BC Mureș în declin. Cine pierde de pe urma acestei situații?

BC Mureș a anunțat plecarea a trei dintre jucătorii străini ca urmare a situației financiare precare pe care o parcurge clubul. În urma situației ivite americanul Deven Mitchell, respectiv ex-iugoslavii Milivoje Nijovic și Aleksandar Mladenovic au ales să părăsească echipa alb-albastră.

Întrebarea din titlu poate să primească o sumedenie de răspunsuri. Toate întemeiate. Spre exemplu pierde competiția și noțiunea de întrecere în condițiile în care forța, experiența și valoarea intrinsecă a grupării din Tîrgu Mureș s-a diminuat la mai puțin de jumătate din ceea ce putea să producă alături de tridentul amintit.

Vorbim despre principalul marcator, liderul echipei la intercepție și cel mai eficient jucător (Mitchell), despre liderul echipei la recuperare și recuperare ofensivă (Mijovic), respectiv despre liderul echipei la capac (Mladenovic). Doi dintre acești jucători consumau peste 30 minute pe meci, iar al 3-lea a avut 25. Fiecare dintre ei a avut peste 10 puncte pe meci și aruncau la coș, în medie de 31 ori din acțiune, în condițiile în care media echipei în această alcătuire a fost de 47 aruncări din acțiune/meci. De asemenea, cei trei au avut peste 12 aruncări libere pe partidă din totalul de 20 ale Mureșului.

Pierde normalitatea. Deoarece o altă echipă care și-a scris propria istorie ajunge în situația în care aproape nimeni cu putere nu vine în sprijinul noțiunii de performanță. Nu discut acum despre eficiența managementului, felul în care s-au cheltuit banii și alte lucruri de acest gen (sunt destui care dezbat pe marginea acestui subiect). Subliniez faptul că o nouă echipă care a făcut performanță sportivă este pe ducă și nimeni nu face nimic pentru a o salva.

De asemenea, pierde suporterul din Tîrgu Mureș. Cu totul altfel te duci la meci când nu ai în componență un baschetbalist atletic și de viteză precum Mitchell, un baschetbalist combativ precum Mijovic, respectiv un pivot clasic cu elemente de poziție 5 cum nu prea vezi la alți pivoți în LNBM, așa cum este Mladenovic.

Pierde și iubitorul de baschet din România. Deoarece peste tot unde juca BC Mureș, indiferent că vorbim despre echipa din acest sezon, ori cea din ultimii 5-6 ani, publicul știa că echipa locală/favorită va avea nevoie de ajutor din tribune pentru a învinge. Indiferent de rețeta financiară, BC Mureș a disputat cel puțin o finală în patru din ultimele cinci sezoane. Acest lucru vorbește de la sine despre cât de periculoasă era gruparea alb-albastră indiferent unde juca. Să nu uităm problemele pe care le-a pus Asesoftului și să ne reamintim că de două ori a eliminat pe Steaua în semifinalele campionatului. A fost la un minut de victorie în finala LNBM 2016 și la o abatere de pași distanță de Cupa României 2017.

Din păcate pierde și jucătorul de baschet. Pierde antrenorul, pierd agenții. Pierde afacerea din spatele spectacolului pe care noi, cu toții, îl iubim.

Totodată pierd cei care se preocupă de baschet. Cei care îl relatează, îl transmit și îl scriu. Suntem mai săraci, deoarece suntem pe punctul să pierdem un nou pol foarte important din baschetul românesc modern. După Ploiești, Mediaș, Târgu Jiu, suntem tot mai aproape să pierdem și Tîrgu Mureș. Aș vrea să exagerez și lucrurile să se schimbe în așa fel încât BC Mureș să nu dispară.

Mi-aș dori ca lucrurile să evolueze de așa natură încât poate peste 1-3-5-10 ani, același club, aceeași structură, indiferent cine se află în funcția de președinte, cea de manager și antrenor, BC Mureș să continue să existe și iubitorii baschetului din țară să experimenteze din nou atmosfera de senzație din „Junglă”, trăită de subsemnatul în finalele LNBM disputate de BC Mureș în compania lui CSU Asesoft Ploiești și a lui CSM Oradea.

Aș vrea ca pasionații de baschet să fie terifiați de pick and roll-ul Cuic-Barro, de aruncările de trei puncte ale lunetiștilor ce au compus nucleul de bază al echipei în ultimii 5-6 ani, de spectacolul individual oferit de jucători precum Kyndall Dykes ori Alhaji Mohammed, de viziunea, tehnica și capacitatea de improvizație colosală a lui Goran Martinic. Toate astea oferite fie de aceeași jucători (în cazul lui Cuic greu de crezut că va mai fi posibil întrucât a renunțat la cariera de jucător), fie de alții. Chiar nu contează individul, nu contează funcția sau rolul. Singurul nume care contează e cel al echipei. În cazul de față BC Mureș.

Să sperăm că BC Mureș va continua să existe, iar vremurile actuale vor deveni o amintire tristă. Una care compune istoria unei echipe. Acest club și suporterii săi au avut atâtea momente plăcute, însă le lipsește un trofeu. Măcar pentru asta și pentru tot ce înseamnă Tîrgu Mureș în baschetul românesc, sper ca mingea portocalie să continue să țopăie prin „Junglă”. Un loc în care pasionat de baschet fiind nu ai cum să te simți altfel decât bine și foarte bine.

Foto 1: TV Mures
Foto 2: Csaba Toth / www.bcmures.com

Articole din aceeași categorie

4 comentarii On BC Mureș în declin. Cine pierde de pe urma acestei situații?

  • Foarte trist insa perfect adevarat.
    Acum insa contracandidatele la retrogradare simt ,,miros de singe,, .

    • Fara Mures campionatul asta o sa fie mult mai fad, mai trist….. Muresul era ceva aparte si intotdeauna a fost un adversar de valoare! Din Cluj, multa bafta!

  • Multumesc Adrian. Frumos spus. As spune mai multe dar chiar nu are rost

  • In momentul in care echipa este finantata exclusiv din bugetul local pe filiera de partid e clar ca nu ai cum sa rezisti. UDMR alaturi de acoliti lor din CL au transformat aceasta echipa in jucaria lor si in element electoral iar urmarile sunt cele pe care le puteti vedea. Echipa a fost frumoasa cativa ani, pana cand ne-a fost data noua maghiarilor iar lucrul asta s-a simtit tare in atmosfera din sala polivalenta.
    parerea mea e ca politica si impartirea sporturilor pe etnii a fost o mare greseala iar mie imi este rusine.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.