BCM U Pitești în sezonul 2016/17

BCM U Pitești a încheiat sezonul competițional 2016/17. Formația alb-violetă a suferit modificări majore în mai multe compartimente, raportat la ceea ce s-a întâmplat în stagiunea anterioară.

Rezultatul final, clasarea pe locul al 6-lea, cu calificare în TOP 6, este net superior situației consemnate în stagiunea 2015/16. Alb-violeții s-au salvat de la retrogradare în ultima etapă a stagiunii anterioare.

Conducerea secției de baschet s-a schimbat pe parcursul verii trecute. Silviu Corodi și Mihai Popescu au preluat frâiele părții administrative după mai multe sezoane cu Sorin Căprărescu în acest rol.

Staff-ul tehnic l-a cuprins pe Hristu Șapera, cel care ghidase în prealabil Piteștiul spre două prezențe în playoff-ul LNBM și tot atâtea calificări la Final Four-ul Cupei României. El s-a întors pe finalul sezonului anterior, atunci când argeșenii au obținut cinci victorii pentru a evita o rușinoasă retrogradare, la finele unui sezon început cu o depunctare. Alături de Șapera, în staff s-au regăsit Alex Ziguli (asistent), respectiv Rade Pavlovic (preparator fizic). Așadar, același staff tehnic care a adus Piteștiului precedentele două prezențe în play-off și în turneul final de cupă.

Lotul de jucători i-a regăsit pe pivoții Aleksandar Mladenovic și Vincent Hunter, pe fundașul Adrian Tudor, respectiv o parte a jucătorilor autohtoni care au evoluat și în sezonul precedent pentru alb-violeți. Fără îndoială, construirea lotului de jucători a fost influențată de regulamentul specific, care a cuprins reducerea străinilor de la șase la cinci, cu menținerea obligativității românului.

Lipsa de variante în ceea ce privește jucătorii români l-a forțat pe Șapera să se orienteze asupra unei structuri de echipă cu doar doi străini la perimetru (pozițiile 1-2-3). Astfel, BCM U Pitești a fost singura echipă din LNBM care și-a construit efectivul având doar două opțiuni pe semicerc în ceea ce privește străinii. În aceste condiții, venirea lui Pavel Marinov a fost extrem de importantă. Alături de el a sosit și Vlad Corpodean.

Celălalt străin la perimetru a fost Myck Kabongo. O decizie interesantă, prin prisma faptului că acesta avea de acoperit la poziția 1. Asta în condițiile în care Kabongo se afla la primul contract în Europa și era nevoie ca el să acopere un număr important de minute în fiecare meci, cu un rol esențial în faza ofensivă, respctiv cu calități fizice necesare unei defensive eficiente.

Cel de-al 5-lea străin a fost croatul Tomislav Gabric. Un baschetbalist foarte tânăr și extrem de talentat, cu o capacitate deosebită de a puncta de pe semicerc, respectiv cu o dorință deosebită de a se face remarcat. El a ocupat poziția 4, fiind extrem de dificil de jucat cu acesta la poziția 3, în special din punct de vedere defensiv.

Problemele consemnate la finalizare, respective nevoia de a avea un joc mai productiv de pe semicerc, a condus la schimbarea conducătorului de joc în luna decembrie. Kabongo a fost înlocuit cu Aleksandar Kostoski. Un jucător mai experimentat, care a evoluat chiar și în România, cu o capacitate de a marca de pe semicerc absolute necesară echipei alb-violete.

Piteștiul a avut un sezon regulat solid. Alb-violeții au avut un parcurs remarcabil în prima fază a acestuia, reușind să se claseze pe locul al 5-lea. Astfel, BCM U s-a calificat în TOP 6, asigurându-și prezența în playoff-ul LNBM.

Aventura în Cupa României a fost de scurtă durată. BCM U Pitești nu a avut sufficient timp pentru a se concentra asupra specificului acestei competiții, în care a fost obligatory utilizarea de doi români în permanență. Astfel, alb-violeții au fost eliminați de SCM U Craiova în primul tur al competiției eliminatorii.

Alb-violeții au prestart impresionant în special pe teren propriu. Susținuți de un public entuziast, cu o sală în permanență arhi-plină, baschetbaliștii Piteștiului au reușit să obțină victorii de excepție în compania tuturor marilor forțe ale baschetului românesc. Echipa argeșeană a fost prima care a reușit să învingă pe U-BT Cluj-Napoca, grupare ce a pierdut doar patru meciuri pe tot parcursul ediției 2016/17 în LNBM. În plus, BCM U Pitești a fost una din puținele echipe care au reușit să câștige în compania tuturor adversarilor întâlniți pe parcursul sezonului 2016/17.

Cu o rotație limitată, echipa antrenată de Hristu Șapera s-a confruntat cu mari probleme în TOP 6 și play-off. Accidentările au început să-și spună cuvântul, iar în seria cu Steaua CSM EximBank a intervenit și suspendarea lui Aleksandar Mladenovic. Fără Aleksandar Kostoski o vreme, care apoi a revenit, în pofida faptului că nu era refăcut complet, respectiv cu Adrian Tudor supus unei intervenții chirurgicale la șold,  a devenit limpede că Piteștiului îi va fi extrem de dificil să performeze.

După victoria repurtată asupra Stelei în prima etapă din TOP 6, BCM U Pitești a mai câștigat un singur meci (cu CSU Sibiu) din ultimele 12 disputate în LNBM.

Poveste exact opusă sezonului precedent:

  • Sezonul 2015/16 a cuprins schimbări multiple pe banca tehnică și în lotul de jucători, încheiat cu cinci victorii consecutive, pe locul 10 în ierarhia generală finală.
  • Sezonul 2016/17 a cuprins stabilitate la nivelul echipei (un singur jucător schimbat), încheiat cu 11 înfrângeri în ultimele 12 meciuri jucate, pe locul 6 în ierarhia generală finală.

Finalul stagiunii a adus vestea plecării lui Pavel Marinov în cel de-al 2-lea eșalon al Franței. El a fost legitimat de Lille Metropole Basket, formație clasată pe locul al 4-lea în LNB Pro B, cu șanse de a lupta pntru un loc în primul eșalon din Hexagon. O dovadă asupra faptului că jucătorul bulgar a făcut o treabă foarte bună pe parcursul acestui sezon competitional.

Sezonul 2016/17 a fost de success în condițiile în care echipa și-a atins obiectivul, prin calificarea în play-off, dar și prin faptul că au fost destule situații în care și-a depășit condiția. Prezența în TOP 6 a fost un bonus, deoarece a lăsat în afara primelor șase o echipă care a disputat  finala campiontului în precedentele două ediții și care a rămas la fel de periculoasă, dovadă fiind calificarea ei în finala Cupei României din actualul sezon competiționl. Pe de altă parte, trebuie admis și acceptat faptul că alb-violeții au avut anumite limite pe care nu le-au putut depăși într-un moment important al sezonului.

Întotdeauna există dorința de a performa, de a ridica ștacheta, însă e posibil ca o prezență în play-off din postură de echipă clasată pe locul 7 sau 8 să fi adus echipa la startul fazelor eliminatorii cu un moral mai bun, fără uzura sistemului cu două meciuri pe săptămână în compania celor mai bune echipe ale campionatului și poate nu atât de epuizată fizic și mental.

Cert este că BCM U Pitești și-a apărat șansele cât a putut de bine. A avut momente memorabile, strălucitoare, dar și destule situații în care i-a fost extrem de greu să performeze. Cu siguranță lipsa opțiunilor în lungimea rotației este un aspect asupra căruia staff-ul tehnic și-ar dori să se concentreze mai mult pentru a putea găsi soluții optime în cazul în care un component de bază al echipei este fie accidentat, fie suspendat, fie parcurge o perioadă mai dificilă din punct de vedere al formei sportive. Deoarece, în sezonul tocmai încheiat, BCM U Pitești a avut mari probleme atunci când unul dintre componenții de bază ai echipei nu a prestat aproape de potențialul maxim.

Prin urmare, putem să spunem că sezonul 2016/17 a avut plusuri și minusuri. A fost o experiență pozitivă prin prisma faptului că aceasta a scos în evidență o serie de lucruri care necesită atenție din partea conducerii, a staff-ului tehnic și care pot fi corectate sau îmbunătățite pentru a continua ascensiunea în sezoanele următoare. În toate echipele există loc de mai bine, astfel încât mizând pe o asemenea gândire, BCM U Pitești ar trebui să se aplece asupra lucrurilor ce depind de ea însăși.

Cu siguranță, permanenta schimbare de regulament nu avantajează un club precum BCM U Pitești. Este un element pe care clubul alb-violet nu îl poate controla și asupra căruia va trebui să se aplece cu deosebită atenție, fiind unul dintre cele care nu dispune de jucători sub 23 ani la ora actuală. Se anunță o vară complicată prin prisma găsirii soluțiilor optime de a construi un lot în care să se regăsească jucători sub 23 ani capabili să ajute imediat, fără a neglija posibilitatea folosirii a șase străini.

Foto: Gabriel Pintilei / BCM U Pitesti (Facebook)

___

Text publicat pe site-ul www.scmpitesti.ro

https://www.scmpitesti.ro/bcm-u-pitesti-in-sezonul-201617/

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.