Sibiul s-a apărat cu pivotul la perimetru în momentele decisive ale Meciului 4

CSU Sibiu a avut o nouă abordare neconvențională. Aceasta s-a consemnat în Meciul 4 al seriei cu BC Mureș, contând pentru primul tur al playoff-ului LNBM – ediția 2016/17.

Vicecampioana s-a impus cu scorul de 70-62, datorită productivității lui LaMarcus Reed în primul și ultimul sfert al partidei amintite. Americanul a înscris 10 puncte în secvența de deschidere, respectiv 10 puncte în cea de închidere a confruntării din „Junglă”, consemnată în cursul serii de sâmbătă (22.04).

Dan Fleșeriu, antrenorul principal de la CSU Sibiu, a ales să-l pună în mai multe situații în apărare om la om pe Chris Cooper împotriva lui Reed. Această situație este rar întâlnită întrucât jucătorul lui BC Mureș este un guard (jucător de pozițiile 1-2-3), iar Cooper este big man (jucător de pozițiile 4-5). Astfel de împerecheri sunt adesea întâlnite atunci când defensiva alege să se apere cu schimb de om (switching defense) la fiecare pick sau screen (blocaj).


Sibiul s-a apărat deliberat în acest mod la Reed. Foarte probabil unul dintre motive este legat de faptul că celălalt jucător atletic al galben-albaștrilor – Kevin Hardy – a avut sarcina de a se apăra la Goran Martinic. Pe de altă parte, e posibil ca Fleșeriu să fi mizat pe un detaliu psihologic, în speranța că o astfel de abordare îi va bulversa pe jucătorii lui BC Mureș.

Acest tip de apărare a condus la decizia lui Dan Fleșeriu de a juca cu trei oameni mari în același timp. Ceilalți doi fiind Boris Lalovic și Bogdan Popescu.

E limpede că în astfel de situații ceilalți jucători ai Mureșului s-au poziționat cât mai departe de minge, eliberând centrul terenului pentru a crea spații cât mai largi acțiunilor unu la unu pentru Reed. Americanul are calitate atletică, având drept principală calitate pătrunderea. Totodată el poate să marcheze de pe semicerc.

O altă explicație a acestei decizii constă în faptul că Sibiul practică o defensivă atât de agresivă în spațiul de trei secunde încât se pare că antrenorul galben-albaștrilor a mizat pe aruncări de la distanță din partea lui Reed. Astfel, a decis să-l pună pe Cooper, unul dintre cei mai înalți (nu doar atletici) jucători ai echipei sale, să se apere la american pentru a-i îngreuna aruncarea de la distanță.

În plus, jocul cu pivotul a fost aproape inexistent pe ofensiva lui BC Mureș. Acest lucru se explică prin prisma faptului că Laci Lazar – adică cel mai bun om mare de pick and roll al vicecampioanei – nu a fost în cea mai bună zi a sa. În schimb, Szabolcs Santa nu strălucește în acest gen de situații, iar tandemul Djapa – Kalve este recunoscut penru acțiunile de tip pick and pop (adică omul mare iese pe semicerc și nu iese din blocaj spre coș).

În aceste condiții se poate justifica decizia Sibiului de a se apăra cu pivotul la omul cu mingea. În altă ordine de idei această strategie, ce pare desprinsă din NBA – acolo unde se joacă atât de mult unu la unu cum a făcut BC Mureș în acest meci, a fost încurajată de faptul că registrul tactic pe faza ofensivă a fost extrem de sărăcăcios. Spre exemplu nu am văzut niciodată atât de multe acțiuni individuale asumate de Radovan Markovic, cel mai bun jucător off the ball (departe de minge) din ultimii ani în baschetul românesc.

De cealaltă parte, BC Mureș a optat pentru o apărare zonă în momentele decisive. Una pe care Sibiul a avut mari probleme în a o citi și a o ataca. De altfel, după ce a egalat la 53, Sibiul a înscris un singur coș, prin Boris Lalovc, cu o execuție pe care o întâlnim extrem de rar pe terenul de baschet. Sibiul a folosit doi timpi de odihnă pentru a găsi o soluție în acest sens.

Este limpede că avem parte de o serie total neconvențională și în care din punct de vedere tactic avem parte de multe improvizații. Dacă decizia defensivei cu Hardy la Martinic are multe aspecte pozitive – nu doar linia statistică modestă a muntenegreanului, ci mai ales epuizarea fizică și mentală a acestui – Reed pare să fi ieșit câștigător în duelul cu Cooper.

Foto: Jeff Warder

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Sibiul s-a apărat cu pivotul la perimetru în momentele decisive ale Meciului 4

  • Variantele avute la dispozitie de Fleseriu sunt limitate. Presupun ca a ales cum se zice raul cel mai mic, pt. ca ii era mai frica de Martinici decit de Reed. Practic nu pre a avea alta solutie mai buna. Acum sa vedem ce va schimba pt. decisiv.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.