Mutarea lui Hardy la Martinic, riscurile asumate și recordul de vizite la linia de pedeapsă aduc Sibiului a 2-a victorie

BC CSU Sibiu a învins pe terenul lui BC Mureș,  scor 89-87, în Meciul 3 al seriei pe care cele două echipe o dispută în primul tur al playoff-ului Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2016/17. Meciul desfășurat la Tîrgu Mureș a fost decis după o repriză de prelungiri.

Ar fi de remarcat câteva elemente importante, care au influențat soarta acestui meci.

Trebuie evidențiat faptul că antrenorul Dan Fleșeriu a optat să se apere cu Kevin Hardy la Goran Martinic. Acest lucru a adus un mare plus formației oaspete. Muntenegreanul a avut un număr de cinci posesii pierdute și a terminat cu 1/9 la aruncările de pe semicerc. În plus, Martinic a terminat cu 39% la aruncările din acțiune și a bifat un număr mic de vizite la linia de pedeapsă (patru). Defensiva atleticul american l-a incomodat cât se poate de vizibil pe Martinic.

Pe de altă parte, decizia de a-l pune pe Hardy la Martinic a avut anumite efecte negative în jocul Sibiului. Igor Mijajlovic și Marcel Davis, ambii titularizați în Meciul 3, au fost descalificați pentru cinci greșeli personale fiecare. O consecință a faptului că cei doi nu sunt obișnuiți să se apere individual la poziții în care evoluează jucători mai masivi din punct de vedere fizic ori mai atletici.

Este adevărat că Hardy nu s-a apărat de unul singur preț de 45 minute la Martinic, însă e limpede că a existat o peocupare deosebită din partea Sibiului, în pregătirea Meciului 3, pe parte de apărare asupra extrem de periculosului muntenegrean. Nu este primul gamble pe care Fleșeriu și-l asumă. El este cunoscut pentru faptul că în apărare individuală la perimetru alege adesea să se apere cu cel mai modest apărător (teoretic) la cel mai atletic sau cel mai periculos jucător din echipa adversă. În multe situații o astfel de abordare a funcționat foarte bine pentru echipa de pe Cibin. De această dată a als să se apere cu agresivul și atleticul Hardy la cel mai periculos om la perimetru al adversarului. Adică a avut o altă abordare.

Sibiul a avut mici avantaje la majoritatea capitolelor statistice:

Puncte după recuperare ofensivă (19-16)
Puncte după intercepție (20-16)
Puncte marcate de unitatea a 2-a (26-23)
Recuperări ofensive (18-16)
Aruncări de trei puncte marcate (10-8)

BC Mureș a avut avantaje la aruncările de două puncte marcate (22-13), procentajul acestor aruncări (51%-42%), respectiv puncte marcate din spațiul de trei secunde (40-26).

Este însă limpede că aceste cifre s-au uniformizat până la finalul partidei. Există însă elemente în care formația din Sibiu a fost net superioară pe parcursul jocului. Mureșul a fost obligată să joace pozițional, capitol la care nu a strălucit. Aici se remarcă presiunea exercitată de Hardy asupra lui Martinic, lucru care a evidențiat cât de mult depinde formația alb-albastră de fundașul ex-iugoslav. De altfel, Mureșul a avut puține situații de tranziție ofensivă. O bună parte a puținelor astfel de situații au fost tratate cu superficialitate de alb-albaștri.

Nu este mai puțin adevărat faptul că Martinic a exagerat în anumite situații. Dovadă în acest sens fiind una dintre ultimele faze din timpul regulamentar de joc. Radovan Markovic, etalonul shooterilor din România, a fost liber într-o poziție extrem de avantajoasă la acea fază, dar Martinic a ales să-și asume o acțiune individuală. Desigur, e impropriu să i se reproșeze ceva lui Martinic, un jucător care a făcut spectacol în meciul anterior al acestei serii și care a ghidat Mureșul pe parcursul ultimilor ani cu exact același stil de joc.

De cealaltă parte, CSU Sibiu a avut câteva avantaje majore. Riscul asumat de gazde cu apărare largă la Radu Paliciuc a costat Mureșul. Jucătorul amintit a marcat trei coșuri de trei puncte în sfertul 2 al partidei. De asemenea, Chris Cooper a înscris un coș de trei puncte, fiind lăsat să arunce. Așadar, cel puțin12 puncte permise de BC Mureș deoarece s-a considerat că acestea sunt situații pe care și le poate asuma. Cu tot respectul pentru cei doi jucători, unul pe care Mureșul nu l-a acordat, e limpede că sunt situații cu care nu te întâlnești cu regularitate. Pe de altă parte, acestea sunt alte lucruri pe care Fleșeriu le-a încurajat în acest sezon, de pe urma cărora a avut de mai multe ori beneficii. Nu știu dacă acest mod neconvențional este de apreciat sau nu, dar…Sibiul a profitat din plin, cel puțin în acest meci.

Trebuie remarcat faptul că CSU Sibiu a câștigat acest meci fără să marcheze vreun coș din acțiune în repriza de prelungiri. Este cu siguranță o performanță rar întâlnită. Elevii lui Fleșeriu au executat 18 aruncări libere în repriza suplimentară, marcând 15. Galben-albaștrii au stabilit recorduri stagionale absolute de aruncări libere executate (44) și transformate (33).

Numărul net superior de vizite la linia de pedeapsă a fost suficient Sibiului să câștige în pofida faptului că a terminat cu doar 37% la aruncările din acțiune, față de 44% cât a avut Mureșul.

Din postura spectatorului neutru se poate spune că spectacolul baschetbalistic, cel cu elemente tactice și un joc colectiv coordonat pe faza ofensivă, a lipsit aproape cu desăvârșire. Nu putem să ne declarăm dezamăgiți, deoarece în avancronica acestei serii am sublinit că aici vor fi lipsuri mult prea evidente din această perspectivă. Spre deosebire de primele două jocuri echilibrul a anulat din această impresie. Totuși, baschetul la acest nivel ar trebui să însemne ceva mai mult decât încrâncenare și luptă până la epuizare.

Scorul general devine 2-1 pentru BC CSU Sibiu. Presiunea este pe umerii lui BC Mureș înaintea Meciului 4, programat pentru sâmbătă (22.04), ora 20:00, tot în Junglă.

Foto: Csaba Toth / www.bcmures.com

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Mutarea lui Hardy la Martinic, riscurile asumate și recordul de vizite la linia de pedeapsă aduc Sibiului a 2-a victorie

  • Poza extraordinara dar ce cauta acolo mana lui Hardy?

  • Din nou o analiza foarte misto; as spune si eu ca toata seria asta a fost o combinatie de sah cu poker si sunt chiar curios cum va continua (sper eu sa se incheie samabata). Eu zic ca slabiciunea mare a Muresului sezonul asta e la pozitia 5, unde cei doi romani (chiar ajutati de Djapa de pe 4) nu fac fata atunci cand au in fata adversari mai inteligenti sau atletici. E totusi un lucru complicat in cazul de anul asta cu 5 straini, dar eu zic ca puteau face alte alegeri.
    Chiar povesteam cu un prieten mai devereme si ziceam ca ar fi interesant de vazut daca Fleseriu va muta si-l va scoate pe Davis din echipa pentru meciul 4 (el fiind absolut nul seria asta de playoff), in cazul asta ar putea continua cu apararea lui Hardy la Martinic. Dar cum il stiu eu pe Fleseriu, nu cred ca o va face.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.