Propunere de sistem competițional pentru sezonul 2017/18

Suntem aproape de finalul sezonului regulat în ediția 2016/17 a Ligii Naționale de baschet masculin. Opinez că este un bun prilej să ne gândim puțin și la ziua de mâine, adică la următoarea stagiune. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să-mi exprim opinia cu privire la sistemul competițional pentru următoarea ediție a Ligii Naționale, Cupei României și chiar All Star Game-ului. Totul, în directă concordanță cu noile prevederi ale calendarului FIBA, care vor intra în vigoare din luna noiembrie a acestui an calendaristic.

EuroBasket 2017 se încheie pe 17 septembrie. România participă la acest eveniment și chiar găduiește o parte din el. În plus, în Liga Națională activează jucători străini ce ar putea juca pentru alte echipe naționale calificate pentru turneul final.

Drept urmare, opinez că sezonul competițional 2017/18 ar putea să demareze la data de 24 septembrie anul curent, cu SuperCupa României. Eveniment care se va desfășura dacă orice altă echipă decât U-BT Cluj-Napoca va câștiga ediția 2016/17 a Ligii Naționale. Dacă echipa lui Mihai Silvășan obține și acest trofeu, atunci SuperCupa nu se dispută.

Indiferent că se joacă sau nu SuperCupa, runda inaugurală a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18 ar urma să se desfășoare pe 30 septembrie/1 octombrie.

Spre deosebire de sezonul actual, în stagiunea 2017/18, conform noului sistem implementat de FIBA, în lunile noiembrie și februarie se vor disputa jocuri ale echipelor naționale, contând pentru calificările la FIBA World Cup 2019.

Drept urmare, campionatele naționale și cupele europene se vor întrerupe în următoarele perioade:

– 20/28 noiembrie 2017
– 19/27 februarie 2018

Ținând cont de acest lucru, respectiv despre probabilitatea ca 3-4 echipe de club din România să paticipe în cupele europene, sunt de părere că este imposibilă menținerea sistemului competițional actual pentru Liga Națională de baschet masculin. Prin urmare, opinez că sezonul regulat se va desfășura în sistem fiecare cu fiecare, în dublă manșă, adică 22 de etape, dacă vor fi 12 echipe în competiție.

Deoarece istoria ne spune că este aproape imposibil ca Liga Națională să se desfășoare fără evenimente neplăcute, gen retrageri din competiție sau continuarea competiției fără jucători de valoarea adversarilor pentru anumite cluburi, opinez că riscăm să avem un sezon regulat monoton și cu prea puține meciuri. Prin urmare, sunt de părere că este indicată continuarea cu un TOP 6 care să implice jocuri într-o singură manșă. Adică un plus de cinci meciuri în faza a 2-a din sezonul regulat, față de cel cu zece meciuri existent în prezent.

Rezultă, așadar, un număr de 27 meciuri pentru fiecare echipă în sezonul regulat (dacă nu se retrage nicio echipă). Așadar, jumătate dintre echipele participante ar disputa 14 jocuri pe teren propriu, iar cealaltă jumătate ar disputa 13 jocuri pe teren propriu în faza regulată. Sunt de părere că echipele depun eforturi financiare substanțiale cu scopul de a-și vedea investițiile la lucru. Adică să aibă cât mai multe meciuri, în directă concordanță cu prevederile noului calendar impus de FIBA.

Acest sistem este folosit în prezent în Israel. În TOP 6, locurile 1, 2 și 3 ar juca trei meciuri pe teren propriu și două în deplasare, iar locurile 4, 5 și 6 ar juca trei meciuri în deplasare și două pe teren propriu. Lucru valabil și în grupa valorică 7-12.

În plus, acest sistem ar recompensa nu doar cluburile pentru performanță, dar și publicul echipelor care performează. În plus, iubitorii baschetului ar putea să vadă trei dueluri directe între fiecare dintre echipele de top ale țării.

Propun ca playoff-ul să rămână neschimbat. Așadar, trei faze cu sistemul cel mai bun din cinci meciuri fiecare. De asemenea, este indicată menținerea sistemului cu zi de pauză între meciurile din playoff.

În ceea ce privește Cupa României revin la vechea propunere, pe care am făcut-o și anul trecut. Mă refer la adoptarea sistemului spaniol (folosit aproape în întreaga Europă). Acesta constă în calificarea la turneul final, de tip Final Eight (opt echipe), a primelor opt clasate la încheierea turului primei faze din sezonul regulat. Și acest sistem este menit să recompenseze cluburile care performează în prima parte a sezonului.

În plus, este un sistem ce determină fiecare echipă să joace în compania tuturor adversarilor cel puțin o dată. El implică automat evitarea amânării inutile a meciurilor, ar anula disputarea jocurilor decisive (cu caracter eliminatoriu în luna septembrie/octombrie, când toate echipele sunt departe de a performa la nivel înalt). În fine, așa cum se poate observa în propunerea de calendar de mai jos, pe 17 decembrie s-ar disputa ultima etapă din turul primei faze a sezonului regulat.

Așadar, chiar înaintea Crăciunului, iubitorii baschetului ar avea certitudinea dacă echipa lor favorită va juca la turneul final. Acest lucru ar ține publicul în priză chiar înaintea sărbătorilor de iarnă cu licitația pentru obținerea dreptului de organizare a turneului, dar și cu tragerea la sorți a meciurilor și stabilirea tabloului.

Calendar

Liga Națională

Sezonul regulat
Octombrie 31.10/1.11. (1) 7/8. (2) 14/15. (3) 21/22. (4) 28/29. (5)
Noiembrie 4/5. (6) 11/12. (7) 18/19. (8)
Decembrie 2/3. (9) 9/10. (10) 16/17. (11) 22/23. (12) 29/30. (13)
Ianuarie 6/7. (14) 13/14. (15) 20/21. (16) 27/28. (17)
Februarie 3/4. (18) 10/11. (19)
Martie 3/4. (20) 7. (21) 10/11. (22) 17/18. (23) 24/25. (24)
Aprilie 31.03/1.04. (25) 7/8. (26) 14/15. (27)
Playoff
Luna M1 M2 M3 M4 M5 Faza
Aprilie 20/21. 22/23. 27/28. 29/30. 3/4.05. Sferturi
Mai 9/10. 11/12. 16/17. 18/19. 22/23. Semifinale
Iunie 29.05 31.05 5 7 10 Finala

Conform calendarului de mai sus, în sezonul regulat s-ar disputa o singură etapă intermediară. Ea s-ar desfășura în 7 martie 2018. Celelalte 26 etape s-ar desfășura la sfârșit de săptămână.

Majoritatea echipelor semnează contracte cu jucătorii până la sfârșitul lunii aprilie. Cluburile cu ambiții mari semnează până la sfârșitul lunii mai. Consider că este rentabil să-și plătească jucătorii și antrenorii chiar și în primele zece zile ale lunii iunie. În plus, în vara lui 2018, echipa națională va avea meciuri de calificare în perioada 25 iunie – 3 iulie. Așadar există timp pentru a le oferi jucătorilor o săptămână de odihnă înainte de a intra în programul echipei naționale, urmând ca din 4 iulie ei să intre în vacanța de vară.

Cupa României

Turneul ar putea fi organizat în perioada 14-18 februarie 2018. Programul ar putea fi următorul:

Sferturi de finală – 14 și 15 fenruarie (câte două meciuri pe zi).
Semifinala 1 – 16 februarie
Semifinala 2 – 17 februarie
Finala – 18 februarie

All Star Game

Aș prefera să fie un eveniment separat de orice alt moment baschetbalistic al sezonului competițional. L-aș organiza fie între sărbătorile de iarnă (27-28 decembrie), fie după încheierea celei de-a 2-a aventuri a echipei naționale (28 februarie – 1 martie).

Dacă s-ar organiza între sărbătorile de iarnă, ar putea fi un eveniment legat de Crăciun și intrarea în noul an calendaristic. Dacă s-ar organiza de 1 martie, ar putea fi un eveniment legat de venirea primăverii și ar putea fi implicată însăși echipa națională. Până la urmă este un eveniment în care se poate experimenta și cred că implicarea naționalei într-o astfel de acțiune ar putea aduce mari beneficii de imagine „Vulturilor” și federației.

Voi ce părere aveți? Ce propuneri aveți?

Zilele următoare voi reveni cu o părere și o propunere referitor la regulamentul de alcătuire al lotului de jucători, adică la numărul de străini înscriși pe foaia de arbitraj, respectiv la regula autohtonului.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Propunere de sistem competițional pentru sezonul 2017/18

  • Referitor la formarea perechilor pentru sferturile de finala ale CR (m&f) ar fi 2 variante:
    1. Functie de pozitia in clasament la incheierea turului primei faze (locul in clasament = nr. in tabela Berger), sau,
    2. Tragere la sorti dirijata cu capi de serie (ca si in tenis) functie de palmaresul editiei anterioare. Aceasta solutie ar genera un echilibru valoric intre cele 2 parti ale tabloului de concurs. Astfel evitandu-se situatia sezonului actual in care tragerea la sorti a determinat o distributie mai putin echilibrata valoric a celor 2 jumatati de tablou.
    Pentru restul competitiei cred ca este OK, cu conditia ca si echipele sa agreeze un numar mai scazut de jocuri in fata fanilor proprii, care atrage si diferentieri de distribuire a veniturilor din TV, foarte importante pentru viata echipelor.
    Astept cu interes propunerea referitoare la jucatorii romani. Cu acestia trebuie sa revigoram baschetul autohton, altfel…….

  • Cei de la FRB ar trebui sa te plateasca pentru implicare. E clar, pentru mine, ca acolo nu sunt oameni care sa cunoasca atatea detalii incat sa fie in stare sa coreleze toate aceste detalii spre un program de sezon optim. Acum, ca le-ai dat si mai multe optiuni, pot face diar copy/paste. Bravo!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.