Real Madrid este echipa mai bună, dar a învins pentru că a muncit mai mult

Real Madrid a cucerit Euroliga masculină după o finală în care a trecut de Olympiacos Pireu mai greu decât o arată rezultatul final, 78-59. Totuși, formația antrenată de către Pablo Laso a fost superioară și a triumfat pe bună dreptate în ultimul act al acestei competiții.

Au fost câteva argumente și aspecte care au înclinat decisiv balanța în favoarea echipei iberice. În primul rând, ritmul a fost determinant.

Echipa din capitala Spaniei este cunoscută pentru faptul că poate să alerge, însă acest lucru nu îl face singură. Mai mult, în cale i-a stat o echipă celebră pentru run and gun, respectiv pentru faptul că știe să acționeze pe tranziție ofensivă, poate să recupereze și să se apere eficient. În plus, modul în care Realul se deplasează pe tranziție defensivă nu este cel mai eficient.

Giannis Sfairopoulos le-a cerut elevilor săi, în timpul meciului, să alerge. A cerut acest lucru insistent și agresiv. Totuși, elevii săi nu au reușit să facă acest lucru. Aici s-a jucat principala carte a finalei. Olympiacos nu a reușit sub nicio formă să-și impună jocul, să se dezlănțuie pe tranziție.

Astfel, echipa spaniolă a găsit soluții de a împiedica adversarul să-și pună în valoare principala sursă prin care produce puncte pe tabela de marcaj. Cu excepția unei perioade din sfertul al 3-lea, când Lojeski, Hunter și Sloukas au pus în dificultate adversarul, Real Madrid a controlat ritmul, lucru ce a provocat multe pobleme echipei elene.

Olympiacos a fost extrem de imprecisă la finalizare de pe semicerc. Grecii au totalizat 5/23 pentru 21% la acest procedeu. Cifrele vin să confirme faptul că echipa din Pireu nu a avut ritm și nu a avut nicio șansă să-și intre în ritm.

Acest lucru este ușor surprinzător deoarece Olympiacos a deschis finala excelent. Grecii s-au instalat la conducere și păreau să dețină controlul. Lucrurile s-au schimbat semnificativ din sfertul al 2-lea. Aici trebuie notat că adâncimea rotației existente la Real Madrid s-a simțit cu adevărat pentru prima dată într-un meci decisiv în ultimii trei ani.

Laso a apelat la jucători precum Jonas Maciulis, Jaycee Carroll sau Anders Nocioni. Aceștia nu s-au sfiit să-și asume decizii pe finalizare în condițiile în care este cunoscut faptul că la Real dictează cvartetul de jucători autohtoni. Rolul și ierarhia construită la Real în ultimii ani i-a scos în permanență în evidență pe aceștia. Uneori prețul a fost prea mare.

De această dată lucrurile s-au schimbat. Nocioni a fost absolut impresionant prin lejeritatea cu care a jucat și pentru modul în care s-a făcut util și productiv în ambele faze ale jocului. Carroll a desprins Madridul de unul singur în sfertul al 3-lea. Sniperul american a găsit momentul perfect să-i îngroape pe greci, răspunzându-le necruțător exact în momentul în care Olympiacos era pe punctul să reia controlul asupra jocului.

Așa cum am notat în avancronica finalei, recuperările, în special cele ofensive, au fost determinante. Spuneam că dacă Realul va conrola acest aspect al jocului atunci este greu de crezut că va pierde. Ibericii au avut 40-25 la recuperări, cu 12-5 la cele ofensive și au fost în permanență mai mulți, mai activi, mai prezenți și mai inspirați în duelurile pentru minge. Efortul a fost colosal, dar adâncimea echipei pe care o are Realul a înclinat balanța.

În plus, este inadmisibil să beneficiezi de un număr dublu de libere decât adversarul, dar să marchezi aproape același număr de puncte din acest procedeu. Olympiacos a terminat finala cu 46% la linia de pedeapsă. De cealaltă parte, Realul a avut 11/13 la linia de pedeapsă, respectiv 13/30, pentru un procentaj dublu față de echipa din Pireu, la aruncările de trei puncte.

Astfel, procentajul de 64% la aruncările de două puncte, cu 12/14 la încercările din spațiul de trei secunde, a fost în zadar pentru greci. O nouă dovadă că ei aveau planul, știau ce trebuie să facă pentru a deveni eficienți, dar nu au reușit să-l pună în aplicare.

În fine, prestația lui Spanoulis a fost extrem de importantă. Superstarul lui Olympiacos a avut 3 puncte cu 1/5 din acțiune și 1/4 la linia de pedeapsă cu 3 pase decisive și 4 posesii pierdute în 31 minute de joc pentru -2 la eficiență. Jocul numărului 7 își pune amprenta asupra elenilor. De această dată în mod negativ. A fost prima imagine cu un Vassilis Spanoulis incapabil să exceleze într-un meci cu miză din Euroligă.

Explicația este logică. Real Madrid joacă extrem de bine din punct de vedere defensiv. De asemenea, Pablo Laso a rotit în permanență apărătorii în relația unu la unu, astfel încât nu i-a permis lui Spanoulis să ajungă să simtă punctele vulnerabile în apărarea individuală a jucătorilor Madridului. A rotit în permanență, fiind puține situații în care același jucător să se apere mai mult de 2-3 faze consecutiv la „Billy”.

Pe de altă parte, cvintetul de start al lui Olympiacos a contribuit cu 19 puncte. Mult prea puțin pentru a emite pretenții la câștigarea unei finale de Euroligă.

Real Madrid a câștigat pentru că este o echipă bună de apărare care a fost excelentă în defensivă și a găsit soluții de a controla ritmul. Prin asta a dominat jocul și a dominat adversarul. Unul foarte periculos. Un deznodământ firesc ținând cont de cele întâmplate pe parchet. Și poate pentru prima dată după multe finale am avut parte de un deznodământ firesc pe baza jocului dezvoltat de protagoniste.

A triumfat echipa mai bună. Real Madrid a fost echipa mai bună și în finalele din 2013 respectiv 2014. Dar de data aceasta a câștigat pentru că a muncit mai mult.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.