BC CSU Sibiu (2) vs BC Mureș (7)

BC CSU Sibiu se duelează cu BC Mureș în primul tur al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Este un duel ce opune ocupanta locului 2 la încheierea sezonului regulat în actuala ediție de campionat, respectiv finalista Cupei României în actuala stagiune.

Lupta pentru un loc în semifinalele LNBM propune două filosofii semnificativ diferite.

CSU Sibiu mizează în principal pe apărare și agresivitate, dublate de un contraatac devastator. BC Mureș contează în special pe ofensivă, pe spacing și pe capacitatea de a marca mai mult decât adversarul, în special de la distanță.

Dan Fleșeriu va încerca să pună presiune pe minge în această serie tot așa cum a făcut-o întreg sezonul. Problema constă în faptul că adversar este o echipă căreia îi convine jocul departe de coș. Ceea ce poate să creeze dificultăți defensivei din Sibiu. Acea defensivă care aglomerează spațiul de trei secunde și care poate să creeze panică printr-un joc extrem de eficient în tranziție și pe contraatac. Viteza în care joacă Sibiul pe faza ofensivă reprezintă o problemă pentru absolut orice defensivă, astfel încât cea a Mureșului, care este departe de a fi eficientă, ar putea avea mari probleme dacă nu găsește soluții de a avea grijă de minge.

Pentru a putea juca ritmat CSU Sibiu are nevoie de o apărare eficientă. Lucru probat din punct de vedere statistic. Cinci din ultimii șapte oaspeți ai Sălii Transilvania au marcat sub 70 puncte, iar al 6-lea de abia a atins acest prag. De asemenea, galben-albaștrii au câștigat dubla cu Mureșul din prima fază a sezonului regulat încasând 68 și 66 puncte. Dacă gruparea de pe Cibin poate să țină Mureșul în aceleași coordonate, atunci această serie va fi câștigată de Sibiu.

Această presiune pe minge este foarte bine exercitată de oamenii lui Fleșeriu. Deloc întâmplător, Kevin Hardy nu este doar cel mai spectaculos dunker al campionatului ci și cel mai bun jucător la intercepție. În plus, alături de Marcel Davis, Sibiul are probabil cel mai rapid lineup din LNBM. Mai ales că jucători precum Igor Mijajlovic și Boris Lalovic se hrănesc din situații în care apărarea adversă aleargă în toate direcțiile. Vorbim până la urmă despre doi dintre cei mai preciși spot shooteri din LNBM.

În schimb, Barnabas Szaszgaspar ar trebui să nu se confrunte cu probleme în ceea ce privește motivarea jucătorilor. Mureșul are în componență cinci jucători străini de certă valoare și extrem de experimentați. Alături de ei activează niște autohtoni care nu se află la prima prezență în playoff, astfel încât putem să spunem că oamenii știu la ce să se aștepte.

BC Mureș va miza la rândul ei pe contraatac, dar este un alt fel de contraatac. Viteza nu este neapărat principalul avantaj al acestei echipe. Spacingul este. Iar prezența în permanență pe parchet a patru jucători capabili să puncteze de la distanță, dar și să se poziționeze pe semicerc în așa fel încât să evite capcanele și dublajele din partea defensivei adverse ar trebui să fie principala armă a formației din Tîrgu Mureș.

În plus, se întâlnesc două dintre cele mai bune echipe ale campionatului la recuperare ofensivă. Chris Cooper se va lua la întrecere cu Laci Lazar și Szabolcs Santa în spațiul de trei secunde. Hardy de o parte și Reed de cealaltă au calitatea atletică și manifestă interes pentru munca de jos, astfel încât contribuția lor la acest capitol este foarte importantă.

Recuperarea ofensivă este un alt element ce produce haos pe terenul de baschet. Unul din care se hrănesc ambele echipe. Dincolo de faptul că ai câștigat mingea sub coșul advers, acest gen de situație prinde mereu echipa aflată în defensivă pe picior greșit. Fiecare echipă are sprinteri, acel gen de jucător care se apără cu piciorul pe linia de centru a terenului. Astfel se găsesc modalități de a arunca deschis după recuperare ofensivă. Aspect în care ambele echipe strălucesc.

Să fie clar, dacă așteptați organizare și elemente de baschet foarte elevat, atunci recomandarea este să urmăriți alte serii din acest playoff. Aici va fi vorba despre efort, inspirație de moment, creativitate din partea jucătorilor și evident folosirea principalelor arme – sala și apărarea pentru Sibiu, aruncarea de pe semicerc și spacingul pentru Mureș.

Rotații

BC CSU Sibiu mizează pe o rotație de bază care nu s-a schimbat de la începutul sezonului. Dan Fleșeriu contează pe același cvintet de jucători străini cu care a început campionatul, având trei oameni la perimetru și doi la interior. Alături de ei evoluează Bogdan Popescu, care la 39 ani a avut un nou sezon foarte productiv. Rotația de bază îi cuprinde pe Radu Paliciuc și Mirel Dragoste.

Astfel, Sibiul utilizează cinci jucători la pozițiile 1-2-3, respectiv trei la pozițiile 4-5. Fără îndoială, galben-albaștrii vor fi nevoiți să joace în rotație de cel puțin opt jucători deoarece este extrem de dificil să joci la distanță de 48 ore în mai puțini oameni.

BC Mureș a fost în permanentă schimbare pe tot parcursul acestui sezon. În pofida numeroaselor probleme ce au însoțit gruparea ardeleană, aceasta a fost din nou extrem de aproape de primul trofeu din istorie. Alb-albaștrii mizează pe cinci jucători străini, doi la interior (ambii extrem de periculoși) și trei la perimetru. Alături de aceștia, evoluează o serie de jucători autohtoni precum Dani Popescu, Dragoș Andrei, Laci Lazar și Szabolcs Santa. De asemenea, e posibilă utilizarea lui Alin Borșa, jucător care va intra cel mai probabil dacă tandemul Kalve – Djapa întâmpină probleme medicale sau cu greșelile personale.

Echipa lui Szaszgaspar mizează pe cinci jucători la pozițiile 1-2-3, respectiv patru la pozițiile 4-5. Ne putem aștepta la un număr mare spre foarte mare de minute pentru Goran Martinic și LaMarcus Reed, lucru care e posibil să nu fie neapărat în avantajul Mureșului. Un alt element important constă în menținerea lui Dalibor Djapa în cote normale. Omul are nevoie de mingi pentru a fi fericit, lucru de care atât antrenorul, cât și principalul mânuitor al mingii trebuie să fie conștienți.

Semne de întrebare

În ce măsură va putea Sibiul să gestioneze presiunea asupra rezultatului?

Este o întrebare legitimă. Fiecare echipă cu ambiții de performanță trebuie să joace sub presiunea rezultatului. Conducerea Sibiului a anunțat că vrea în cupele europene, ceea ce înseamnă că trebuie neapărat să treacă de primul tur al playoff-ului. CSU a avut un sezon de mare succes tocmai pentru că a tăcut și a făcut. Alte echipe au avut obiective mai îndrăznețe, alte echipe au avut tot felul de probleme de efectiv, fie medicale, fie financiare. La Sibiu a fost liniște.

Acum lucrurile stau altfel. Anunțul că se dorește participarea în cupele europene, adică ajustarea obiectivului chiar înaintea playoff-ului schimbă puțin perspectiva. Va fi interesant de urmărit dacă sau cum a fost perceput mesajul conducerii de către echipă. Experiența nu este de partea Sibiului, mai ales în astfel de condiții.

Poate Mureșul să repete performanțele din ultimii ani?

Sezonul actual este unul pe care majoritatea celor care simpatizează cu BC Mureș și-l dorește uitat. Aventura nu a fost tocmai rea. Echipa a reușit să se califice în faza a 2-a a grupelor din cupele europene, chiar dacă e limpede că acest aspect a încurcat mai mult lucrurile la nivel de conducere. Însă cel mai important este că Mureșul a fost la un coș (și o abatere de pași) distanță de primul trofeu din istorie. Ardelenii au mai fost atât de aproape de trofeu doar în finala LNBM din 2016, pe care au pierdut-o în ultimul minut de joc. Așadar, din punct de vedere sportiv au existat elemente pozitive.

Întrebarea este legată însă de faptul că BC Mureș a demonstrat că poate să performeze în condiții dificile. Vorbim atât de condiții dificile sportive (locul 6 și 5 la încheierea sezonului regulat), cât și extra sportive (datoriile către jucători – lucru despre care s-a discutat public tot sezonul). Unii cred că este ceva normal să faci aceste lucruri posibile. Realitatea este însă că ceea ce a făcut Mureșul în ultimii ani contrazice normalul. Nu este exclus să îl contrazică din nou, însă suporterii lui BC Mureș ar trebui să fie pregătiți și pentru altceva de această dată.

Concluzie

Se anunță o serie extrem de impreviziiblă. Nu m-ar surprinde un 3-0 pentru Sibiu. Nu m-ar surprinde un 3-0 pentru Mureș. Mi-aș dori însă o serie cât mai lungă. Vorbim despre două orașe care iubesc baschetul. Despre oameni care depun eforturi de a înțelege tot ce se întâmplă în această disciplină, dar și cu toate evenimentele ce afectează într-un fel sau altul echipa favorită. Cu toate că sunt din Ardeal, cu toate că au o pasiune evidentă pentru mingea portocalie, cu toate că este o plăcere să te afli în ambele săli, sunt două comunități complet diferite, dar și două filosofii baschetbalistic realmente diferite. Tocmai de aceea mi-aș dori o serie cât mai lungă.

Sunt de părere că avantajul terenului propriu va cântări decisiv în această dispută.

Program

Meciul 1 – miercuri (12.04), ora 18.00
Meciul 2 – vineri (14.04), ora 18.00

Ambele partide sunt transmise la DigiSport.

Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On BC CSU Sibiu (2) vs BC Mureș (7)

  • Foarte buna si corecta analiza, dar parte mea preferata ramane ultima propozitie: „Sunt de părere că avantajul terenului propriu va cântări decisiv în această dispută.” 🙂

  • cu siguranta cel mai echilibrata serie si cu cele mai mari semne de intrebare

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.