Serbia la a 4-a semifinală în patru ani. A rotit 24 jucători în acest interval!

Serbia s-a calificat pentru a 4-a oară din tot atâtea încercări în semifinalele competițiilor de anvergură în baschetul masculin. Toate aceste performanțe s-au consemnat sub comanda lui Sașa Djordjevic, cel care a fost și unul dintre cei mai de succes jucători din istoria echipei naționale a Iugoslaviei.

„Plavii” au obținut următoarele clasări sub comanda lui Djordjevic:

– FIBA Basketball World Cup 2014 (Spania) – locul 2
– EuroBasket 2015 (Franța) – locul 4
– Jocurile Olimpice 2016 (Brazilia) – locul 2
– EuroBasket 2017 (Turcia) – calificată în semifinale

În total, Serbia a utilizat 24 de jucători în cele patru întreceri amintite. Aici trebuie precizat că în cele mai multe dintre cazuri antrenorul Djordjevic a fost pus în fața faptului împlinit. Cu alte cuvinte au fost în fiecare an jucători care au spus pas, fără a se pune la dispoziția echipei naționale. Motivul deciziilor acestor jucători nu e discutat în acest text.

Există, desigur și decizii ale antrenorului. Cel mai bun în acest sens este cazul lui Boban Marjanovic, care nu a participat la turneul preolimpic din 2016, însă a dorit să participe la Jocurile Olimpice. Djordjevic a decis, în pofida unei veritabile campanii de presă instrumentată de agentul Misko Raznatovic, să nu îl ducă pe Marjanovic în Brazilia. Chiar și așa, sub o presiune imensă venită din țară, Serbia a cucerit medalia de argint, cel mai bun rezultat posibil în condițiile dominației instaurate de Team USA de la Jocurile Olimpice 2008.

Remarcabil este faptul că un singur jucător a luat parte la toate cele patru competiții între 2014 și 2017. El este Bogdan Bogdanovic.

Milos Teodosic, Marko Simonovic, Stefan Jovic, Stefan Markovic, Stefan Bircevic, Miroslav Raduljica, Nikola Kalinic respectiv Vladimir Stimac sunt cei opt jucători care au bifat câte trei prezențe în perioada 2014-2017. Nu mai puțin de cinci dintre aceștia au participat la competițiile din 2014, 2015 și 2016, dar absentează la EuroBasket 2017.

Nemanja Bjelica, Ognjen Kuzmic, Nemanja Nedovic, Dragan Milosavljevic și Milan Macvan, fac parte din „clubul” celor cinci jucători cu câte două prezențe.

În fine, Nenad Krstic, Rasko Katic, Zoran Erceg, Nikola Milutinov, Nikola Jokic, Vladimir Lucic, Branko Lazic, Vasilije Micic, Marko Guduric și Boban Marjanovic alcătuiesc un grup de zece jucători care au bifat câte o prezență în naționala Serbiei în cadrul celor patru concursuri menționate.

Nume CM 2014 CE 2015 JO 2016 CE 2017
Milos Teodosic x x x
Marko Simonovic x x x
Stefan Jovic x x x
Bogdan Bogdanovic x x x x
Nemanja Bjelica x x
Stefan Markovic x x x
Nikola Kalinic x x x
Stefan Bircevic x x x
Nenad Krstic x
Miroslav Raduljica x x x
Rasko Katic x
Vladimir Stimac x x x
Ognjen Kuzmic x x
Nemanja Nedovic x x
Dragan Milosavljevic x x
Zoran Erceg x
Nikola Milutinov x
Nikola Jokic x
Milan Macvan x x
Vladimir Lucic x
Branko Lazic x
Vasilije Micic x
Marko Guduric x
Boban Marjanovic x

De notat că rezultatul obținut de Serbia la EuroBasket 2017, indiferent care va fi clasarea finală, este unul excepțional. În cadrul acestui eveniment absentează jucători de top, oameni care în mod normal ar trebui să fie în lotul lui Djordjevic. Vorbim aici despre Teodosic, Bjelica, Kalinic, Nedovic, Jokic, Milutinov și chiar Raduljica.

În condițiile acestor absențe, Serbia a convocat pentru EuroBasket 2017 în premieră, cel puțin de la venirea lui Djordjevic în funcția de antrenor principal, nu mai puțin de patru jucători. Cu alte cuvinte o treime de echipă e nouă pentru sârbi la EuroBasket 2017. Debutanții sunt Lucic, Lazic, Micic, Guduric. Aici trebuie menționat că Marjanovic a participat la EuroBasket 2011, atunci când antrenor a fost Dusan Ivkovic, adică și acesta este la prima apariție în programul lui Djordjevic.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Serbia la a 4-a semifinală în patru ani. A rotit 24 jucători în acest interval!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.