Slovenia este noua regină a Europei!

Europa are o nouă campioană. Una cu o populație foarte redusă numeric. Slovenia a depășit Serbia în finala EuroBasket 2017 – una dintre cele mai frumoase meciuri de la această competiție. Confruntarea a avut parte de suspans, fiind decisă în penultimul minut de joc. Rezultatul final a fost de 93-85.

După o prestație colosală în primele 30 minute de joc din partea lui Goran Dragic și după ce l-a pierdut pe Luka Doncic, accidentat, Slovenia a beneficiat de un efort colectiv pentru a răpune Serbia. Formația antrenată de Igor Kokoskov a realizat o performanță uluitoare, câștigând toate cele 15 meciuri disputate în cadrul campaniei EuroBasekt 2017 – șase victorii în calificări, nouă victorii la turneul final.

Slovenia a început partida cu Anthony Randolph pe banca de rezerve, titularizat la poziția 4 fiind Edo Muric. În schimb, Serbia a intrat pe parchet cu Macvan la poziția 4. Pe tot parcursul primului sfert s-a consemnat echilibru. Serbia a reușit să se desprindă o singură dată la două posesii, scor 18-13, însă în rest a avut avantaj de o singură posesie pe tabela de marcaj. Serbia a avut 6/6 la linia de pedeapsă, iar Slovenia avea zero în dreptul posesiilor pierdute după zece minute de joc. Scorul la prima pauză era de 22-20 în favoarea sârbilor.

Trei libere marcate de Randolph și un pressing pe tot terenul soldat cu intercepție și coș pe pătrundere au adus Slovenia în avantaj și l-a forțat pe Sașa Djordjevic să ceară timp de odihnă în minutul 11 al partidei. Bogdanovic și Bircevic au marcat de la mare distanță, primele coșuri de trei puncte ale Serbiei în finală, pentru a schimba situația la conducere în minutul 13. Slovenia a izbutit apoi un parțial de 11-0, iar Klemen Prelepic a găsit de trei ori ținta de la mare distanță în prima repriză pentru a desprinde Slovenia la peste zece lungimi. Lucic și Guduric au ieșit la rampă pentru Serbia pentru a înjumătăți deficitul. Dragic a încheiat repriza în forță, ieșind la rampă la finalizare pentru a duce scorul la 56-47, după 20 minute de joc.

Goran Dragic a depășit bariera 30 puncte marcate în finala EuroBasket în minutul 24 al partidei. El a reușit să asigure Sloveniei un avantaj consistent, lucru dublat de imprecizia adversarilor la semicerc. Luka Doncic a suferit o accidentare la gleznă, fiind purtat pe brațe spre banca de rezerve a echipei sale de către Anthony Randolph, colegul său și de la echipa de club. Serbia a profitat imediat de situația ivită pentru a se apropia la 63-59 în minutul 27 al partidei. Slovenii nu au găsit soluții imediate de a opri seria negativă în absența lui Doncic (accidentat) și Dragic (odihnit). Serbia a ales să joace cu Stimac la poziția 5 în condițiile în care ritmul jocului i-a depășit pe uriașii Marjanovic și Kuzmic. Randolph și Draic au punctat pentru Slovenia după un timp de odihnă în condițiile în care Serbia nu a mai găsit soluții în atac, Bogdanovic fiind odihnit. Acesta a revenit pe finalul secvenței pentru a strânge la două puncte, însă Dragic a stabilit scorul după 30 minute: 71-67 în favoarea Sloveniei.

Slovenia și-a dublat avantajul în primul minut al secvenței decisive după o greșeală antisportivă dictată împotriva lui Guduric, în condițiile în care Dragic a fost retras pe bancă. Replica a venit de la Macvan, autor al unui coș de trei puncte, după care Lucic a punctat din spațiul de trei secunde pentru a strânge la un singur punct în minutul 35 al partidei, moment în care Igor Kokoskov a cerut timp de odihnă. După reluare tot Serbia a punctat, prin Macvan, care și-a adus echipa în avantaj, însă Prepelic a replicat imediat cu o triplă. Același Macvan a restabilit egalitatea la 80 cu o acțiune individuală. Problema pivoților a persistat pentru sârbi și la finalul partidei, Kuzmic fiind imprecis atât la recepție, cât și la linia de pedeapsă. Prepelic a ieșit la rampă în condițiile în care Dragic a fost retras din nou pe bancă pentru a readuce Slovenia la conducere cu două minute și 20 secunde înainte de final. Randolph a mrcat un coș cu fault pentru a desprinde Slovenia la două posesii, după care Vidmar îl blochează pe Bogdanovic. Slovenia a controlat finalul și s-a impus în manieră uluitoare, fără principalele staruri la final de meci.

Goran Dragic a totalizat 35 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive, Klemen Prepelic a adăugat 21 puncte, iar Anthony Randolph a terminat cu 11 puncte pentru Slovenia. În replică, Bogdan Bogdanovic a totalizat 22 puncte, 5 pase decisive, 4 recuperări, Milan Macvan a adăugat 18 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, iar Vladimir Lucic a terminat cu 9 puncte, 8 recuperări pentru Serbia.

Slovenia este campioană a Europei pentru prima dată în istorie. Serbia obține al 2-lea argint sub această denumire, lipsită fiind de opt jucători de bază la acest turneu.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.