EuroBasket, evenimentul din acest an este ultimul la care avem oportunitatea să-i vedem pe Pau Gasol și Juan Carlos Navarro jucând în uniforma Spaniei. O ocazie care nu se ratează.

În plus, Pau a jucat meciul cu numărul 200 în echipa națională a Spaniei și a urcat pe locul al 2-lea în ierarhia celor mai buni marcatori din istoria EuroBasket tocmai la prima apariție în Sala Polivalentă Cluj-Napoca.

Chiar înaintea EuroBasket 2017, în cadrul unui meci amical,Navarro a devenit jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate în echipa națională a Spaniei, cu peste 240 selecții.

Dincolo de cei doi coloși ai baschetului spaniol și european, reprezentativa iberică ne arată un mix deosebit între jucătorii cu experiența competițiilor precum EuroBasket și cei care sunt pregătiți să facă pasul înainte. Așa cum sunt frații Hernangomez. Prin urmare, dincolo de Pau, Marc, „La Bomba”, „Chacho” sau Rubio, naționala Spaniei propune și o serie de jucători de mare perspectivă, gata oricând să preia inițiativa.

În plus, suntem onorați să-i avem drept oaspeți pe câțiva dintre componenții echipei campioane a Spaniei. Este vorba despre Guillem Vives, Poerre Oriola, Joan Sastre sau Fernando San Emeterior. Vârste diferite, experiență pe măsură, însă aceștia sunt patru dintre jucătorii care au scris istorie în ultimul sezon al Ligii ACB. Ei au avut un aport decisiv la câștigarea primului campionat din istoria Valenciei Basket.

Așadar, dacă avem nevoie și de cifre pentru a convinge pe toată lumea că avem șansa de a urmări o echipa cu adevărat istorică, atunci putem să subliniem faptul că reprezentativa Spaniei joacă cu triplu campioni ai Europei, cu campioni mondiali, cu triplu medaliați la Olimpiadă, dar și cu actuali campioni ai Spaniei, cu șase jucători angrenați în Euroligă și respectiv cu șase în NBA. În România.

Foto&video: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.