Rusia vs Serbia sau duelul marilor forțe ale istoriei baschetului în Europa

Rusia și Serbia se duelează în cea de-a 2-a semifinală la EuroBasket 2017. Confruntarea are loc la Sinan Erdem Dome, în cursul serii de vineri (15.09), cu începere la ora 21.30, în direct pe TVR HD și TVR 2.

Presiunea apasă în mod egal pe umerii celor două echipe. Posibil ca acest aspect să conteze chiar mai mult după eliminarea principalei forțe în baschetul european, Spania. Acest lucru are o dublă explicație. În primul rând, chiar dacă Slovenia a jucat impecabil și este neînvinsă la ediția din acest an, vorbim despre o echipă total lipsită de expeirența unor finale, astfel încât o calificare în marea finală poate să ofere o șansă mult visată atât de sârb, cât și de ruși să revină acolo unde strămoșii lor au fost de multe ori. În plus, o victorie în semifinale asigură o medalie, iar un meci cu Spania în finala mică s-ar putea dovedi a fi mai dificil decât o finală de EuroBasket.

Până atunci însă haideți să dăm importanța cuvenită semifinalei ce opune Serbia și Rusia. Până la urmă vorbim despre națiunile care au dominat baschetul european în perioada comunistă. Atunci când cele două țări erau principalul furnizor de valoare și talent unor formațiuni mult mai mari și mai puternice – RSF Iugoslavia, respectiv Uniunea Sovietică.

Drazen Dalipagic, Kresimir Cosic, Drazen Petrovic sunt cele mai mare nume ale baschetului iugoslav. Sergei Belov, Arvydas Sabonis, Sarunas Marciulionis sunt cele mai mare nume ale baschetului sovietic. Aceștia au evoluat în diferite perioade ale rivalității iugoslavo-sovietice.

Uniunea Sovietică are 14 titluri europene și 17 medalii mondiale și olimpice. Iugoslavia a strâns opt cu 13.

Cel mai important duel între cele două școli de baschet datează din finala Campionatului Mondial 1998, desfășurat la Atena. Confruntarea s-a încheiat cu victoria Iugoslaviei, scor 64-62. În acea finală s-au evidențiat Dejan Bodiroga și Zeljko Rebraca pentru învingători.

Rusia are un titlu continental, cucerit în urmă cu exact zece ani. Serbia are un singur argint continental, completat de un argint mondial și unul olimpic.

De când joacă sub denumirea de Serbia, scorul general al confruntărilor directe este de 3-1 în favoarea Rusiei. În schimb, după destrămarea RSF Iugoslavia și a URSS, indiferent care au fost denumirile celor două țări, scorul general este de 5-4 în favoarea rușilor.

Cea mai recentă întâlnire, totodată cea mai concludentă, s-a consemnat în faza grupelor tocmai la EuroBasket 2017. Rusia a învins cu scorul de 75-72.

Ce va fi diseară? Bogdan Bogdanovic sau Alexei Shved? Djordjevic sau Bazarevich? Serbia sau Rusia?

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

4 comentarii On Rusia vs Serbia sau duelul marilor forțe ale istoriei baschetului în Europa

  • Eu cred ca rușii au o ocazie rara de a câștiga acest meci și implicit de a ajunge în finala ca primfavoriți. Acum trebuie sa o bage în cos, însă.

  • Serbia. Pe aplicația NBA de pot vedea, gratis, câteva meciuri din sezonul trecut. De ce nu băgați disqus aici? E enervant să te înregistrezi de fiecare data.

  • După Cum am spus la o postate anterioara, as dori sa câștige Șerbia, dar.
    Pină acum, minutul 13 sârbii sunt clar mai buni dar nu au reușit sa facă un avantaj mai consistent pentru ca arbitții îi țin pe ruși aproape. Și o fac nu chiar finut!

  • Faultul nr.2 la kuzmic.nr.1 la bogdanovici.nr.2 la marian marjanovici sunt exemple clare.Și au mai fost și altele.
    Acum sa vedem ce se va intimpla după pauza.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.