Școala ex-iugoslavă – Exemple de urmat (și) în LNBM

Școala de baschet ex-iugoslavă este un furnizor permanent de talent și valoare individuală în Liga Națională de baschet masculin și nu numai. Sezonul regulat al ediției de campionat 2016/17 a scos în evidență această afirmație, așa cum a făcut-o de atâtea ori și în stagiunile precedente.

Aportul sportivilor ex-iugoslavi poate fi regăsit în toate ierarhiile individuale din LNBM. Trecem în revistă o parte a acestora.

Un număr de 24 jucători ex-iugoslavi sunt angrenați în actuala ediție a LNBM la încheierea sezonului regulat. SCM U Craiova este singura formație care nu are niciun astfel de jucător sub contract la ora actuală, după ce la începutul sezonului a dispus de mai mulți oameni proveniți din Serbia.

Goran Martinic, originar din Muntenegru, conducător de joc al echipei BC Mureș, a fost cel mai eficient jucător al sezonului regulat. El a avut un indice de 21.5 pe meci.

Mladen Jeremic, originar din Serbia, jucător de poziția 2, component al echipei BC SCM Timișoara, a fost cel mai bun marcator al fazei regulate cu o medie de 19.6 puncte/meci. Podiumul a fost completat de Milos Bojovic, sârbul lui Phoenix Galați, autor a 18.9 puncte pe meci, respectiv același Martinic, cu 18.5 puncte pe meci.

Fără îndoială toți cei care urmăresc Liga Națională de baschet masculin înțeleg faptul că Martinic, Jeremic și Bojovic reprezintă trei dintre cele mai strălucitoare individualități ale întregii competiții. Fiecare dintre ei a demonstrat de atâtea ori că pot să găsească soluții din orice zonă a terenului și împotriva oricărui adversar. Aceștia pot să marcheze cu generozitate împotriva oricui și aversarul nu știe cu aevărat care este principalul pericol, deoarece ei pot să marcheze de pe semicerc, pot să finalizeze pe pătrundere, dar în același timp pot atrage atenția defensivei adverse și să permită colegilor să iasă în evidență. Mediile de puncte marcate vin doar să confirme acest fapt.

Primii patru pasatori ai Ligii Naționale sunt ex-iugoslavi. Primul este Martinic, cu 7.5 pe meci. Îl urmează Slobodan Dundjerski, conducătorul de joc sârb al lui Dinamo București, cu o medie de 7.3 pase pe meci. Aleksandar Kostoski, macedoneanul lui BCM U Pitești, completează podiumul pasatorilor cu o medie de 6.2 pase pe partidă. Filip Adamovic ocupă locul al 4-lea. Bosniacul de la U-BT Cluj-Napoca a avut o medie de 6.1 pase decisive pe meci în sezonul regulat.

Martinic și Dundjerski se situează pe primele două poziții la capitolul minute pe meci. Primul are aproape 37 minute jucate pe partidă, iar cel din urmă are aproape 36.


Bojovic este liderul campionatului la coșuri marcate din acțiune pe meci (6.7), la reușite de două puncte (5.8), respectiv la aruncări libere transformate (4.5). La cel din urmă capitol, Jeremic se situează pe locul al 2-lea, cu o medie de 3.8 reușite pe partidă. De altfel „Jerry” este jucătorul cu cel mai bun procentaj la linia de pedeapsă în actual ediție de campionat.

Igor Mijajlovic, sârb, conducătorul de joc al lui CSU Sibiu, este al 2-lea în ierarhia celor mai buni sniperi din LNBM. Topul primilor șapte la aruncările de trei puncte marcate îi mai cuprinde pe Jeremic, Tomislav Gabric (croat, Pitești), Rasic, Muhamed Pasalic (bosniac, Oradea), respectiv Marko Sutalo (bosniac, Dinamo).

Ex-iugoslavii sunt fruntași și la intercepție. Aici lider absolut este un american (Kevin Hardy), însă locurile 2-5 sunt ocupate de Dundjerski, Adamovic, Bojovic, respectiv Martinic.

În fine, Dundjerski are cele mai multe double-double-uri în acest sezon. El a bifat șase astfel de performanțe. În schimb, colegul acestuia de la Dinamo București, extrema de forță Danilo Tasic, precum și Martinic au câte cinci double-double-uri în actuala ediție de campionat.

Omul decisiv

Totul este completat de Aleksandar Rasic. Un jucător care nu strălucește la statistici, deși poate să ofere niște cifre impresionante. Omul are alte priorități. Ele sunt legate de scorul de pe tabela de marcaj și are o calitate deosebită de a-și asuma acțiunile cu caracter decisiv în cele mai importante meciuri. El s-a evidențiat cu două coșuri extrem de importante, care au adus două trofee pentru U-BT Cluj-Napoca. Este vorba despre coșul de trei puncte marcat în ultima secundă a SuperCupei României, la Oradea, respectiv coșul de două puncte din finala Cupei României, la Sibiu.


Revenire incredibilă

În fine, tot din școala ex-iugoslavă provine și una dintre cele mai importante reveniri în activitate. Vorbim despre Radovan Markovic. Acesta s-a accidentat grav la genunchi în luna aprilie a anului 2016, însă nouă luni mai târziu a obținut un nou angajament în LNBM. El a răsplătit încrederea acordată de Barnabas Szaszgaspar cu o prestație de excepție în semifinala de Cupa României pe care Mureșul a câștigat-o împotriva fostei echipe a lui Markovic, CSM CSU Oradea. Ulterior, Rade a fost decisiv în meciul care a asigurat Mureșului calificarea în playoff, la Craiova.

Între timp, Markovic a aniversat 35 ani de viață, arătându-ne că profesionalismul și seriozitatea sunt calități esențiale în sportul de înaltă performanță. Sunt elementele care l-au făcut pe Rade să aibă succes, în detrimentul lipsurilor evidente (mâini mici și scurte, respectiv o calitate atletică limitată) pentru practicarea acestui sport.

În încheiere, îl putem remarca pe Milos Pesic, sârb, de la Phoenix Galați. El este cel mai longeviv jucător străin din LNBM.

Foto: Csaba Toth (bcmures.com), Seba Tătaru (sebatataru.ro), Manases Sandor (u-bt.ro)

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.