Președintele FIBA Europe a venit la Cluj-Napoca

Turgay Demirel, președintele FIBA Europe, a sosit în cursul dimineții de luni (04.09) la Cluj-Napoca. Oficialul turc asistă la jocurile zilei a 3-a din cadrul Grupei C, a 5-a zi de competiție din întreg turneul FIBA EuroBasket 2017.

Înainte de a reaminti CV-ul importantului om de baschet din Turcia, trebuie subliniat faptul că Turgay Demirel se numără între cei mai de succes promotori ai sportului cu mingea la coș din întreaga existență a acestei discipline în Europa și nu numai. Baschetul din Turcia a cunoscut o importantă dezvoltare sub conducerea acestuia, așa cum Jose Luis Saez a fost pentru baschetul spaniol.

Demirel este președintele FIBA Europe din luna mai a anului 2014. Cel care deține această funcție nu mai are o putere la fel de mare precum s-a întâmplat în mandatele anterioare. Acest lucru se explică prin faptul că FIBA World a preluat controlul asupra calendarului, dar și în ceea ce privește o întreaga serie de competiții destinate echipelor naționale și nu numai.

Născut în anul 1957, la Istanbul, Demirel este un fost jucător de baschet. Mare parte a carierei de jucător a petrecut-o alături de Galatasaray, câștigând două titluri naționale. De asemenea, a fost component al echipei naționale a Turciei. După ce și-a încheiat activitatea de jucător acesta și-a dedicat întreaga viață dezvoltării sportului pe care l-a practicat, fiind principalul artizan al progresului extraordinar înregistrat de sportul cu mingea la coș din Turcia.

Demirel a devenit președinte al Federației Turce de Baschet pentru prima dată în 1992. El a fost reales pentru alte șase mandate, ultima dată fiind confirmat în funcție la alegerile efectuate în anul 2012. Sub comanda acestuia baschetul din Turcia a cunoscut o dezvoltare incredibilă. În prezent bugetul forului de specialitate al Turciei este cifrat undeva la 75 milioane dolari/an.

Echipele naționale ale Turciei au obținut rezultate notabile, cele mai importante fiind medaliile de argint de la FIBA World Cup 2010, respectiv EuroBasket 2001. De asemenea, țara Semilunei a găzduit turneul final al Campionatului Mondial de baschet respectiv pe cel al Campionatului European, toate sub comanda lui Demirel.

În plus, au fost create niște staruri de calibru prin intermediul baschetului. Cel mai cunoscut nume este al lui Hedo Turkoglu. De asemenea, baschetul turcesc la nivel juvenil a obținut rezultate notabile, cel mai important fiind titlul european la nivel de Divizia A, obținut de naționala U18 în vara anului 2013. În lotul acestei echipe s-a regăsit Kenan Sipahi. Performanța a fost repetată un an mai târziu, atunci când Furkan Korkmaz, jucător care tocmai a trecut în NBA.

Dacă între 1968 și 1988, Turcia nu a avut echipă națională de baschet feminin, după venirea lui Demirel la conducerea baschetului din țara Semilunei această disciplină a primit atenție deosebită. Echipa națională a Semilunei a început să conteze pe plan continental totul culminând în anul 2012, când Turcia s-a calificat la Jocurile Olimpice pentru concursul de baschet feminin.

În primăvara anului 2014, Turcia a înregistrat o nouă premieră: Galatasaray a câștigat Euroliga feminină, fiind prima echipă din această țară care obține acest trofeu. De notat că în finala de la Ekaterinburg, Galata a depășit rivala Fenerbahce, într-o confruntare 100% turcească. În 2016, Galatasaray Istanbul a triumfat în EuroCup, pentru ca în anul 2017 să se consemneze primul titlu de Euroligă cucerit de o echipă din Turcia, prin intermediul lui Fenerbahce Istanbul.

Președintele FIBA Europe este fondator al Fundației de dezvoltare și educare a baschetului din Turcia. În paralel, Turgay Demirel este un om de afaceri de succes. Printre activitățile sale ce au legătură cu activitatea sportivă se numără înființarea unor companii devenite reprezentant oficial al brandurilor Mikasa și Reebok, producători de echipament sportiv.

Anterior Demirel a fost membru al Board-ului FIBA Europe. De asemenea, el a activat și pe post de vicepreședinte al forului continental.

În plan personal, Demirel este căsătorit, având o fetiță și un băiat. El vorbește limba engleză și germană.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.