Real Madrid este noua regină a Europei

carroll

Real Madrid a câștigat Euroliga masculină. Echipa antrenată de către Pablo Laso a câștigat finala competiției în fața lui Olympiacos Pireu, disputată în capitala Spaniei. Formația iberică a controlat tabela de marcaj, respectiv câteva aspecte esențiale în joc pentru a bifa o victorie muncită, dar convingătoare în fața unei echipe atât de greu de învins. Rezultatul final al meciului transmis la DigiSport 3 a fost de 78-59.

Primii cinci
Real – Llull, Carroll, Rudy, Reyes, Ayon
Olympiacos – Mantzaris, Spanoulis, Darden, Printezis, Dunston

Madrilenii au înscrie primele trei coșuri din acțiune ale finalei, toate din spațiul de trei secunde, unul dintre ele pe recuperare ofensivă. Grecii marchează primul coș din acțiune prin Dunston, tot de sub coș. Ayon comite două greșeli personale, fiind înlocuit cu Bourousis, jucător căzut în dizgrație în acest sezon. Olympiacos preia conducerea după un contraatac colectiv excepțional, finalizat de Lojeski. Replica vine de la Llull, autor al primului coș de trei puncte. Replica vine de la același Lojeski, autor al primelor coșuri de la distanță pentru greci. Madridul joacă cu Slaughter și Bourousis la interior, cu Ayon și Reyes pe bancă. Pivotul grec al lui Real a comis a 2-a greșeală personală, fiind schimbat cu un 4 clasic, Nocioni. Sfairopoulos este sancționat cu fault tehnic. Elenii termină primul sfet în avantaj, scor 19-15, prin reușita lui Petway.

KC Rivers este trimis în teren pentru prima dată la startul celui de-al 2-lea sfert. Grecii joacă făr Spanoulis, retras pentru odihnă. Madrilenii continuă să arunce de la mare distanță, însă mingea refuză să intre în coș. Elenii profită și se desprind la șase lungimi. Maciulis intră la gazde, iar Llull și Rudy sunt pe bancă. Olympiacos are probleme la linia de pedeapsă, în vreme ce Maciulis transformă din spatele semicercului cu om în față pentru a egala situația la 22 în minutul 14. Spanoulis revine în teren, iar la prima acțiune înscrie primul său coș din acțiune, dar apoi ratează trei aruncări libere consecutive. Real trece în avantaj prin același Maciulis. Laso optează pentru o formulă cu Nocioni și Reyes la interior în condițiile în care pivoții continuă să aibă probleme cu greșelile personale, dar unitatea a 2-a a fost productivă pentru iberici. Se adună și greșelile la construcție pentru Olympiacos, echipă care a înscris un coș din acțiune pe parcursul primelor opt minute din sfertul 2. Prin urmare, Madridul se desprinde pe tabela de marcaj, Rivers stabilind scorul la pauză: 35-28. Grecii au avut 9 puncte și două coșuri din acțiune în sfertul 2.

Ayon revine pe parchet pentru iberici la startul reprizei a 2-a. De asemenea, Laso a optat să înceapă sfertul 3 cu Maciulis la poziția 3. Realul se desprinde pe tabela de marcaj la peste zece puncte, profitând și de imprecizia adversarului atât din acțiune cât și de la linia de pedeapsă. Olympiacos înscrie prima pentru dată din acțiune în partea a 2-a a meciului după patru minute de joc. Reyes comite a 4-a greșeală personală în minutul 24 al partidei. Grecii înscrie de două ori consecutiv din spatele semicrcului și strâng la un singur punct pe tabela de marcaj. Olympiacos completează revenirea cu un parțial de 12-0 prin care revine în avantaj, dar Carroll răspunde cu o aruncare de trei puncte după recuperare ofensivă. Sniper-ul american al Madridului înscrie încă o dată de la mare distanță, iscând o reacție inclusiv din partea familiei regale. Olympiacos joacă cu trei fundași, după ce Lojeski a fost trimis la odihnă. Carroll înscrie din nou de la mare distanță, după care punctează din spațiul de trei secunde după o nouă recuperare ofensivă a madrilenilor. Sfairopoulos cere timp de odihnă, dar reacție elevilor săi se lasă așteptată. La intrarea în sfertul decisiv scorul era de 53-46 în favoarea amfitrionilor.

Nocioni înscrie din zero grade pentru a desprinde Madridul la zece puncte în debutul secvenței decisive. Replica vine de la Hunter, din acțiunile colective create de colegii săi. Rodriguez pătrunde și finalizează necontestat, defensiva elenă concentrându-se în apărarea la semicerc. Defensiva echipei spaniole la interior este impresionantă, aceasta blocând orice culoar de pătrundere, iar aruncarea de la mare distanță a fost imprecisă. La intrarea în ultimele cinci minute ale partidei diferența de șapte puncte, consemnată la jumătatea partidei, s-a păstrat în favoarea echipei gazdă a turneului final. Spanoulis este imprecis de la mare distanță, iar Lojeski greșește serviciul. În replică, Nocioni, cel mai vârstnic jucător al finalei, punctează din spatele semicercului pentru a desprinde Madridul la zece puncte cu patru minute rămase din secvența decisivă. Argentinianul continuă să fie impresionant și pe faza de apărare. Ecartul crește, ibericii fiind mult mai inspirați în ambele faze ale jocului. Finalul jocului este controlat de Real Madrid, care după multă suferință în ultimii ani a reușit în cele din urmă să cucerească cel mai râvnit trofeu din baschetul european la nivel de club.

Remarcați
Real – Carroll 16 puncte, Nocioni 12 puncte, 7 recuperări, 2 capace, Llull 12 puncte, 4 pase decisive, Rodriguez 11 puncte, 4 pase decisive
Olympiacos – Lojeski 17 puncte, Printezis 11 puncte, Sloukas 10 puncte, Hunter 10 puncte, 7 recuperări

Real Madrid câștigă Euroliga masculină pentru a 9-a oară în istorie. Este primul triumf al ibericilor de la preluarea competiției de către ULEB.

Anders Nocioni, în vârstă de 36 ani – cel mai bătrân jucător prezent la Final Four-ul din acest an – a fost recompensat cu titlul de cel mai bun jucător (MVP) al turneului de la Madrid.

Foto: euroleague.net

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.