Power Ranking LNBM – Finalul presezonului 2017/18

O săptămână ne desparte de startul oficial al sezonului competițional 2017/18 în România. Două formații de club din Liga Națională au disputat deja primul joc oficial în noua stagiune, iar cea de-a 3-a îl va susține mâine.

Este un bun prilej să aruncăm o privire, probabil subiectivă, asupra situației din LNBM spre sfârșitul presezonului. Așadar, Power Ranking-ul Ligii Naționale de baschet masculin la 23 septembrie 2017.

1. U-BT Cluj-Napoca

Campioana în exercițiu a României. Planuri mari pentru noul sezon, chiar dacă l-a pierdut pe Vlad Moldoveanu. Formația pregătită de Mihai Silvășan este fără îndoială principala favorită la startul noii ediții de campionat. În plus, U-BT va încerca să pătrundă în grupele Basketball Champions League.

2. Steaua CSM EximBank București

A avut un presezon solid. Programul jocurilor de pregătire a cuprins adversari puternici în turneul din Serbia, urmat de un eveniment în Polonia. Militarii alcătuiesc un nucleu de jucători străini redutabil. De urmărit tandemul de pe banca tehnică, unul foarte interesant.

3. BC CSU Sibiu

Formația antrenată de către Dan Fleșeriu, deși schimbată semnificativ, pare determinată să continue parcursul din sezonul precedent. De altfel, Sibiul vine după două sezoane solide, în cadrul cărora ne-a reamintit că la Sala Transilvania a fost adesea imposibil de câștigat. Calitatea atletică și agresivitatea sunt elementele care vor face din CSU o echipă dificilă și de această dată.

4. CSM CSU Oradea

O forță a baschetului românesc în ultimii 6-7 ani. Formația antrenată de Cristian Achim a trecut prin schimbări masive în această vară. La ora actuală nu arată deloc ca o echipă de primele patru în Liga Națională, însă trebuie să acordăm credit unei grupări care a demonstrat de atâtea ori că poate să performeze chiar și în condiții detrimentale.

5. BCM U Pitești

Formația antrenată de Hristu Șapera a avut o campanie de achiziții consistentă. Are multe piese noi și un contingent de jucători autohtoni experimentat, care oferă multe opțiuni și o rotație solidă. Multe noutăți la capitolul jucători străini, care pe de o parte trebuie să demonstreze într-o ligă adesea complicată pentru ei, însă pe de alta acest lucru poate să trezească interesul publicului pentru a urmări această grupare.

6. SCM Universitatea Craiova

O echipă care se anunță extrem de periculoasă în noul sezon competițional. Are un antrenor provenit din alt baschet. Dacă într-adevăr Goran Martinic se alătură acestei formații, atunci vorbim despre o favorită certă la TOP 6, întrucât muntenegreanul este indiscutbil cel mai potrivit profil care performează negreșit de cinci ani în LNBM.

7. BC SCM Timișoara

Tudor Costescu a ales să mizeze pe continuitate, păstrând aproximativ 70-75% din efectivul cu care a evoluat în sezonul anterior. Motiv pentru care Leii din Banat ar putea fi cotați mai bine în această ierarhie spre finalul presezonului. Pe de altă parte, oamenii din conducerea Timișoarei nu s-au sfiit să vorbească despre un loc de cupele europene. Prin urmare presiunea asupra rezultatului s-ar putea simți încă de la începutul sezonului în Sala Constantin Jude. Acolo unde poate fi, iarăși, foarte greu de câștigat.

8. Phoenix Galați

O echipă care încearcă să se stabilizeze la nivelul Ligii Naționale. Aflată în fața celui de-al 3-lea sezon în primul eșalon baschtbalistic al țării, echipa din Sudul Moldovei mizează pe o bună parte a străinilor cu care a terminat stagiunea precedentă. Galațiul se va identifica în continuare cu omul care îi este președinte, antrenor și suflet, Florin Nini. O echipă de urmărit și care va încerca să revină în playoff-ul LNBM.

9. Timba Timișoara

După ce a câștigat turneul final de promovare, gruparea condusă de Sebastian Răducanu și antrenată de Bogdan Murărescu a avut o campanie agresivă de transferuri. „Urșii” s-au încărcat la capitolul jucători străini și ar putea furniza niște rezultate surpriză în debutul noului sezon. În contextul actual al Ligii Naționale, Timba nu poate fi exclusă din discuție pentru o calificare în premieră în playoff, chiar la revenirea în LNBM.

10. BC Mureș

La ora actuală nu se prea poate vorbi despre baschet și BC Mureș în aceeași propoziție. Din păcate una dintre forțele LNBM în ultimii ani se confruntă cu mari probleme financiare. Episoadele Ploiești, Mediaș, Târgu Jiu și Timișoara par să aibă continuitate. De această dată la Tîrgu Mureș.

11. Politehnica Iași

Cealaltă nou promovat a fost la rândul ei activă pe piața transferurilor. Ultima achiziție este una de luat în seamă, deoarece vorbim despre un jucător cu bogată experiență internațională. Fără îndoială obiectivul trebuie să fie construirea unei echipe care să poate sta în teren cu marile forțe ale baschetului românesc și de ce nu să obțină niște victorii care să atragă publicul în număr mare la sală, așa cum a fost în Liga 1 pe parcursul sezonului anterior.

12. Dinamo București

O echipă alcătuită în exclusivitate din jucători autohtoni. O formație care a decis să meargă pe o linie atipică pentru baschetul românesc. Considerată victimă sigură de toată lumea, se pare că până la urmă Dinamo poate spera, ținând cont de instabilitatea cronică din sportul românesc, la menținerea în primul eșalon.

Notă
Textul de mai sus și implicit ierarhizarea echipelor reprezintă opțiunea personală a autorului acestui text. Se bazează exclusiv pe viziunea și opțiunile proprii ale acestuia.

Articole din aceeași categorie

7 comentarii On Power Ranking LNBM – Finalul presezonului 2017/18

  • Eu merg pe mina Stelei anul ăsta. Are cei mai buni antrenori, cu scuzele de rigoare dnului Achim care cred ca este cel mai bun antrenor roman ala momentului.
    Clubul nu cred ca va lua 2 campionate consecutiv, parcă nu este la îndemână în ziua de azi..

  • Greșești mult față de BC Mureș. Într-adevăr, nu mai este o forță, și s-ar putea chiar să rateze play-offul, dar nici într-un caz nu este vorba de un nou Ploiești, Mediaș sau Târgu Jiu. Dimpotrivă: a început un proces de asanare în club, un proces de însănătoșire a finanțelor, care probabil va dura un timp, dar clubul nu este în pericol de dispariție, și aș paria oricât, că va reveni în 3-4 ani între fruntașe..

    • Așa să fie. O spun cu toată sinceritatea. Este nevoie de astfel de exemple. Cu siguranță este un proces foarte dificil și din păcate nu prea avem exemple de cluburi românești (baschet și nu numai) care să răzbească din finanțare exclusiv privată.

  • De acord în mare, doar ca, în opinia mea Sibiul e prea sus. Nu mi se pare de acel loc la grila de start, din ce am văzut pe parte ofensiva are mari carente. În schimb Pitestiul și Craiova pot sa amenințe top 4.

    • Noua ne convine sa fim underdog, deja suntem obisnuiti cu statutul asta. Am vazut meciurile a 3 echipe si dupa mine analiza dlui Micinic e corecta, dar mai vorbim dupa cateva etape.

  • Sibiul este prea sus după valoare, însă și sezonul trecut a fost la un fir de par de locul 3, fără sa demonstreze ca l-ar merita!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.