Ranko Žeravica, un nume imens, ne-a părăsit

Cei care au urmărit confruntarea dintre FC Barcelona și Panathinaikos Atena, oferită la DigiSport în transmisiune directă, au observat că înaintea primului anagjament s-a ținut un moment de reculegere în memoria lui Ranko Žeravica. Acesta s-a stins din viață la vârsta de aproape 86 ani.

Nu știu câți dintre iubitorii baschetului din zilele noastre își amintesc de acest nume, însă trebuie să menționăm faptul că a fost unul dintre cei mai mari antrenori ai baschetului ex-iugoslav.

zaravica

Cariera sa a cuprins peste cinci decenii de activitate. Ranko Žeravica este cunoscut în primul rând pentru faptul că a fost antrenorul echipei naționale a Iugoslaviei în anii 60, 70 și la începutul anilor 80. De numele său este legat primul titlu mondial din istoria baschetului iugoslav, consemnat în anul 1970, chiar pe teren propriu. Erau vremuri în care Iugoslavia se lupta pentru supremație cu Uniunea Sovietică, Brazilia și SUA.

De asemenea, de numele lui Ranko Žeravica se leagă și primul titlu olimpic al Iugoslaviei. Acesta a fost cucerit în anul 1980, la Moscova. SUA a lipsit la acel eveniment, însă cărțile de istorie notează faptul că de numele lui Ranko se leagă primul titlu mondial și primul titlu olimpic obținut de Iugoslavia în baschetul masculin.

La început a lucrat sub îndrumarea lui Aleksandar Nikolic la echipa națională. Zeravica a deprins tainele baschetului la Radnicki. Înaintea titlului mondial din anul 1970, Zervaica a obținut locul 9, cu o echipă alcătuită din jucători de 19-20 ani la ediția 1967 a Campionatului European. Între 1967 și 1971, pe lângă titlul mondial din 1970, a cucerit patru medalii de argint – una olimpică, una mondială și două europene. Ulterior a obținut un bronz la Campionatul Mondial din 1982

Activitatea la nivel de club a lui Zeravica a cuprins următoarele echipe: Partizan Belgrad, FC Barcelona, KK Pula (Croația), Steaua Roșie Belgrad, CAI Zaragoza, Irge Desio, Filodoro Napoli, Conservas Daroca, Slobodna Dalmacija Split, Juvecaserta. El a pregătit marile forțe ale baschetului sârbesc, Partizan și Steaua Roșie, în multiple rânduri, în perioade diferite. S-a retras din lumea baschetului în anul 2003, ultimul angajament fiind alături de CAI Zaragoza, în Liga ACB.

Printre rezultatele obținute la nivel de club se numără Cupa Korac în 1978, alături de Partizan. La cârma aceluiași club, dar 18 ani mai târziu, Zeravica a devenit campion al Iugoslaviei.

În anul 2007, Ranko Žeravica a fost inclus în FIBA Hall of Fame.

Se spune despre el că este părintele antrenorilor din spațiul ex-iugoslav. Dincolo de performențele atinse alături de echipa națională, Ranko a fost apreciat pentru faptul că a fost implicat activ în dezvoltarea baschetului de masă în Iugoslavia. El a participat la promovarea acestui sport în școli și a atras tinerilor atenția spre o disciplină care în zilele noastre este religie în țările ex-iugoslave. Pierderea lui Zeravica este resimțită în toate aceste țări și este amintită pe întreg cuprinsul Europei.

În plus, Zeravica este pomenit în istoria baschetului ca fiind creatorul baschetului modern la Barcelona. El a pus umărul la formarea secțiilor de nivel juvenil și în paralel a pregătit echipa de seniori, fiind menționat drept unul dintre cei mai importanți oameni din istoria secției de baschet la clubul catalan. Majoritatea publicațiilor care vorbesc despre Zeravica îl consideră un creator, un om care a format jucători de baschet, aceasta fiind principala sa calitate. Cele mai sonore nume create de Zeravica sunt cele ale lui Dragan Kicanovic și Drazen Dalipagic.

Ultimii ani de viață au fost chinuiți. Ranko Žeravica a suferit un atac de cord în anul 2009, fiind operat de trei ori. La începutul acestui an a suferit un nou infarct, fiind operat din nou, pentru ca pe 29 octombrie să se stingă din viață în propria casă, la Belgrad.

Foto: mozzartsport.com

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.