Phoenix Galați, accidentarea lui Pesic și regulamentul cu cinci străini

Phoenix Galați a ratat calificarea pentru a 2-a oară consecutiv în playoff-ul Ligii Naționale de baschet masculin. Formația moldoveană a fost depășită de SCM Universitatea Craiova, scor 73-85, în ultima etapă a sezonului regulat.

Se poate spune că formația antrenată de Florin Nini a suferit înfrângerea decisivă în confruntarea directă cu Craiova, din faza a 2-a a sezonului regulat, de pe teren propriu. A fost singurul eșec la Galați pentru Phoenix în ierarhia locurilor 7-10 și totodată a fost primul succes în deplasare obținut de SCM Universitatea în actuala ediție de campionat (după excluderea meciurilor cu Baia Mare).

Un element important în soarta calificării în playoff a constat în absența unei piese de mare importanță din angrenajul moldovenilor. Este vorba despre Milos Pesic, cel mai longeviv jucător străin din baschetul românesc.

În vârstă de 32 ani, jucătorul înalt de 2.05 metri a jucat un singur meci în faza a 2-a din sezonul regulat. Peșa se confruntă cu o problemă la tendonul lui Achile. Această accidentare l-a ținut departe de teren în cinci din ultimele șase meciuri ale Galațiului în acest sezon competițional.

Aici trebuie subliniat că vorbim despre acel Milos Pesic care nu a absentat cinci meciuri în întreaga sa carieră în România. Sârbul este recunoscut pentru seriozitatea cu care tratează antrenamentul și pentru faptul că duce o viață extra sportivă exemplară. acestea sunt elementele care l-au ținut pe Pesic în teren atât timp fără o accidentare gravă.

Uzura și înaintarea în vârstă încep să-și spună cuvântul în cazul lui Pesic. Astfel, el a absentat de la toate meciurile lui Phoenix în faza a 2-a, cu excepția victoriei repurtate asupra lui BC Mureș. Peșa a avut 7 puncte și 7 pase decisive (record personal stagional), în victoria, scor 94-91, asupra vicecampioanei României. Ca fapt divers, Phoenix a învins Mureșul de fiecare dată în confruntările directe de la Galați (trei dueluri directe).

Absența lui Pesic din angrenajul formației antrenate de Florin Nini a inclus mai multe aspecte. Unele pe care ar trebui să le punem în balanță:

1. Absența lui Pesic echivalează cu cea a liderului și a exemplului de profesionalism din echipă.
2. După legitimarea lui Tony Gugino, a devenit limpede că Galațiul vrea să revină la un joc asemănător cu cel practicat în sezonul precedent. Cu alte cuvinte să aibă cinci jucători periculoși în orice zonă a terenului. Dispariția lui Pesic a condus la revenirea într-o formulă cu un pivot clasic, care nu este periculos de pe semicerc.
3. Un element pe care foarte mulți îl omit este antrenamentul. Fără un jucător străin la antrenament a devenit limpede că nivelul de pregătire a fost sub nevoile echipei și cerințele antrenorului.

Nu este mai puțin adevărat faptul că și Craiovei, adversarul direct al Galațiului în lupta pentru locul 8, respectiv lui Dinamo, cealaltă combatantă în această dispută, le-au lipsit piese importante. Oltenii au jucat în cinci meciuri fără Darius Hargrove. Acesta s-a accidentat la genunchi.

Lipsa americanului a subțiat contingentul de jucători străini la patru. În plus, la perimetru, formația antrenată de către Vladimir Vuksanovic a rămas în doi străini (Taylor și Abrams, forțându-se în anumite momente cu Bureau, care evoluează cu regularitate sub coș). Așadar, Craiova s-a aflat într-o situație asemănătoare cu Galațiul din punct de vedere al opțiunilor.

Oltenii au avut mari probleme în antrenament, în pregătirea jocurilor, a limitat opțiunile, a scăzut rotația de bază, a forțat căutarea alternativelor și e limpede că nu le-a fost ușor să acopere absențe unuia dintre principalii marcatori. Pe de altă parte, SCM U Craiova are un alt jucător cu profil asemănător lui Hargrove. Practic dispariția acestuia a oferit mai multe mingi lui Jamar Abrams, o individualitate de excepție, mai tânăr și probabil mai atletic în acest moment.

De cealaltă parte, dunărenii nu au avut cum să acopere absența lui Pesic. El este un profil unic în echipă.

Phoenix Galați a resimțit din plin, pe tot parcursul sezonului, reducerea numărului de jucători străini. Dacă în sezonul precedent a putut miza pe șase, echipa din Sudul Moldovei a avut dreptul să folosească doar cinci străini în actuala ediție de campionat.

Au fost multe momente de-a lungul acestui sezon când Phoenix Galați a jucat cu Adrian Guțoaia la poziția 4 din cauza lipsei de opțiuni. Ne putem imagina cum au decurs antrenamentele echipei, prin prisma suprasolicitării în antrenament a unor jucători precum Pesic sau Gugino, jucători care oricum au consumat multe minute și implicit au fost suprasolicitați.

Desigur, unii vor spune că selecția nu a fost bună. Adică antrenorul să fi greșit. E posibil și acest lucru. Până la urmă toți suntem oameni, adică expuși greșelii. Însă șansele de a evita orice greșeală sunt extrem de mici cu un număr limitat de opțiuni. E cert că se schimbă în totalitate perspectiva construirii unei echipe în care ai dreptul să utilizezi doar cinci străini față de șase, cum a fost în sezonul anterior. Sunt prea multe elemente de care trebuie ținut cont și e limpede că șansele unui rezultat final mai modest cresc. Atunci când un astfel de jucător nu se potrivește procentul ca el să fie detrimental rezultatului final crește. În plus, știm că spre deosebire de sezonul precedent, Phoenix a schimbat mai mulți jucători sub formă de extra transfer, adică în timpul sezonului competițional.

Ce-i drept, același a fost regulamentul pentru toate echipele. Tocmai de aceea, aș vrea să subliniez și să salut revenirea din sezonul următor la un regulament cu cel mult șase străini pe foaia de arbitraj. În aceste condiții echipele vor putea justifica eventuala legitimare de șapte străini pentru a mări concurența și implicit a crește competitivitatea antrenamentelor. De asemenea, o eventuală accidentare nu ar rămâne chiar atât de greu de acoperit, deoarece echipele vor avea la dispoziție alți cinci jucători străini.

Imaginați-vă cum ar fi decurs întreg sezonul dacă era permis cu șase străini. Sunt ferm convins că Phoenix găsea soluții de a nu-l uza și mai mult în antrenament pe Pesic. Iar de aici probabil lucrurile ar fi decurs altfel. Gândiți-vă în ce stare vor fi jucătorii de bază ai echipelor rămase în cursa pentru titlul național la momentul finalei.

Notă
Nu am vorbit despre rețeta financiară deoarece nu am suficiente informații în acest sens. E limpede că și acest element contează foarte mult, iar în condițiile instabilității cronice din baschetul românesc (vezi cazurile Ploiești, Mediaș, Târgu Jiu, Timișoara, respectiv la o scară mult mai mică Baia Mare), devine foarte clar că lucrurile se pot schimba semnificativ de la un an la altul. Totuși, din lipsă de informații concrete am exclus din discuție acest aspect.

Foto: Phoenix Galati (Facebook)

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Phoenix Galați, accidentarea lui Pesic și regulamentul cu cinci străini

  • Da, Pesic s-a accidentat si galatenii nu au avut inlocuitor dar au avut si probleme financiare. Am citit ca au restante salariale mari, deci….cand joci cu contul bancar gol, mai greu cu determinarea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.