Naturalizarea jucătorilor, furatul căciulii în baschetul românesc

FRBaschet a anunțat miercuri că ”Guvernul României a decis acordarea cetățeniei române baschetbalistei Ashley Walker (legitimată la Umana Reyer Venezia) (…) Baschetbalista de 1,89m evoluează pe poziţiile 4-5, iar Federaţia Română de Baschet urmează sa facă în aceste zile toate demersurile necesare înregistrării ei pe lista FIBA în dreptul României, în vederea utilizării ei în meciurile decisive de calificare la EuroBasketWomen2017, cu Israel şi Turcia, din noiembrie 2016.”

armstead-romaniaAshley Walker este al treilea jucător american naturalizat, după Malcolm Armstead (foto) și Giordan Watson, baschetbaliști care au apucat deja să evolueze în tricoul naționalei masculine la turneele amicale din cest an.

Evident, decizia de a oferi pașaport românesc jucătorilor de altă naționalitate are ca scop întărirea loturile reprezentative de seniori pe pozițiile unde sunt deficitare, în perspectiva viitoarelor turnee finale ale campionatelor europene. Nu urmăresc baschetul feminin și nu mă pot exprima despre oferirea unui pașaport românesc unui pivot, însă știu cu certitudine că la echipa națională de baschet masculin avem o poziție slab acoperită, și anume cea de conducător de joc. I-am avea doar pe Mihai Paul sau Octavian Popa Calotă. Adrian Tudor nu a cochetat cu naționala în acest an, iar Baris Aktas, Tudor Gheorghe sau Cătălin Petrișor, jucători care au făcut parte din lotul pe care Marcel Țenter l-a avut la dispoziție pentru turneul amical din China, din această vară, nu au (încă) valoarea necesară pentru o titularizare la un EuroBasket. Nu că primii doi enumerați, ca mulți alți jucători din lot, ar avea valoare de EuroBasket, dar au mai multă experiență.

Totuși, sunt de părere că a naturaliza jucători pentru a-ți întări lotul reprezentativ este o minciună, sinonim cu furatul căciulii. Nu mă intersează sentimentele jucătorilor români cărora, chipurile, le-au luat străinii locul, deoarece sunt de părere că pot ajunge titulari la echipele de club sau la națională dacă muncesc mai mult. Și exemple există în acest sens în LNBM. Nu sunt nici naționalist, însă consider că rezultatele echipei naționale trebuie să reflecte nivelul de dezvoltare și valoarea unui sport în țara respectivă, nu capacitatea de a găsi jucători străini mai valoroși decât autohtonii care, pentru a negocia mai ușor contracte în Europa, sunt dispuși să accepte o cetățenie pe care, probabil, în toate celelalte cazuri, nu ar da nici doi bani.

Înțeleg că suntem dispuși la astfel de compromisuri pentru o victorie la Euro (că de calificat am făcut-o din oficiu) și că va fi o mândrie un eventual succes, însă, după ce euforia va trece, vom rămâne tot cu locuri 15 sau 20 la campionatele europene de juniori Divizia B.

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Naturalizarea jucătorilor, furatul căciulii în baschetul românesc

 • Kyndall Dykes e singurul jucator care ar trebui naturalizat. Cei naturaluzati pana acum sunt slabi. Dykes ar putea face diferenta,ar putea ajuta mult!

 • Draga Costi, corect ce ai scris.
  Dar ce facem cu echipele din Liga Nationala masculin si feminin? Despre astea nu sufla nimeni nimic?!
  Si ce facem cu respectarea dimensiunilor salilor (stabilite de FRB, conform Regulametului FIBA, in decembrie 2015) privind disputarea jocurilor in campionatele de juniori care nu se respecta, desi sali de dimensiuni regulamentare, 28/15 m. (celebrele sali Nastase) sunt si in mediul rural?
  Cum sa creasca juniorii cand joaca in sali de 26/14 m. sau mai mici, in care distanta pana la perete este de 0,50 m. iar spectatorii sunt cu picioarele in teren?
  Cat priveste naturalizarea, acesta este trendul si daca au facut-o si rusii (in 2007 am fost martor oficial la prestatia lui Holden) nu cred ca noi trebuie sa adoptam pozitia caprei.
  In rest, sanatate si ma bucur sa te citesc mai des.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.