România la EuroBasket

România va găzdui, prin intermediul Sălii Polivalente Cluj-Napoca, o grupă din cadrul EuroBasket 2017. Evenimentul se va desfășura între 31 august și 7 septembrie anul curent.

Tricolorii au fost repartizați în aceeași grupă cu campioana în exercițiu a bătrânului continent, Spania, alături de alte forțe ale sportului cu mingea la coș din această zonă a planetei. Este vorba despre Croația, Muntenegru și Cehia, formații cu prezențe constante, dacă nu chiar permanente, la turneele finale. De asemenea, în Grupa C evoluează Ungaria, țara vecină revenind la turneul final după o absență de aproape două decenii.

Formația antrenată în prezent de Marcel Țenter se întoarce la turneul final al Campionatului European după o absență de 30 ani. Ultima participare datează din 1987. Atunci, tricolorii au jucat în compania lui Nikos Galis, considerat de mulți drept cel mai talentat jucător din istoria baschetului european.

Va fi cea de-a 17-a participare a României la turneul final, care ajunge la o ediție jubiliară, a 40-a. Prima prezență a României s-a consemnat în 1935, la ediția inaugurală. Evenimentul a avut loc în Elveția, iar compatrioții noștri au disputat trei meciuri, pierzându-le pe toate.

România a disputat un număr total de 118 jocuri la turneul final al EuroBasket, câștigând 49. Tricolorii au pierdut 69 de meciuri.

Cea mai bună comportare datează de la ediție desfășurată în Finlanda, în anul 1967. România a disputat nouă meciuri, câștigând șase. Această comportare a plasat reprezentativa tricoloră pe locul al 5-lea în clasamentul final.

O altă clasare pe locul al 5-lea în ierarhia finală s-a consemnat în 1957, la evenimentul desfășurat în Bulgaria. România a jucat zece meciuri, câștigând jumătate dintre ele.

Cel mai mare număr de meciuri disputate de România la un turneu final datează din 1955. Desfășurat în Ungaria, evenimentul a consemnat 11 meciuri pentru România, cu cinci victorii și o clasate pe locul al 7-lea.

România are șase clasări între primele opt echipe la EuroBasket. Este vorba despre edițiile din 1955, 1957, 1959, 1961, 1967, respectiv 1971.

S-au consemnat trei ediții la care România nu a câștigat niciun meci. Este vorba despre ediția inaugurală, în 1935, cea din 1951, respectiv la ultima prezență a tricolorilor, în 1987. La ultima participare, România a înregistrat un număr record de înfrângeri, șapte la număr.

Reprezentativa României nu are nicio participare la Campionatul Mondial. În schimb, tricolorii au participat la o ediție a Jocurilor Olimpice. Aceasta s-a consemnat în 1952, la Helsinki. România a pierdut cele două partide susținute la evenimentul amintit.

___

Material publicat în revista CSU Fans Magazin de la Final 8-ul Cupei României 2017

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.