Phoenix Galați la prima vedere

Phoenix Galați este următoarea echipă asupra căreia propun să ne oprim și să aruncăm o privire. Nou promovată în eșalonul de elită al baschetului masculin românesc, formația de la malul Dunării se află în fața unei provocări deosebite.

Fără îndoială pentru orice club aflat la primul sezon în Liga Națională urmează o schimbare radicală. În primul rând de efectiv. Cu mici excepții, echipele care în trecut au urcat în LNBM au trecut printr-un amplu proces de remaniere a lotului de jucători întrucât între primul eșalon și tot restul baschetului românesc există o prăpastie imensă.

Parțial, acest lucru se datorează regulamentelor (diferența uriașă între numărul de străini permis în LNBM și Liga I). Pe de altă parte, este firesc ca cei mai buni jucători autohtoni să fie legitimați în LNBM. În plus, faptul că foarte puțini jucători proveniți din sectorul juvenil ajung în loturile prim-divizionarelor contează într-o bună măsură.

Toate aceste lucruri reprezintă piedici în calea cluburilor care promovează. Fără îndoială un detaliu extrem de important este legat de buget. Diferența între Liga I și LNBM este uriașă. Pasul este uriaș din acest punct de vedere și lucrurile se văd, se simt.

Dincolo de toate aceste aspecte, pentru Phoenix Galați, un club aflat la debutul absolut în LNBM, sezonul 2015/16 se anunță extrem de dificil. Spre deosebire de anii anteriori, nu va exista nici măcar o echipă care să prezinte semne de slăbiciune de la început. Firește, unele cluburi sunt mai puternice, altele sunt mai limitate, majoritatea acestor lucruri fiind influențate de buget. Însă, pentru un club aflat la debutul absolut, ca acest lucru să se întâmple într-o competiție precum cea actuală la nivelul Ligii Naționale, este o provocare deosebită.

Antrenorul echipei este Florin Nini. Cel care a pregătit echipa națională feminină la EuroBasket Women 2015. A antrenat în Euroliga feminină, respectiv în primul eșalon al baschetului feminin românesc. Cel care a activat în primul eșalon baschetbalistic al României la masculin alături de Steaua, sub formă de antrenor asistent și interimar, respectiv sub formă de principal la Energia Târgu-Jiu. De altfel, este cel care a construit mare parte din formația care a câștigat Cupa României 2014 și care a reprezentat România cu succes pe plan continental, la nivel de EuroChallenge. El are experiența necesară ocupării acestei funcții. A avut destule momente grele de-a lungul carierei și este omul care a pus bazele clubului pe care într-un final are ocazia să-l antreneze la cel mai înalt nivel în România. Aici aș adăuga faptul că în țara noastră sunt chiar puține exemplele de oameni care au posibilitatea să lucreze ceea ce le place, să-și câștige existența în acel domeniu și mai ales să conducă un proiect de suflet.

În ceea ce privește construirea echipei, trebuie notat că gălățenii au efectuat trei tipuri de legitimări: prelungiri de contracte, completarea efectivului de jucători autohtoni, respectiv fortificarea lotului cu jucători străini.

Astfel, Phoenix a anunțat continuarea colaborării cu Radu Vîrna, Ciprian Țelinoiu. Robert Bolobiță, Andrei Petică și Iosif Pârlog.

Pe lângă prelungirile contractelor pentru o parte a jucătorilor care au pus umărul la promovare, Galațiul a legitimat jucătorii autohtoni Alin Borșa și Dragoș Onea. Primul vine după un sezon încurajator alături de U Cluj-Napoca în primul eșalon. Cel din urmă vine de la Brașov, unde a petrecut junioratul.

În schimb, la capitolul jucători străini, Phoenix a legitimat doi sportivi cu experiență în România, în Milos Pesic și Milos Bojovic. De asemenea, au venit Jay Threatt, Djordje Tresac, Taylor Rohde și Yaroslav Lemyk, toți la prima experiență în România.

Din start trebuie notat că gălățenii au început relativ târziu construirea lotului. Acest lucru se datorează în principal saltului major pe care clubul l-a avut de făcut din punct de vedere al bugetului. Dacă acest lucru nu este neapărat problematic (mă refer la construirea târzie a lotului) din punct de vedere al legitimării jucătorilor străini, el este o majoră problemă la capitolul autohtoni.

Majoritatea jucătorilor români importanți erau deja legitimați, astfel încât a devenit foarte dificil pentru o echipă nou-promovată, care nu se poate mândri cu un buget foarte mare raportat la ce există actualmente în LNBM, să atragă nume consacrate de jucători autohtoni.

Din start se va ridica un semn de întrebare: cine va juca dintre români? Mai departe, cine va intra în garnitura de start a echipei? Deoarece, potrivit regulamentului în vigoare, fiecare formație din LNBM este obligată să joace cu un autohton în permanență. Ce mișcări de ordin tactic va implica înlocuirea jucătorului român titular? Ce jucători străini vor sta pe bancă în condițiile în care un român fără experiență va fi titularizat?

În schimb, sunt aproape convins de faptul că exceptând meciurile în care diferența de scor va fi mare, în favoarea sau defavoarea lui Phoenix, momentele cu doi români pe parchet vor fi extrem de limitate. Pe de altă parte, acesta este regulamentul implementat pentru Cupa României. Acolo unde Phoenix va juca cu U BT Cluj-Napoca.

Borșa, Țelinoiu, Petica și Pârlog sunt jucătorii români cu (puțină) experiență în LNBM. Aici trebuie precizat că ei au jucat pentru cluburi care au avut probleme financiare în ultimii ani și nu au reușit să atragă jucători străini. Acesta este principalul motiv pentru care aceștia au jucat. Practic experiența lor nu este foarte bogată, dar au avut posibilitatea să simtă pulsul și nivelul meciurilor din primul eșalon al României.

În schimb Vîrna, Onea și Bolobiță se află la debutul în Liga Națională. Va fi o provocare majoră, dar în același timp se anunță un proces pentru care ei trebuie să se pregătească. Lipsa de experiență este un mare dezavantaj, iar atunci când majoritatea oponenților te depășesc semnificativ la acest capitol e posibil să ai o problemă greu de rezolvat.

La nivelul jucătorilor străini remarcăm faptul că a fost legitimat un jucător de poziția 1 capabil să marcheze. Jay Threatt corespunde profilului de fundaș marcator. Totodată este un jucător care domină mingea. Cifrele sale indică acest lucru, având atât mingi consumate, cât și destule pase decisive. Este un jucător scund, ceea ce poate reprezenta un dezavantaj în anumite momente, dar poate fi și un plus la capitolul viteză și ritm de joc. Vom descoperi mai multe despre acest jucător pe parcursul sezonului. El are două sezoane în eșaloane inferioare din Finlanda și Germania, respectiv un sezon în prima ligă a Islandei. Așadar, rămâne să urmărim nivelul său de joc și modul în care poate să performeze la nivelul Ligii Naționale.

Un alt jucător străin obișnuit să aibă mingea în mână, dar pe care am avut ocazia să-l cunoaștem deja este Milos Bojovic. Experimentatul jucător sârb evoluează la poziția 2. El a fost unul dintre principalii marcatori din LNBM în ultimii doi ani, pe care i-a petrecut la Sibiu. Este un sportiv capabil să marcheze din orice zonă, însă o face cu precădere pe pătrundere. Deschide foarte bine jocurile și nu este deloc rău pe final de partidă. Nu este cel mai altruist jucător, motiv pentru care va fi foarte interesant de urmărit cum se va împăca cu fundașul Threatt, dar și cu Milos Pesic, un alt sportiv căruia îi place să aibă un rol important și activ în faza ofensivă.

Pesic este unul dintre cei mai longevivi jucători străini din Liga Națională. Pe de o parte antipatizat pentru stilul teatral, respectiv pentru modul în care își provoacă adversarii și cum protestează la adresa arbitrilor, însă pe de alta, Peșa este un exemplu de seriozitate și un baschetbalist care apreciază fiecare minge. De asemenea, este un jucător inteligent, respectiv un apărător mult peste media obișnuită a unui campionat parcă obișnuit să fie încărcat de sportivi care strălucesc în atac și sunt depășiți cu regularitate în apărare. Atitudinea este o componentă din jocul lui Milos. Uneori este pozitivă, alteori negativă. Este cert că va avea un rol important la o echipă precum Galațiul, dar rămâne de văzut dacă va avea înțelepciunea să accepte un joc mai altruist în ofensivă.

Yaroslav Lemyk și Taylor Rohde vor alcătui tandemul de pivoți ai echipei gălățene. Vorbim despre două școli de baschet diferite. Pe de altă parte, ucraineanul este mai experimentat, iar americanul aduce un plus de intensitate. Rămâne să le descoperim jocul pentru a ne face o impresie mai bună despre modul în care înțeleg jocul de baschet acești jucători străini.

În fine, Djordje Tresac este jucător de poziția 3. El are 28 de ani și măsoară 1.93 metri. Vine din Serbia, acolo unde a petrecut mai multe sezoane. În stagiunea 2013/14 s-a consemnat prima sa experiență în afara spațiului ex-iugoslav. Aruncă des de pe semicerc, având 418 aruncări de trei puncte în ultimii trei ani, perioadă în care a însumat 72 meciuri. Practic este un shooter. Poate să și creeze, probabil prin extra pas, iar în defensivă poate ajuta, având medii de peste o intercepție pe meci în fiecare din ultimii patru ani.

Observăm că Phoenix Galați a construit o echipă cu jucători periculoși din punct de vedere ofensiv la pozițiile 1-2-3, respectiv cu un jucător de poziția 4 creativ și capabil să marcheze de la distanță, respectiv să combine eficient cu pivotul. Firește, contează foarte mult ce fel de acțiuni vor fi lucrate, respectiv care va fi sistemul de joc. Este un mix între jucătorii capabili să alerge și cei care preferă un ritm mai lent.

Se ridică semne de întrebare cu privire la structurile pe care Nini le va folosi. Gălățenii trebuie să găsească soluții pentru a pune în valoare jucătorii consacrați, dar în același timp să aibă inspirația necesară de a face schimbări utile, prin care echipa să nu meargă în jos. Este o diferență semnificativă între experiența și valoarea actuală a străinilor raportat la cea a autohtonilor. Pe de altă parte, românii sunt tineri și există speranțe că prin dobândirea de experiență pot să devină mai utili.

Cu siguranță vom avea mai multe răspunsuri pe parcursul acestui sezon competițional.

Lotul de jucătorI al lui Phoenix Galați:

Fundași – Jay Threatt, Ciprian Țelinoiu, Dragoș Onea, Milos Bojovic, Robert Bolobiță, Andrei Petica
Extreme – Radu Vîrna, Djordje Tresac, Iosig Pârlog
Pivoți – Yaroslav Lemyk, Taylot Rohde, Milos Pesic, Alin Borșa

Fără îndoială provocarea e uriașă pentru Phoenix. Lipsa jucătorilor români cu bogată experiență în LNBM, tocmai la implementarea regulii autohtonului, fac din echipa lui Florin Nini un outsider. Nu se numără printre echipele care să emită pretenții la calificarea în playoff, dar dunărenii au potențial de a se lupta pentru victorii. Există premise pentru ca Phoenix Galați să fie o echipă în stare de surprize în noul sezon de LNBM.

Pe de altă parte, clubul Phoenix își vede visul împlinit. Se află în Liga Națională și ar trebui să se bucure de acest lucru, să trateze meciurile de campionat așa cum sunt ele: veritabile propagande pentru baschet.

Citiți și:

U BT Cluj-Napoca

Dinamo București

Energia Târgu-Jiu

BC Timișoara

CSU Sibiu

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.