Despre normele de control la competițiile de juniori

Ziele trecute, am primit un mail de la un cititor, tatăl unui junior, care ridică o problemă legată de normele de control și justețea depunctării echipelor în funcție de rezultatele copiilor la acest probe.

Vă invităm să citiți textul și să vă exprimați opinia pe tema propusă.


Sunt tatăl unui baiat de 15 ani, care practică baschetul într-o localitate și club din provincie. Ca părinte, mă bucur și trăiesc la intensitate orice meci al copiilor și, bineînțeles, de multe ori sunt subiectiv, căutând scuze în apărarea copiilor și a echipei.

Echipa nu e rea, numai că se bazează pe 3-4 jucatori care sunt mai îndemânatici și ambițioși ,iar diferența de angajament față de restul copiilor este încă consistentă, din pacate. Și, din ce am vazut până acum, în competiții cam așa stau lucrurile și la alte echipe, cu obiecția că există o bancă mai lungă și diferențele între cei mai îndemânatici și restul jucătorilor nu este mare. Așa stau lucrurile, cred, pentru cei din primele grupe valorice – faza semifinală/finală – unde există centre puternice de baschet și posibilitîți consistente de selecție.

Echipa a fost depunctată la normele periodice de control, intrând în competiție cu minus 1 punct, neavând minim 8 jucători care să îndeplinească baremul – au reusit doar 4 – 5.

Curios este că în faza de calificare pe zonă, singura echipă nepenalizată din județ din punctul de vedere al normelor de control, sau echipa cu cel puțin 8 cei mai rapizi copii, cu cei mai buni la detentă și cei mai preciși și îndemânatici, nu a reușit să se califice mai departe, fiind învinsă de fiecare dată de celelalte 5 echipe din grupă. Cred că și părinții și antrenorii echipei în cauză, ca să nu mai spunem de copii, au fost necăjiți deoarece au fost  depășiți de echipe mai slabe din punct de vedere al aptitudinilor sportive, normelor de control și depunctate în același timp. Și nu este un fapt izolat.

Prima întrebare : De ce sunt favorizate echipele care au minimum 8 jucători cu baremul îndeplinit în defavoarea echipelor penalizate la normele de control, cu toate ca echipele penalizate, în meciurile directe cu cea nepenalizată, au învins de fiecare dată la scor ? Care este argumentul FRB, care este filozofia din spatele acestei reguli? Însăși semnificația « depunctare » sau « penalizare », ca și terminologie, se referă la erori (« a reduce în functie de erori punctajul » ) Ce erori au făcut copiii ? Altfel, baschetul îl practica și cel înalt, și cel scund, și cel rapid, și cel mai putin iute.

Dupa umila și naiva mea părere, normele de control nu ar trebui să aibă legătura cu penalizarea pentru neîndeplinirea lor. Oricum echipele se triază după valoarea copiilor și îndemânarea antrenorului.

Cred că, de fapt, normele de control ar trebui dezvoltate și tinute periodic pentru a vedea/căuta calitatea, vârfurile, aptitudinile jucătorilor din țară și a avea posibilitatea de a-i selecta pe cei cu punctajele mai ridicate, a-i testa în trialuri/concursuri, ca bază de selecție pentru echipele naționale.

De ce trebuie să depunctăm o echipă cu mai puțin de 8 jucători care au îndeplinit baremele, când acești copii ”văd” jocul, crează scheme și faze, unesc echipa, joacă și respiră baschet, în favoarea unei echipe cu 8 -10 sau mai mulți jucători cu barem îndeplinit, dar care nu ”leagă”jocul de baschet, sau, cel puțin, nu-și arată calitatea aptitudinilor pe măsura punctajului obținut la norme? Poate nu e vina copiilor, poate este vina altor factori de răspundere, nu stiu. Dar de ce FRB depunctează? Ce speră de la aceste depunctări ? La ce folosesc aceste depunctări ? Ce aduc bun, de folos jocului de baschet?

De ce să nu-i lăsăm pe copii să se întreacă în baschet pe teren și nu după niște norme și depunctări impuse?  Ce șanse dăm echipelor/copiilor depunctate pentru a practica jocul preferat și, eventual, a ajunge în una dintre fazele superioare?  Nu acesta este  visul oricarui copil?

A doua întrebare : Dacă o echipă de juniori este depunctată în faza inițială de calificare* din cauza baremului la norme, de ce este depunctată și în continuare, în toate celelalte faze superioare ale campionatului?   Este o acțiune a FRB sau este o filozofie unanim aprobată în baschet? Care este motivația?

Încă o dată, după umila și naiva mea părere, este foarte stranie, ciudată optica FRB. Echipe depunctate cu, să zicem, 1 punct în prima fază de calificare (dar pot fi depunctate și cu 2 puncte, acolo unde copiii sunt aproape de barem dar nu l-au îndeplinit), sunt depunctate înca o dată și în faza semifinală, pentru același lucru, deci, per total, dupa două faze diferite, au -2 puncte penalizare și nu -1 punct.

Sunt echipe care se întrec pentru un loc în turneul  baraj de accedere în finală, și, să presupunem, cu toate că echipa penalizată a câștigat meciul direct din retur cu echipa de pe locul întâi, la o diferență consistentă pentru a merge mai departe, echipa penalizată nu are punctaj maxim la același număr de victorii/înfrângeri, din cauza penalizării clasându-se pe locul secund. Frustrant. Curios este că dacă echipa penalizată ar reusi să acceadă în faza finală, ea va fi din nou penalizată cu 1 punct. Practic, în cele trei faze cumulează, în total 3 puncte penalizare, pentru unul și același lucru. De ce trebuie depunctată o echipă de copii care vrea să joace baschet,  dar sunt la limita baremului de aptitudini? Pare o chestie discriminatorie, arbitrară și lipsită de orice motivație.


*Notă: În Regulamentul specific competițiilor de juniori U16 și U18 se precizeză că depunctarea se face doar din a doua fază a competiției (vezi captură), dar în decembrie 2016, pe site-ul FRBaschet, a fost postat un anunț conform căruia depunctarea se face în toate fazele competiției (vezi captură).

Articole din aceeași categorie

9 comentarii On Despre normele de control la competițiile de juniori

 • OBS : sunt un fan amator care nu cunoaste regulamentele in detaliu, dar
  1. Stim cu totii ca la FRB exista foarte mari lacune

  2. „dar în decembrie 2016, pe site-ul FRBaschet, a fost postat un anunț conform căruia depunctarea se face în toate fazele competiției” -> este clara intentia FRB de a extinde aceasta depunctare/abordare/rationament

  3, In tenis , exista un ranking (pe puncte) , iar la anumite turnee exista calificari pentru cei mai jos in clasament, primii X fiind automat calificati. De asemenea , un sistem fara calificari implica BYE-uri pentru primi X din clasament; Oricum ar fi, cei mai jos in clasament nu sunt depunctati, ci mai degraba incurajati sa joace mai mult. De asemenea acest sistem are lacunele lui, in sensul ca cei cu puncte mai putine in clasament pot fi relativ obositi in momentul in care ajung intr-o intalnire cu un adversar mai bine clasa. Oricum pare o abordare mai corecta decat o depunctare.

  4. Da, sunt de acord cu tatal opinant in idea ca niste copii trebuie mai degraba incurajati daca sunt mai putin performanti, si nu DEPUNCTATI. S-ar putea ca aceaste abordare sa ii descurajeze (poate asta e intentia FRB conform pct1?)

  5. „Care este argumentul FRB, care este filozofia din spatele acestei reguli?” -> argumentul oficial ar putea fi ca incurajeaza echipele sa faca o selectie cat mai corect in detrimentul unei selectii de jucatori coach-friendly de exemplu. Si da, imi dau seama ca e mai greu totusi pentru echipele mici sa apropie jucatori cu barem acceptat. (argumentul neoficial cred ca este oarecum subinteles , echipele mari probabil au bani)

  6. „Practic, în cele trei faze cumulează, în total 3 puncte penalizare, pentru unul și același lucru.” ireal , pana si in mediul legislativ pedepsele se cumuleaza

  7. LASATI COPIII SA JOACE BASCHET!!!

  8. LASATI COPIII SA FACA SPORT!!!

  9. Subliniez „lasati (nu „fortati” , nici macar psihologic, ca stim ca un parinte poate avea aceasta putere)

  10. Apreciez initiative de acest gen si din partea tatalui si din partea autorului articolului care a deschis o dezbatere corecta pe un subiect de actualitate pe care probabil majoritatea din nou nu l-am aborda pentru ca nu avem habar de el. Respect!

 • Mi-am pus si eu aceste intrebari acum 7-8 ani cand am trecut prin aceleasi faze ale competitiilor de juniori. Atunci, jucatorul care nu lua probele, NU JUCA dar echipa nu era depunctata. Exista riscul ca echipa sa nu poata juca din lipsa de jucatori si atunci…..
  Cateva consideratii, d-nul Costin Marinescu ma cunoaste si stie ca nu vorbesc aiurea.
  1. Juniorii romani sunt OK pana la14-
  15 ani dupa aceea , marea majoritate nu progreseaza suficient din mai multe motive
  – Nu lucreaza numarul de ore corespunzator 15-20 ore pe saptamana in 10 sedinte
  – Nu fac antrenamente de individualizare
  – NU LUCREAZA FIZIC suficient
  2. In Romania majoritatea echipelor si antrenorilor nu lucreaza partea fizica si de forta iar jucatorii nostri nu fa fata la competitiile internationale .
  3. Bateria de probe pt norme nu este foarte dura si se ” iau normele ” si la mica intelegere. Sunt probe care favorizeaza pe cei mici, iuti si indemnatici dar sunt si cele pt cei cu talie
  Copiii nostri pot fi motivati foarte greu sa lucreze partea fizica si atunci FRB incearca si asa. Nu trebuie injurati prea tare, copii trebuie sa intelega ca baschetul inseamna rezistenta si alergare si viteza si transpiratie, nu doar dribling si slam dunk.
  Penalizarile in serie sunt ciudate dar intre fazele competitiei exista perioade de reevaluare atunci cand o parte din jucatori pot sa le mai promovoze. Problema este sa se pregateasca.
  Trebuie sa intelegem si noi parintii ca si cei care fac baschet de placere trebuie sa lucreze partea dstinata normelor pt ca doar asa pot progresa si isi pot ajuta echipele sa performeze.
  Si daca ajungi in Faza Semifinala cu o echipa slab pregatita fizic si joci cu echipele bucurestene bune sau cu Clujul si iei 50 puncte diferenta ce castigi ? Sunt din Iasi si stiu ce inseamna ca in fazele de calificare sa fii zmeu cu Buzau, Radauti, Botosani chiar Galati si in Semifinale sa iei de la minim 30 in sus cand dai de o echipa bine pregatita.
  Sa lasam deocamdata calculele si modul de calificare in TS sau TF , acolo ajung in 90 % din cazuri echipele cele mai bine pregatite. Hai sa ne preocupam de evolutia corecta, treptata a copiilor sportivi, sa nu ardem etapele si sa le distrugem copilaria cu ambitii desarte.

 • Acum 4-5 ani exista si conditia de TALIE. Orice echipa care vroia sa acceada in Faza Semifinala trebuia sa aiba 8-12 jucatori cu normele luate iar in teren conditia de talie : 2 jucatori de min 1,91 sau unul 1,97 la U16, respectiv 2 peste 1,95 sau unul peste 2,01 la U18. Ce parere aveti ?
  Atunci sa vedeti distractie cu jucatori a-motrici tinuti degeaba in teren sau cu jucatori ” masurati ” cum trebuie. A avut PHOENIX GALATI in generatia 1993 o echipa extraordinara care au defilat in campionat dar problema ” taliei ” doar d-nul NINI stie cum a rezolvat-o ca toti erau intre 1,85 si 1,93 dar foarte bine pregatiti fizic si tehnico-tactic.
  Credeti ca daca Nandor Kuti avea doar calitati tehnice si viziune si nu avea 1,96 si un fizic solid mai era sustinut si promovat ? Pt ca jucatori cu calitatile lui tehnice au mai fost ?

 • Se pare ca ceea ce am patit eu ca parinte impreuna cu copilul meu acu ceva ani se repeta,
  Poate voi publica acea scrisoare trimisa marelui presedinte repet se intampla acu ceva ani credeti ca mi a raspuns???, chiar daca as fi fost exagerat de subiectiv un presedinte ar fi raspuns macar GRESESTI OMULE VEZI DE DRUMUL TAU dar poate nici nu a citit acel mail,as fi putut sa dau la presa sa fac scandal ,incepea un turneu final imagine multa dar am preferat sa tac si sa ne vedem de ale noastre eu si copilul meu, din respect fata de oamenii care conduceau acel club unde activa ar fi putut atrage diverse sanctiuni asupra lor ,o cunostinta avocat de meserie tragea de mine sa actionam simtea el sange un PESTE mare federatia, cica discriminare ca nu poti interzice nimanui sa participe la competitii sportive nici macar prin includerea unor norme mai ales ca nu erau despre baschet ,atletismul si gimnastica sunt bazele oricarui sport
  Si aceste norme nu au fost date cu aceeasi balanta pentru toti sportivii ,sincer 50%nu le ar fi luat,acum nu mai stiu cum sunt or mai fi
  au scazut putin stacheta,felicit acel parinte pentru aceasta scrisoare amara eu nu am avut curajul sa o fac la acea vreme ,gandindu ma ca pot face probleme copilului meu ,eu va sfatuiesc pe acei parinti care aveti copii in acest sport sa nu va faceti prea mari iluzii ,ei vor trage sforile daca o echipa are valoare o vor submina prin atragerea copiilor de varf de acolo arbitraje partijitoare,depunctare chipurile legala acum, dar sunt convins ca un avocat poate rasturna asta dar sunt implicatii prea mari ,am venit sa jucam baschet nu sa ne judecam aiurea, mai sunt cateva zile si candidam iar ,la ce candidam ???daca te uiti pe acele liste ….e prapad 2-3 nume bune imi doream ca ghita sa atace varful,copilul meu a fost pe la campurile lui il incuraja ca are calitati ,dar la ce bun?? cand Unu te minte cu cronometru in mana,iti muta batul cand sare la detenta ,daca ati vedea acea filmare …de cum se dadeau normele,poate s au mai imbunatatit conditiile,normele vor iesi tot cum vor ei aceste norme sunt doar un instrument de pus piedica,
  Mai stiti vreo federatie de baschet care are aceste norme cu depunctare??? Ele sunt bune cu siguranta dar pentru a vedea nivelul capacitatii fizice sa stii pe ce trebuie sa axezi antrenamentele
  Va felicit ca ati publicat asta ,sincer nu m as fi asteptat v am suspectat de prietenii cu federalii ca si pe concurentii dvs, ..

 • Eu am inteles ca FRB este cea mai bogata federatie dupa fotbal, dar ce folos daca administrarea si managementul este unul haotic. Recent pe alt site de baschet a aparut stirea despre un nou statut FRB, no comment….
  Iar acum cateva zile la Oradea la turneul U13 de calificare in finala, doi arbitri s-au batut, mai precis un antrenor arbitru la facut knockout pe arbitrul meciului. Pagina de facebook a arbitrului antrenor a fost umpluta de comentarii si reprosuri, s-au parat unul pe altul si pagina a fost blocata !!!! incredibil ce se intampla in FRB
  Felicit 24 secunde ptr aceasta dezbatere/opinii si cred ca oamenii de baschet ar trebui sa aduca punctul corect pe langa fanii si parintii care isi spun pasurile.
  Consider ca « O Opinie » prin pct 5 spune corect si argumenteaza o cauza: cluburi mici versus cluburi puernice/bogate inseamna o selectie calitativa in favoarea cluburilor mari. Si atunci de ce mai depunctezi defavorizezi cluburile mici ?
  FRB facea incercari pe cobai asta se intelege si din comentariul Un moldovean: «….., jucatorul care nu lua probele, NU JUCA dar echipa nu era depunctata.»
  Din auzite, de la baschetbalistii mai in varsta, acum ceva vreme, aceasta practica cu depunctare / penalizare se facea in faza finala. Echipele care intrau in faza finala erau obligate sa sustina normele de control, iar echipele cu jucatori inalti primeau puncte bonus. Acele echipe care nu indeplineau baremul, puteau juca in continuare in faza finala, dar in afara de concurs (erau penalizate), victoriile sau infrangerile nu aveau nici o importanta. Anecdotic, spun povestile, antrenorii erau dispusi sa « racoleze » de pe strada tineri inalti cu nici o legatura in ale baschetului si sa-i legitimeze, numai ca sa ajute echipa in a lua normele de control si prin primirea acelui bonus pentru inaltime. Trist…si hilar in acelasi timp
  Timpul trece baschetul se duce de rapa iar FRB nu este in stare sa gaseasca modelul care ni se potriveste sau se muleaza ptr Romania. Nici cel sarb, nici cel american nici cel grecesc, francez sau spaniol dar toti vecinii ne bat de ne scot fulgii. La nationala baieti inalti si frumosi dar fundasi de 35-36 de ani, tin la nationala nu imi permit sa critic doar o parere a mea subiectiva.
  Referitor la comentariul lui Un moldovean despre juniorii trecuti de 14-15 ani « Nu lucreaza numarul de ore corespunzator 15-20 ore pe saptamana in 10 sedinte »
  Asta inseamna in timpul saptamanii cate un antrenament iar sambata si duminica cate doua antrenamente, ar veni 9 sedinte si tot mai ramane o sedinta neacoperita. Am vrea performanta dar Nu cred ca toti parintii sau antrenorii sunt de acord cu un astfel de program. Poate in centre dedicate, academii de sport, dar ce parinte este de acord ca fiul/fiica lui sa se rupa de scoala de la 14-15 ani ? In handbal exista aceste centre si s-au vazut performantele, in baschet …….
  Eu personal ca si fan baschet as veni cu motive subiective, si pe alaturi, dar oamenii de baschet prin implicarea lor pot aduce clarificari si puncte obiective. Este buna regula cu depunctarea ? Da. De ce ? sau NU. De ce ?

 • In Turcia nu exista norme de control la nici o categorie de varsta.este uşor sa arunci vina numai pe federatie de parca cluburile fac tot ce trebuie ptr performanta.

 • In baschetul serios juniorii lucreaza 20-25 ore pe saptamana luni – sambata., 2 antrenamente pe zi . Credeti ca la Academia Real Madrid se mai face scoala? Credeti ca Luca Doncic merge la olimpiada la matematica?

  • O parere: Mentionati ca in baschetul serios …. Inseamna ca la noi baschetul este neserios. Cand doar doi candidati s-au inscris pentru o functie importanta in baschet, acest lucru spune foarte mult despre interesul fata de acest sport in Romania. Si chiar dvs ati afirmat despre bareme “se ” iau normele ” si la mica intelegere « as spune ca este o afirmatie care nu trebuie trecuta cu vederea.
   Putini dintre juniori sunt cei care au reusit sa iasa in baschetul mare: Emanuel Cate, Alex Olah, Vlad Moldoveanu, Rares Uta, Nandor Kuti, Bobe Nicolescu, Sebastian Ionescu, Lucas Tohatan nu-i stiu pe toti, dar sunt f putini ptr o tara ca Romania. Eu cred, ca in primul rand au reusit datorita aptitudinilor personale deosebite. Ce a facut FRB pentru juniori, cum ajuta, ce suport ? nimic, doar se lauda cu romanii peste hotare
   Este greu sa lucrezi cu juniorii incepand cu cei de 15-16 ani, 20-25 ore pe saptamana, fara ca acestia sa fie supravegheati din toate punctele de vedere. O accidentare in acest sport si si totul s-a terminat si ce ramane dupa, doar visuri, aduceri aminte. Eu cred ca nu trebuie sa renunte la scoala niciodata, never ever.
   Ca sa ajungem la 20-25 ore pe saptamana, trebuie o alta mentalitate, o alta strategie, trebuie sa ajutam copii nostri.

 • Sistemul nostru este inca bolnav.Putinele modificari bune aduse in ultimii ani nu sunt decit o aspirina la o pneumonie.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.