Problemele Clujului dacă accidentarea lui Branko Jorovic este gravă

Branko Jorovic a suferit o accidentare la genunchi în ultimul meci susținut de U BT Cluj-Napoca. Sportivul în vârstă de 34 ani pare să se fi lovit la același genunchi la care s-a mai accidentat o dată în actuala stagiune.

Absența lui a condus spre o situație dificilă pentru Marcel Țenter. Să pierzi un jucător important în timpul unui meci este o mare problemă deoarece nimeni nu socotește cu acest gen de problemă în pregătirea jocului. În permanență ești conștient că un jucător se poate accidenta în timpul meciului, dar nu ai cum să prevezi ce se va întâmpla sau cine ar fi cel care se accidentează. Pe de altă parte, să rămâi fără jucător de poziția 4 cu aruncare este o mare problemă.

De altfel, Clujul a început meciul cu Steaua CSM EximBank București (scor 72-76) fără Kanlichenko și Jucan, ambii cu probleme medicale. În schimb, Jorovic a fost introdus în cvintetul de start. A 2-a variantă la poziția 4 a fost Roli Torok, un jucător cu care Țenter a insistat de-a lungul acestui sezon la poziția 4 în condițiile în care principala lui calitate este recuperarea și intensitatea în defensivă, respectiv la recuperare ofensivă. El a optat astfel în condițiile în care dispune de un alt român la poziția 5 (Baciu), respectiv de un pivot cotat între cei mai buni din Liga Națională (Zigeranovic). Așadar, staff-ul tehnic al Clujului a fost nevoit să gândească un sistem de joc care să le permită celor doi pivoți să bifeze minute importante de joc, dar în același timp să-i acorde credit lui Roli Torok.

La meciul cu Steaua s-a consemnat cel mai mic număr de coșuri de trei puncte marcate în ultimele 12 meciuri de campionat disputate. Clujul a avut 5/17 la aruncările de pe semicerc în partida amintită. Chiar dacă este o echipă a cărei calitate este forța fizică, U BT are nevoie de aruncare de trei puncte. În absențele lui Jorovic și Kalnichenko această problemă s-a acutizat.

Kalnichenko are cel mai bun procentaj la aruncările de pe semicerc din echipa lui Marcel Țenter. Ex-sovieticul are o medie de 1.1 reușite pe partidă pentru 48% de la mare distanță. În condițiile în care publicul larg nu-l are la inimă, Marcel Țenter i-a acordat credit, unul răsplătit de Andrei în manieră cuantificabilă chiar și statistic.

Jorovic are un procentaj de doar 29%. Totuși, sârbul are o medie de 1.2 reușite de la mare distanță, fiind al 3-lea marcator de pe semicerc în echipa Clujului.

În plus, Jorovic este genul de jucător care își asumă foarte multe pe faza ofensivă, având un rol foarte important. Dincolo de Filip Adamovic, jucător care din postura de conducător de joc vede cel mai mult mingea, doar Kyndall Dykes pare să aibă un rol mai important în echipa ardeleană. De altfel, atunci când legitimezi un jucător precum Branko Jorovic e normal să știi că omul își va asuma cât de multe aruncări posibil. Dincolo de acest aspect, sârbul are un IQ baschetbalistic ridicat, este creativ și poate găsi soluții de a-și pune colegii în situații favorabile.

Din punct de vedere statistic, jucători precum Ivan Zigeranovic și Muhammed Pasalic stau mai bine decât Branko Jorovic, însă acest lucru nu trebuie să ne conducă spre concluzii greșite. Rolul lui Jorovic este foarte important în angrenajul Clujului. Pe de altă parte, dispariția lui Branko din schemă schimbă inclusiv raportul în ceea ce privește rolurile în echipă.

Alți jucători folosiți la poziția 4 în acest sezon de Marcel Țenter sunt Tudor Jucan și Rolland Torok. Niciunul nu este recunoscut pentru aruncarea de trei puncte. Primul are 13%, iar cel de-al 2-lea are 20% în acest sezon competițional la încercările de la mare distanță. De asemenea, cei doi jucători autohtoni amintiți aruncă rarde la semidistanță.

Marcel Țenter a ales să joace cu Kalnichenko și Jorovic la poziția 4 atunci când i-a avut la dispoziție pe amândoi. Acest lucru i-a permis Clujului să rămână o echipă periculoasă și să creeze spațiu lui Zigeranovic în spațiul de trei secunde, respectiv lui Dykes pentru a ataca coșul în dribling. Cu cât poziția 4 acționează la mai mare depărtare de coș cu atât mai mult spațiu se deschide în jurul panoului pentru ceilalți jucători. În special pentru pivot și slasher. În plus, Adamovic are abilitatea de a-și bate adversarul direct în dribling pentru a se apropia de coș cu scopul unei finalizări din spațiul de trei secunde.

Fără îndoială, dacă accidentarea lui Jorovic va fi de durată, Clujul va trebui să găsească soluții de a-l înlocui. Ardelenii au început sezonul fără el, dar e limpede că Țenter nu a fost mulțumit de nivelul de periculozitate reprezentat de poziția 4. Motiv pentru care a fost legitimat extrem de experimentatul jucător sârb.

Un jucător de poziția 4 cu aruncare de la distanță și semidistanță este extrem de important. El nu se cuantifică întotdeauna în cifre, însă e limpede că defensiva adversă se ajustează în funcție de calitățile și abilitățile extremei de forță. O echipă care joacă fără om mare cu capacitate de a marca din spatele semicercului este mai limitată ca opțiuni.

Dacă Clujul îl pierde pe Jorovic și nu a găsit până la 28 februarie înlocuitor, va reveni cu Torok și Jucan la poziția 4. Lucru care nu s-a mai întâmplat atât de frecvent de la venirea lui Jorovic (în meciurile în care acesta și Kalnichenko au fost disponibili). Va fi o șansă pentru cei doi români de a ajuta o pretendentă la trofee în acest sezon. Ambii sunt sportivi de angajament și de mare utilitate în defensivă și la recuperare ofensivă, de unde se pot naște noi oportunități și chiar puncte pentru cei doi sau pentru echipă.

Foto: Nagy Melinda / www.u-bt.ro

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.