O primă privire asupra lui U BT Cluj-Napoca

U BT Cluj-Napoca este foarte aproape de definitivarea lotului de jucători pentru sezonul competițional 2015/16. Formația pregătită de către Marcel Țenter are în componență șase jucători străini, trei autohtoni consacrați, iar efectivul de jucători români poate fi suplimentat cu alte două nume.

Echipa ardeleană l-a recrutat pe Andrei Kalnichenko, un jucător ucrainean-moldovean care și-a depus actele pentru obținerea cetățeniei românești. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Clujul va putea să mai legitimeze un jucător străin și să-i poată înscrie pe toți pe foaia oficială.

În plus, conducerea clubului de pe Someș a anunțat în repetate rânduri că intenționează să-i acorde minute de joc cu regularitate lui Nandor Kuti. Fără îndoială că acest lucru depinde și de capacitatea jucătorului de a face față la nivelul Ligii Naționale. Dacă el va confirma, atunci U BT Cluj va avea o rotație adâncă.

Iată cum se prezintă la ora actuală rotația de bază a Clujului:

Fundași – Filip Adamovic, Muhammed Pasalic
Extreme – Darius Hargrove, Kyndall Dykes, Andrei Kalnichenko, Tudor Jucan, Nandor Kuti
Pivoți – Ivan Zigeranovic, Cătălin Baciu, Rolland Torok

Remarcăm faptul că există doi fundași de profile diferite. Adamovic este un jucător de talent, un baschetbalist cu o imaginație deosebită și care lansează tranziția ofensivă cât de mult și des e posibil. În schimb, Pasalic este un jucător cu fizic foarte bun pentru poziția de fundaș, un apărător redutabil și capabil să creeze, dar să și puncteze. Ambii sunt produse ale baschetului bosniac. Unul are experiență și a confirmat în LNBM, iar celălalt vine de la o echipă puternică din Grecia, o țară redutabilă în sportul cu mingea la coș.

Pe extreme întâlnim două mașinării. Hargrove este un talent pur, un jucător cu o elegență deosebită și care este posesor al unei piruete ce face baschetul atât de frumos. El poate să înscrie și de la distanță, însă vorbim despre un spot shooter și nu unul clasic, care se deplasează în plin fuleu prin blocajele colegilor pentru a se elibera de marcaj. În schimb, Dykes este letal în acțiuni finalizate pe pătrundere și de la semidistanță. El are mari probleme la aruncările de pe semicerc, însă are o lejeritate deosebită de a se apropia de coș. De asemenea, înălțimea de la care eliberează mingea îi permite lui Dykes să finalizeze cu procentaj mare.

Mai departe, Kalnichenko este o extremă, similar lui Jucan. Ambii au talie și fizic de poziția 3, dar e foarte posibil ca aceștia să împartă minutele la poziția 4. Ex-sovieticul poate fi cel mai periculos jucător de pe semicerc în noua echipă a Clujului.

La interior există trei variante. Este vorba despre Zigeranovic, Baciu și Torok. U BT Cluj este una din puținele echipe care vor avea doi autohtoni la interior în rotația de bază. Rămâne de văzut în cel fel vor fi folosiți cei trei în condițiile în care Baciu este inexistent în afara spațiului de trei secunde, Zigeranovic este oarecum limitat, iar Torok se anunță a fi cel mai potrivit pentru poziția 4 într-o alcătuire cu doi oameni mari în teren. Totuși, nici Roli nu este urmașul lui Silvășan din acest punct de vedere. Are mai bună mobilitate, dar sub nicio formă nu este atât de letal din spatele semicercului.

Rămâne de văzut dacă va mai fi legitimat un jucător.

U BT Cluj-Napoca se anunță a fi o echipă redutabilă, încărcată de talent, experiență și forță ofensivă. Abilitatea fizică este extrem de bună, Țenter construindu-și o echipă atletică, puternică și capabilă să alerge. Forța ofensivă a acestei echipe este deosebită, mulți jucători având capacitatea de a decide meciuri. În fine, există creativitate, astfel încât ardelenii sunt numai buni să se apuce de treabă.

Ardelenii au talie, au forță și arme la recuperare, inclusiv cea ofensivă. Zigeranovic nu strălucește să culeagă mingile ratate de alții, însă oamenii mici au această abilitate, Hargrove fiind extrem de eficient la recuperare ofensivă, aspect trecut prea ușor cu vederea datorită faptului că el face alte lucruri mai atrăgătoare ochiului.

Există firești semne de întrebare cu privire la capacitatea lui Dykes și Hargrove de a împărți mingea în așa fel încât un pivot cu experiență la nivel de Euroligă precum Zigeranovic să aibă la rândul său suficiente oportunități. Nu va fi o misiune ușoară deloc pentru antrenor și cei doi fundași, responsabili să se ocupe de distribuția mingii.

Lipsește un 4 modern. Lipsește un shooter clasic. Lipsește un jucător român consacrat la perimetru și dacă Kuti nu dă satisfacție de la bun început e posibil ca minutele sale să scadă simțitor ținând cont de ce colegi are la pozițiile 1-2-3. În fine, rămâne de urmărit ce rol vor avea jucătorii autohtoni în condițiile valorii intrinseci și a profilului străinilor. Cert este că intră regula românului obligatoriu pe teren, astfel încât minute vor fi pentru autohtoni.

Până la urmă toate echipele au și minusuri. Totuși, plusurile pe care le are Clujul în acest moment anunță o echipă capabilă să facă performanță în sezonul 2015/16.

Articole din aceeași categorie

6 comentarii On O primă privire asupra lui U BT Cluj-Napoca

  • Excelent articol. Sper să vedem articole de genul și pentru celelalte echipe, pe măsură ce își vor definitiva loturile

  • Valoarea individuala este de necontestat dar sa nu uitam ca baschetul este un joc de echipa si va fi extrem de greu sa impaci individualistii precum Adamovic, Dykes sau Zigeranovic cu jucatorii care inteleg perfect rolul de team player. Ca o parere personala, Clujul poate deveni campioana dar nu cu Tenter pe banca.

    • Adamovic si Dykes au colaborat foarte bine la Mures si au fost o forta, ce crezi ca s-a schimbat acuma in afara de echipa? Cat despre Zigeranovic, din cat m-am uitat la meciurile ploiestiului, nu mi s-a parut un individualist

  • Nu s-a schimbat nimic. Sunt niste jucatori excelenti care si-au creat singur ocaziile nu a fost vorba de nici o colaborare. Cred ca putem numara pe degete numarul de assisturi dintre cei doi. Plus ca la Cluj mai sunt si alti jucatori valorosi, gen Hargrove care au nevoie de mingi. Principalul raspunsabil ca jucatorii sa colaboreze este antrenorul iar dupa parerea mea Tenter nu este la nivelul lotului.

  • Subscriu la aceasta analiza scrisa, bine argumentata, referitoare la echipa Clujului pentru startul urmatorului sezon competitional. Intr-adevar, la acest moment clujenilor le lipseste un jucator mobil pentru pozitia 4, cu „mana buna” de la distanta si semi-distanta. Probabil ca daca, „moldoveanul-ucraineanul” obtine pasaport romanesc, cei de la Cluj vor transfera un jucator pentru aceasta pozitie. Desigur, antrenorul va avea un rol si responsabilitate mare legata de succesul unei echipe cu individualitati care s-au dovedit capabili de a realiza performante. Si daca memoria nu ma insala, se poate afirma, ca Tenter este antrenorul roman cu cele mai bune performante interne ( Campion National cu U Mobitelco, Cupa Romaniei cu Gaz Metan Medias) alaturi de Costescu ( Cupa Romaniei si Supercupa Romaniei cu Pitesti) din toata aceasta ultima perioada de timp, dominata clar de Asesoft la capitolul succes..Din cate cunosc, Tenter este inca antrenorul echipei nationale de seniori..Asa incat, comparatii stupide gen „valoarea lui Tenter este sub valoarea lotului (inclin sa cred, dorit de el si nu impus…)” sunt doar afirmatii (aberatii) de „chitibusar”, la acest moment..Apreciez totusi, ca rezultatele si motivele acestora, sunt argumente de analiza si nu diverse preconceptii de genul celor exprimate ! Evident zambesc…Oare, Itoudis „este la nivelul lotului CSKA Moskova” ? Oare, Obradovic (antrenor cu performante fantastice, la competitii inter-cluburi si echipe nationale) „este la nivelul lotului” Fenerbahce ? Dar pana cu putin timp in urma oare, Pablo Lasso „a fost la nivelul lotului Real Madrid” ?…Castigand Euroliga, iata ca ajuns si el „la nivelul lotului sau” !!! De aceea repet, doar rezultatele si motivele lor, tin loc de analiza ! La acest moment insa, asistam doar la formarea echipelor si in mod cert pana la final este…departe !

  • Offtopic: evident daca ne luam dupa buget si jucatori Itoudis nu este la nivelul lotului, ca altfel ar fi castigat Euroliga. La ce achizitii a facut Clujul trebuie sa afirmam ca vor fi campioni…ori Tenter n-a fost la nivelul lotului. Oarecum ai dreptate, nu se poate afirma asa lejer despre un antrenor ca ii bun sau nu…

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.