Scurt istoric al Euroligii masculine

Euroliga masculină este cea mai puternică întrecere baschetbalistică rezervată echipelor de club din Europa. Ea are o tradiție ce se întinde pe parcursul ultimelor șase decenii, fiind inaugurală în anul 1958.

Competiția a fost lansată de către FIBA. Denumirea originală a competiției a fost FIBA European Champions Cup (adică Cupa Campionilor Europeni). Primul trofeu a fost adjudecat de ASK Riga, după o finală câștigată în dublă manșă asupra lui Academic Sofia (actuala Lukoil Academic). Cele două au disputat și cea de-a 2-a finală a competiției, adjudecată tot de reprezentanta Uniunii Sovietice. De altfel, ASK Riga a câștigat primele trei ediții, iar în cea de-a 4-a a pierdut finala cu CSKA Moscova.

Uniunea Sovietică a câștigat primele șase ediții ale competiției, după cae Real Madrid a câștigat patru din următoarele cinci. A 5-a a revenit lui Olimpia Milano.

De-a lungul timpului, Cupa Campionilor a fost decisă fie în urma unei finale în dublă manșă, fie în sistemul folosit și în prezent, adică de timp Final Four (semifinale și finală, cu participarea a patru echipe).

Italia este cea mai titrată țară în istoria Euroligii masculine cu 13 trofee. Ele au fost adjudecate de cinci echipe: Varese (5), Milano (3), Cantu (2), Virtus Bologna (2), Roma (1). Podiumul pe țări este completat de Spania (12) și Grecia (9).

Real Madrid este cel mai titrat club din istoria competiției. Gruparea din capitala Spaniei are 9 trofee și 17 finale disputate. Locul 2 revine lui CSKA Moscova cu 7 trofee din 13 finale jucate. Podiumul este completat de Maccabi Tel-Aviv și Panathinaikos Atena, ambele cu câte 6 titluri. Isrelienii au disputat 15 finale, iar grecii au jucat 7 finale.

Cel mai bun rezulta românesc în istoria competiției datează din anul 1961. El a fost obținut de CSA Steaua București, învinsă în semifinale de CSKA Moscova.

Euroliga a devenit o competiție păstorită de o companie privată în vara anului 2000. Euroleague Commercial Assets este proprietarul întrecerii pe care o organizează de la startul sezonului 2000/01.

Cele mai multe trofee în epoca modernă a competiției au fost adjudecate de Panathinaikos Atena. Grecii au obținut trofeul de patru ori. Maccabi Tel-Aviv și CSKA Moscova au triumfat de câtre trei ori, FC Barcelona și Olympiacos Pireu au învins de câte două ori, iar Virtus Bologna și Real Madrid s-au impus o dată fiecare.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Scurt istoric al Euroligii masculine

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.