Organizarea de la evenimentele Sport Arena Streetball

Visit Oradea Streetball a fost cel mai recent eveniment baschetbalistic organizat în vara anului 2017 în municipiul de pe Crișul Repede. Acesta s-a înscris în lista impresionantă de acțiuni legate de sportul cu mingea la coș organizate în oraș, după ce în ultimele trei luni, de la încheierea sezonului competițional 2016/17, au fost găzduite momente precum Harlem Globetrotters, un clinic internațional de antrenori pentru juniori, respectiv Campionatul European U20 masculin Divizia B. Asta după cea mai lungă aventură continentală înregistrată de o grupare sportivă românească în epoca modernă a sportului de performanță. Lucru realizat de echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea.

Turneul de streetball a poposit în Piața Unirii, în organizarea Sport Arena Streetball, un brand ce pur și simplu nu mai are nevoie de prezentare în rândul iubitorilor de baschet din România, cu precădere a fanilor jocului de baschet 3×3.

Devenit sport olimpic, streetball-ul a atras mulți practicanți ai jocului de baschet 5×5 din Oradea la acest turneu. Este vorba despre copii de 9-10 ani, dar și de actuali sau foști jucători în primul eșalon al țării. De asemenea, au participat echipe cunoscute în circuitul Sport Arena Streetball Tour, precum echipa lui Dan Rogojan, dar și două echipe din Serbia. Acestea au disputat finala, una adjudecată de Djordjo Djordjic&co. De notat că Djordjic a revenit în Oradea la distanță de un deceniu de la plecarea de la echipa CSM-ului.

Aș vrea să fac referire la câteva elemente ce țin de organizarea acestui eveniment în Oradea. Din start trebuie precizat că orașul de pe Crișul Repede nu are experiență în organizarea unor astfel de manifestări, chiar dacă dispune de alte elemente foarte importante. Prin urmare, venirea Sport Arena Streetball ca principal organizator a reprezentat un element deosebit de important în acest sens.

Totul a început cu promovarea evenimentului, aspect extrem de bine realizat de echipa de PR, întrucât la eveniment a fost invitat un nume important al sportului de înaltă performanță din Oradea, Sandu Lungu. De asemenea, despre turneul de la Oradea s-a scris în presa centrală (cele mai importante ziare și publicații online), respectiv în cea de specialitate.

Un alt aspect ce trebuie evidențiat este sistemul de înscriere, de o transparență totală. Acest lucru se poate face exclusiv online și demarează la ora 15 în cursul zilei de luni din cadrul săptămânii desfășurării turneului. În decurs de aproximativ 36 ore de la începere toate locurile disponibile, 50 de echipe (200 jucători), au fost ocupate. În orice moment, utilizatorul de internet poate să consulte lista echipelor înscrise și componența acestora. De asemenea, programul este prezentat din timp, iar rezultatele finale sunt postate în timp real pe site-ul www.3la3.ro .

Partea negativă constă în faptul că înscrierea fiind liberă și gratuită, s-a consemnat un număr destul de mare de echipe și jucători (absenteism de peste 10%) care nu s-au prezentat la eveniment. Desigur acest lucru reprezintă un mare minus în dreptul celor care prin faptul că s-au înscris și nu s-au prezentat au anulat dreptul altor potențiali jucători și echipe care s-ar fi prezentat, dar din păcate el a influențat programul jocurilor și a privat o parte a participanților de mai multe experiențe și provocări pe suprafața de joc.

O echipă de 20 oameni de la Sport Arena a sosit la Oradea în cursul zilei de vineri, iar în câteva ore a transformat platoul din Piața Unirii într-o arenă de baschet 3×3. Au fost amenajate două terenuri, a fost instalată o tribună, un sistem de iluminat (nocturnă) pentru a permite disputarea meciurilor după lăsarea serii, respectiv corturi, vitrine frigorifice cu răcoritoare și apă pentru toți participanții, echipamente cu care s-a ținut scorul, timpul de joc și atac, respectiv numărul de faulturi comise. De asemenea, branduirea, marcajul terenului și aerul de curat și elegant pe care aspectul terenurilor l-a transmis sunt detalii ce mi-au atras atenția. Adică ceva obișnuit pentru cei care frecventează cu regularitate evenimentele 3×3 marca Sport Arena, chiar dacă pentru unii aceste aspecte nu ies atât de mult în evidență.

La organizare au contribuit și Primăria Oradea, Visit Oradea, respectiv CSM Oradea. Acestea au pus la dispoziție echipamentul de joc, produs de către Bellotto. De asemenea, organizatorii locali au pus la dispoziție locația alternativă – Arena Antonio Alexe – în caz de ploaie, utilizată tocmai la final. În plus, gazdele au suportat o serie de cheltuieli. La nivel de oficiere, numărul de arbitri a fost egal, între cavalerii fluierului Sport Arena Streetball și cei din Oradea.

Totodată, Oradea a atras și chiar impresionat oamenii de la Sport Arena cu locația aleasă. Piața Unirii arată exact ca o arenă special croită pentru manifestări de acest gen, căutate inclusiv de FIBA. Cele două terenuri, tribuna și întreg evenimentul s-a potrivit perfect în arhitectura din Piața Unirii. De asemenea, Oradea se mândrește cu existența celui mai modern teren de baschet în aer liber, dotat inclusiv cu sistem de iluminat (nocturnă), pentru o experiență ce i-a făcut indivioși inclusiv pe administratorii unei pagini de Facebook din Marea Britanie, acolo unde se presupune că instrastructura și logistica sunt la cote la care România nici măcar nu poate să viseze.

A fost un turneu obișnuit pentru Sport Arena Streetball. Nu au lipsit muzica, voia bună, concursurile premiile pentru public, echipamentul personalizat pentru acest eveniment, invitatul special și baschetul în nocturnă. Pe de altă parte, nu au fost majorete, concursuri de slam dunk (cu dunkeri consacrați) ori acrobați care să ridice gradul de reușită al evenimentului. Desigur, acestea ar putea să facă parte din programul următoarei ediții, cu condiția unor eforturi financiare suplimentare.

Un aspect foarte important în reușita unui eveniment constă în calitatea umană din spatele produsului. Despre care în țara lui „merge și așa” nu se prea vorbește, dar e atât de importantă și care adesea face diferența în organizarea și desfășurarea manifestărilor sportive. Cu siguranță o mulțime de oameni cred despre ei că au o grămadă de calități și niciun fel de defecte, însă realitatea e cu totul alta. Timp nu a fost suficient să descopăr defecte sau minusuri care să deranjeze în mod vizibil, însă o mulțime de calități au fost remarcabile la tot pasul.

Desigur, această informație este cea mai „inside” din acest text, însă trebuie remarcată deoarece opinez că ea este cheia succesului înregistrat de Sport Arena de-a lungul timpului. Profesionalismul și seriozitatea sunt dublate de o atitudine prin care Sport Arena Streetball este sinonim cu calitatea în materie de evenimente baschetbalistice de top organizate în România. Baschetul 3×3 marca Sport Arena Streetball este mai mult decât competiție sportivă. Este entertainment. Este vorba despre acel ceva care îi face pe oameni să fie plăcuți și agreați, dar și extremde pricepuți.

E posibil ca un anumit eveniment să fie excelent organizat de cineva, însă Sport Arena Streetball face acest lucru de câte 15-20 ori în fiecare vară de peste un deceniu. Și o face tot mai bine. În țară și străinătate. Lucruri evidențiate de prea multă lume pentru a nu fi reale.

Trebuie evidențiat PR-ul, MC-ul, arbitrajul, contabilitatea, logistica și mai presus de toate managementul. Fără îndoială nu e necesar să interpretăm că totul este perfect, însă fără îndoială există preocupare pentru a face lucrurile așa cum se cuvine. De asemenea, un detaliu asupra căruia nu prea mulți se apleacă este legat de faptul că nimeni nu trebuie să facă curat după un eveniment Sport Arena Streetball. La sfârșitul evenimentului totul e așa cum a fost înaintea venirii „caravanei”.

Să faci o comparație între orice organizație, for, grupare, entitate din baschetul românesc și Sport Arena Streetball este inutil. Nu există termen de comparație. Și consider că oamenii care doresc să-și îmbunătățească activitatea ar trebui să ia notițe. Pur și simplu această trupă ne arată că se poate și în România să oferim calitate. Dacă ne dorim acest lucru. Și să nu vă imaginați că acest cuvânt înseamnă bani gârlă. E vorba despre altceva. Precum fiecare banner perfect întins pe „capră” și curățat de praf sau apă. Un detaliu minor. De aici începe calitatea.

Fără îndoială următoarea provocare Sport Arena Streetball este de cu totul altă natură și proporții. Este vorba despre Challenger-ul FIBA 3×3. Acest eveniment se va desfășura în Piața Universității din București, în perioada 12-13 august. La care va participa omul numărul 1 din conducerea FIBA pe parte de 3×3.

Așa cum se notează în descrierea acestui eveniment, va fi „cea de-a șasea ediție a celui mai puternic turneu de baschet 3×3 din Europa de Est va reuni la start cele mai bune echipe și cei mai buni jucători din lume, alături de patru echipe românești care vor lupta pentru calificarea la FIBA 3×3 World Tour Lausanne Masters și pentru premii în bani în valoare totală de 10.000 de dolari. Intrare liberă, concursuri pentru spectatori, muzică non-stop și momente de entertainment cu majorete, trupe de street-dance și multe altele.”

Foto: SPORT ARENA STREETBAL (Facebook)

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.