O săptămână până la startul turneului final de Cupa României – Cinci lucruri de urmărit

O săptămână ne desparte de startul turneului final de Cupa României la baschet masculin – ediția 2017. Evenimentul se va desfășura în centrul țării, la Sibiu, în Sala Transilvania.

Iată cinci lucruri asupra cărora consider că trebuie să ne orientăm înaintea mult așteptatului eveniment:

1. Noul sistem pentru turneul final

Opt echipe, patru zile. Protagonistele finalei vor disputa trei meciuri. Este un sprint cam lung, cu durată de cel puțin 120 minute, însă e cel mai scurt drum spre un trofeu. Dozarea efortului, rotația și găsirea soluțiilor de a rămâne competitiv vor fi ingredientele necesare pentru a obține trofeul. Dincolo de aceste aspecte, vor fi patru zile (perioada turneului de cupă) cu baschet serios, cu determinare și cu o miză foarte mare – trofeul și implicit șansa obținerii unui loc în următorul sezon de cupe europene.

2. Regulamentul specific

Se joacă după regula cu doi autohtoni. Pe hârtie acest lucru avantajează anumite echipe, însă trebuie să ținem cont și de alte aspecte. Unul dintre ele ar fi faptul că nicio echipă din România nu joacă în permanență cu doi autohtoni în competițiile în care nu este obligată de regulament să evolueze în acest mod. Un altul ar fi faptul că e extrem de greu să joci doar cu românii de bază pentru a rezista trei meciuri. În aceste condiții, pe lângă suspans și miză – aspecte care vor asigura spectacolul necesar – mă aștept ca nivelul baschetului să nu fie cel mai bun din punct de vedere calitativ. Nu o spun neapărat pentru că vor juca românii, cât pentru faptul că miza apasă pe umerii tuturor, iar estetica are cel mai mult de suferit în astfel de condiții.

3. Locul de desfășurare

Sibiu este un oraș care respiră baschet. Galeria din localitate este extraordinară și atmosfera de la meciuri este absolut excepțională. Galeria formației locale și legătura existentă între suporteri și echipă sunt deosebite și merită să aibă parte de un astfel de eveniment. Sibiul merită să aibă o echipă mereu competitivă pentru publicul și atmosfera creată în tribune. Sala are o capacitate bună, iar locul pare accesibil pentru suporterii care își permit un concediu sau câteva zile libere pentru a participa la acest eveniment și implicit pentru a vizita un loc superb într-o țară cu adevărat frumoasă.

4. Perioada

Se întâmplă pentru a 2-a oară în istoria Cupei României ca turneul final să se desfășoare în luna februarie și nu înaintea începerii playoff-ului. Este o decizie inspirată, una prin care ferește echipele care nu vor performa la nivelul așteptărilor în cadrul turneului final de cupă să nu fie foarte apăsate de ultimul rezultat la startul playoff-ului LNBM. Pentru majoritatea echipelor timing-ul este bun. Desigur, există și excepții, dar în cazul acestor echipe e valabilă vorba aceea: nimeni nu așteaptă să fii în formă și în efectiv complet pentru a juca cu tine. Ba din contră!

5. Pregătiri pentru acest gen de exercițiu

Nicio echipă nu a jucat trei meciuri în zile consecutive sau în patru zile calendaristice în acest sezon competițional. Câteva au jucat în acest mod în presezon, dar majoritatea echipelor s-au schimbat de atunci. În plus, atunci antrenorii aveau alte lucruri de pregătit și nu un exercițiu conform regulamentului și sistemului de desfășurare al cupei. Va fi interesant de urmărit cum vor trata cele opt echipe, prezente la turneul de cupă, jocurile din cadrul ultimei etape care se va desfășura înaintea turneului de la Sibiu. E aiurea să te aștepți ca echipele să pregătească îndelung un astfel de turneu, motiv pentru care crește nivelul de imprevizibilitate și haos, însă rămâne de văzut în ce fel vor juca formațiile calificate la turneul de cupă în etapa de la finele acestei săptămâni. Chiar dacă pentru cel puțin trei-patru dintre ele (Oradea, Mureș, Galați și Craiova) etapa 21 este extrem de importantă.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On O săptămână până la startul turneului final de Cupa României – Cinci lucruri de urmărit

 • Ok, ce imi place si ce nu imi place:
  Nu imi place:
  1.noul sistem- o data pentru ca vreau ca toata lumea sa plece egal in orice competitie, inteleg ca unele echipe au jucat in Cupe Europene dar asta nu ar trebui sa iti ofere sansa sa sari peste meciuri. Eu sunt adeptul unui sistem clasic, fiecare cu fiecare, tur retur pana in finala. Repet, sa aibe sansa oricine la trofeu. Era interesant si din liga 1 sa poti participa dar nu e cazul la noi.
  2. Datele de desfasurare- Cam multe zile pentru un turneu si mai ales ca multe echipe joaca pe teren neutru. E suficient ca sala va fi destul de goala la unele meciuri, faptul ca a picat si in timpul saptamanii cu siguranta va scadea din numarul de fani al echipelor. Sa nu mai vorbim de faptul ca echipa ta poate juca doar marti sau poate juca pana vineri- mai greu sa iti calculezi concediu/sederea.
  3. Nici macar pentru ASG nu se gasesc bilete online-doar sa te duci personal in Sibiu?

  Ce imi place:

  1. Regulamentul. Cu 2 romani in teren mi se pare suficient pentru nivelul nostru si sper intr-un final sa se joace si in campionat asa.
  2. Locul de desfasurare. Aici nu sunt multe de spus, Sibiul e Sibiu, fanii lor sunt cei mai buni.
  3. Perioada competitionala. Ai punctat foarte bine aici

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.