Slovenia și legătura sârbească

Slovenia s-a calificat în finala EuroBasket pentru prima dată în istorie. În ultimul act, programat a se desfășura la Istanbul, această echipă se duelează cu Serbia.

Duelul are conotații speciale în condițiile în care trei dintre cei mai importanți oameni ai Sloveniei au puternice legături cu Serbia. Desigur, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă având în vedere faptul că în spațiul ex-iugoslav au existat foarte multe familii mixte.

Cei trei la care facem referire sunt principalele două individualități din lotul de jucători, precum și antrenorul principal.

Goran Dragic și Luka Doncic sunt, amândoi, fii ai unor tați originari din Serbia. Ce-i drept, tatăl lui Doncic a jucat pentru echipa națională a Sloveniei în campania de calificare pentru EuroBasket 2005.

În schimb, antrenorul Igor Kokoskov este născut și educat în Serbia. Acesta a absolvit universitatea din Belgrad, iar ca antrenor și-a început activitatea la OKK Belgrad. Activitatea de jucător, una deosebit de promițătoare, a fost retezată brusc de un accident rutier.

El a fost asistent la echipa națională a Sebriei și Muntenegrului pentru Zeljko Obradovic preț de doi ani.

Șansa de a lucra sub comanda unui astfel de antrenor, respectiv abilitatea de a dialoga în limba engleză, i-au deschis calea spre Statele Unite ale Americii. Kokoskov a fost primul antrenor cu formare profesională în Europa angajat în cadrul unui program din prima divizie NCAA. Este vorba despre University of Missouri.

Kokoskov a fost primul antrenor cu formare în Europa angajat full time ca antrenor asistent la o echipă din NBA. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2000, când a devenit colaboratorul lui Alvin Gentry, la Los Angeles Clippers.

În anul 2003 a devenit asistentul lui Larry Brown, la Detroit Pistons, alături de care în 2004 a devenit campion NBA. Ulterior a lucrat, tot sub formă de antrenor asistent la Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers și Orlando Magic.

Actualmente Igor Kokoskov este antrenor asistent la Utah Jazz, sub comanda lui Quin Snyder. El a avut funcția de antrenor principal interimar pentru un meci, în 5 decembrie 2016, când Snyder a fost bolnav. Jazz au învins Lakers în acea partidă.

Pe lângă cei 17 ani petrecuți în NBA ca antrenor asistent, Igor Kokoskov a fost antrenor principal al primei reprezentative a Georgiei. El a petrecut șapte ani în această funcție, bifând calificări la EuroBasket 2011, 2013 și 2015. De altfel, gruzinii au promovat în eșalonul de elită al baschetului european în primul an cu Kokoskov.

Căsătorit cu o americancă, alături de care are doi copii, Kokoskov a devenit cetățean al Statelor Unite ale Americii în anul 2010.

Slovenia nu a pierdut niciun meci oficial de la numirea lui Igor Kokoskov în funcția de antrenor principal. Această echipă a avut un bilanț general de 6-0 în campania de calificare, iar la turneul final are 8-0. Finala EuroBasket 2017 va fi cel de-al 15-lea meci în actuala funcție pentru Kokoskov, care ar putea deveni primul antrenor din istorie campion al Europei fără să piardă vreun meci într-o campanie întreagă (calificări și turneu final).

Echipele învinse de Slovenia în actuala campanie:

Calificări – Ucraina (de două ori), Bulgaria (de două ori), Koskvo (de două ori)
Turneul final – Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Islanda, Ucraina (a 3-a oară), Letonia și Spania

Ultimul adversar este Serbia. Țara natală, cea care i-a oferit formare baschetbalistică, atât ca jucător, cât și ca antrenor.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Slovenia și legătura sârbească

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.