Contribuția jucătorilor de pe banca de rezerve la succesul echipelor din Liga Națională

Beneficiile unei bănci de rezerve lungi, mai ales a uneia cu jucători capabili să înscrie, sunt inutil de enumerat. Este evident că nu poți avea succes pe termen lung cu o rotație scurtă, mai ales dacă ești o echipă ce luptă pe mai multe planuri, cu 2 meciuri săptămânal. Jucătorii de rezervă capabili să înscrie oferă antrenorilor atât opțiuni în timpul meciurilor, cât și în cazul unor accidentări în lot.

Astăzi vă propun să vedem cum stau lucrurile la echipele din Liga Națională după primele 10 etape scurse din actualul sezon.

Pentru început să vedem cum arată clasamentul echipelor în funcție de cât de multe puncte au înscris jucătorii de pe banca de rezerve.

Pe coloana din mijloc sunt trecute mediile de puncte pe meci ale echipelor, iar pe cea din dreapta este evidențiat cât la sută dintre aceste puncte sunt marcate de rezerve.

Într-o reprezentare grafică, tabelul de mai sus arată în felul următor:

Pe primul loc în clasament se află Steaua CSM EximBank, cu o medie de 25.3 puncte. Claudiu Fometescu a început toate cele zece partide din turul primei faze a acestui sezon în aceeași formulă (Long, Runkauskas, Malesevic, Dudzinski și Baciu). De pe banca de rezerve, Nikola Jevtovic și Levi Szijarto au intrat în toate meciurile și au contribuit cu 12.8, respectiv 3.1 puncte. Sârbul are și 6 recuperări pe meci, fiind leaderul Stelei la acest capitol. Mihai Paul a jucat în 7 meciuri și a avut o medie de 6.6 puncte. Georges Darwiche are 6 puncte marcate pe meci în cele 4 etape în care a primit minute. Vlad Negoițescu are 2.4 puncte, iar Victor Petrache 1.8.

CSM CSU Oradea se află pe locul 2 al clasamentului, cu 24.7 puncte. Din cauza accidentărilor din lot, la orădeni, doar Branko Mirkovic a fost titular în toate meciurile de până acum. Bogdan Țibîrnă a început în primul cinci în 8 partide, Sean Barnette în 7, Andrei Mandache în 6, Martin Zeno în 5, Mahamad Pasalic în 4. Sean Denison a fost titular în doar 3 meciuri, restul de 7 intrând pe parcurs. canadianul are o medie de 9.6 puncte. Din postura de rezervă, canadianul a înscris 19 puncte Stelei. Tot în acel meci, Pasalic a marcat 13 puncte. Puncte de pe banca de rezerve au mai adus și Țibîrnă (13 contra Baia Mare), Mandache (12 contra Clujului, 11 contra Timișoarei), Zeno (13 contra Timișoarei) sau Barnette (14 contra Timișoarei). Oradea a avut 4 meciuri (contra Steaua, Baia Mare și Timișoara) în care rezervele au înscris 40 puncte. De altfel, meciul contra Timișoarei a fost și cel în care rezervele ambelor echipe au marcat mai mult decât titulari, iar despre contribuția băncii bănățenilor în această întâlnire vom vorbi puțin mai jos.

Olimpic Baia Mare este pe locul 3 în clasament, cu 22.2 puncte pe meci. Băimărenii sunt însă pe primul loc în ceea ce privește contribuția rezervelor la totalul punctelor echipei, cu un procent de 33.94%. Marius Ciotlăuș este rezerva care a primit cele mai multe minute de joc, 15:07, și care contribuit cu 5.2 puncte pe meci. Steve Rosemond a avut 14 minute de joc și 5 puncte marcate, iar Andrei Dohi 10:57 minute și 4.8 puncte. Adrian Movileanu a început 5 meciuri ca rezervă, iar din această postură și-a ajutat echipa cu 7 puncte în 17:50 minute jucate pe partidă. De asemenea, Lucas Tohatan a avut 4 prezențe în turul fazei 1 campionatului, cu medii de 19:20 minute și 6.2 puncte.

BC Mureș are trei jucători care au fost titulari de fiecare dată (Martinic, Mohamed și Barham). Djapa, Kalve, Borșa și Popescu  au început câte 4 meciuri din postura de rezervă, iar Andrei 7. Santa, Cioacătă, Polyak și Engi Rosenfeld nu au fost titulari în nicio partidă. Dintre ei, Santa a contribuit cu 5.2 puncte, Polyak cu 4.4, iar Popescu cu 4.2. Ca rezervă, Djapa a reușit 13 puncte cu Timișoara și câte 8 cu Oradea și Phoenix, iar Kalve a marcat 19 puncte contra Baia Mare, 16 Piteștiului, 12 lui Dinamo și 9 Craiovei.

Principalul jucător de rezervă al BCM U Pitești este Vincent Hunter. Pivotul american are medii de 12 puncte și 4.3 recuperări și doar 3 partide ca titular. Rotația de bază îl mai cuprinde pe Adrian Tudor (6 partide rezervă, 6.6 puncte, 4.2 pase decisive). Alexandru Neguț (2.6 puncte), Bogdan Stăncuț (2 puncte), Ghiță Balmuș (0.9 puncte) și Ionuț Zaharie (0.9 puncte) prind minute, însă acestea sunt cu atât mai puține cu cât meciul este mai echilibrat. Hunter și Aleksandar Mladenovic au împărțit meciurile ca titulari pe poziția 5. Hunter a avut 3 titularizări, iar Mladenovic 7. În 2 dintre cele 3 partide în care a fost rezervă, sârbul a marcat 20 puncte (contra Timișoara) și 13 (contra Baia Mare). Piteștiul a avut 7 meciuri în care rezervele au marcat peste 20 puncte și unul, cel cu Dinamo, în care au marcat peste 30.

Principalii doi jucători de pe banca de rezerve a SCM Timișoara sunt Dominque Rambo și Adrian Diaz. Primul, schimbare pe poziția 1, contribuie cu 7.2 puncte, 2.8 pase decisive și 2 recuperări pe meci, în timp ce al doilea, schimbare pe poziția 5, are medii de 10 puncte și 5.7 recuperări, fiind leaderul echipei la acest capitol. De asemenea, Georgian Păun face parte din rotația de bază a echipei, cu medii de 4.6 puncte, 3.1 recuperări și 1.5 pase decisive. Timișoara deține recordul pentru cele mai multe puncte marcate într-un meci de jucătorii de pe bancă, 48, în partida cu CSM Oradea. Popa Calotă și Otasevic, care au fost rezerve în respectiva întâlnire, au marcat 12, respectiv 11 puncte, iar Diaz a contribuit cu 18.

SCM U Craiova are o medie de 17.3 puncte pe meci înscrise de jucătorii de pe banca de rezerve. Nici oltenii au un cinci de start bine bătut în cuie. Dintre jucătorii din lot doar Jabar Abrams a fost titular în toate meciurile în care a fost trecut pe foaia de joc. Iuri Fraseniuc a început 9 meciuri ca titular, Filip Sepa, Will Paul și Marko Marinovic câte 6, iar Florin Popa în 5. Andrei Damian, Vladislav Solopa și Baris Aktas fac parte din rotația echipei și, împreună, au adunat doar două titularizări (ambele Aktas). Cele mai multe dintre punctele băncii Craiovei au fost aduse de jucători precum Fraseniuc, Marinovic, Paul sau Dino. Paul și Marinovic au combinat pentru 30 puncte (13 americanul, 17 sârbul) contra Timișoarei. Din postura de rezervă, Marinovic a înscris 19 puncte lui Dinamo, 8 celor de la Baia Mare și 7 Oradei, Paul a marcat 10 puncte Stelei, iar Filip Sepa 16 Galațiului. Craiova a avut 4 meciuri în care rezervele au înscris peste 20 de puncte.

Cinciul de bază al lui U-BT Cluj Napoca îi cuprinde pe Adamovic, Rasic, Dykes, Moldoveanu și Barro. Roland Torok, Maksym Pustozvonov, Tudor Gheorghe și Tudor Jucan completează rotația de bază a echipei. Torok, care evoluează aproape 20 de minute pe meci, are medii de 8.5 puncte și 4.3 recuperări. Pustozvonov reușește 6.9 puncte și 2.6 recuperări, în 23 minute de joc pe meci, iar Tudor Gheorghe, 2.2 puncte și 1.2 pase decisive, în 11:37 minute. Rezervele clujului au marcat doar în 2 partide peste 20 puncte, și anume în confruntările cu Timișoara (27) și Baia Mare (29). În ambele cazuri, Aleksandar Rasic, care a fost, în tur, titular în 7 partide, a început meciul pe bancă și a marcat câte 15 puncte.

Rezervele celor de la Phoenix Galați contribuie cu 16.9 puncte la totalul echipei. Pesic și Bojovic au fost titluari în toate partidele din tur. Milan Milovanovic a fost rezervă într-un singur meci, contra Piteștiului, și a marcat 7 puncte. Adrian Guțoaia a început în primul cinci un număr de 6 meciuri din opt posibile pentru el, iar în cele în care a fost rezervă, cu Craiova și Steaua, a marcat 8, respectiv 3 puncte. În principiu, banca Galațiului este formată din Cătălin Vlaicu (5.6 puncte pe meci), Drew Brandon (7.4 puncte), Andrei Petică (3.1 puncte) și Andrei Vizitiu (2.1 puncte). Trebuie menționat că Travis Daniels a evoluat în 2 meciuri pentru Phoenix, ambele ca rezervă, și a contribuit cu 9 puncte, în medie.

CSU Sibiu, o echipă cu o rotație de maxim 7 jucători în meciurile echilibrate, se află pe penultimul loc al clasamentului. Primele 4 poziții din 5-ul de start au fost bătute în cuie în turul campionatului. Schimbările, ca și la Pitești, au apărut pe poziția 5, unde Chris Cooper și Boris Lalovic au împărțit cele 10 meciuri (7 americanul, 3 sârbul). Lalovic, prima schimbare a lui Fleșeriu, a contribuit cu 9.7 puncte pe meci din această postură. Radu Paliciuc are 2.7 puncte pe meci în 9:51 minute pe meci, Mirel Dragoste 2.3 puncte în 9:10 minute, Vlad Tincu 1.8 în 6 minute, iar Dragoș Gheorghe, 2.3 puncte în 6 minute jucate în câte 4 meciuri.

Dinamo i-a avut pe Marko Sutalo și Iulian Orbeanu titulari în toate cele 10 meciuri disputate în turul campionatului. Mitchell, Dudjerski și Thomasson au fost, de asemenea, titulari în toate partidele în care au fost trecuți pe foaie. Rajko Klajevic (8.4 puncte pe meci), Radu Vârnă (2.1 puncte), Cezar Stănescu (1.3 puncte pe meci),  și Sebi Ionescu (1.2 puncte) fac parte din rotația echipei cu cea mais labă bancă de rezerve din LNBM.

Foto: Cătălin Soare

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.