Meritele lui Mihai Silvășan

Mihai Silvășan parcurge un prim sezon excelent în funcția de antrenor principal. Având la dispoziție un buget generos, pe baza căruia a avut posibilitatea să-și construiscă un lot de jucători extrem de valoros, tehnicianul în vârstă de doar 32 ani a cucerit deja al 2-lea trofeu.

Este vorba despre SuperCupa României pe 15 septembrie 2016, respectiv Cupa României pe 17 februarie 2017.

Silvășan are un număr total de 39 meciuri oficiale. Este vorba despre un meci în SuperCupa României (1-0), patru în preliminariile Basketball Champions League (2-2), 12 în FIBA Europe Cup (7-5), 19 în Liga Națională (17-2) și 3 în Cupa României (3-0). Așadar, U-BT Cluj-Napoca a câștigat 30 meciuri în actualul sezon competițional. Un procentaj de succes de 76.9%.

Dincolo de aceste cifre, trebuie remarcat faptul că Silvășan reușește să controleze o echipă cu foarte multe valori individuale. Nu e deloc ușor să te impui într-un astfel de grup, mai ales când te afli la primul sezon ca antrenor principal, după un singur an ca secund și la ceva mai mult de un an de la retragerea din activitatea de jucător. Este o schimbare majoră și cu siguranță gradul de dificultate din punct de vedere al adaptării la noul rol este foarte ridicat.

În plus, Clujul prestează ca un mecanism bine pus la punct. Lucru demonstrat pe tot parcursul sezonului regulat, confirmat în jocurile cu miză, cele direct eliminatorii. Totul a fost completat în finala cupei, acolo unde s-a jucat cu trofeul pe masă, adică miza a fost extrem de ridicată, iar presiunea a apăsat aproape exclusiv pe umerii lui Silvă și ai oamenilor săi, întrucât toată lumea se aștepta la un succes al lui U-BT Cluj-Napoca. Nu e deloc ușor să performezi sub presiune.

Mai mult, a fost al 3-lea meci în patru zile. E adevărat, pentru adversarul din finală a fost chiar mai greu din acest punct de vedere. Mureșul a jucat trei meciuri în trei zile la acest turneu.

Principalul lucru pe care îl putem remarca în jocul Clujului este legat de determinare și motivație. Aspecte foarte importante în jocul oricărei echipe, dar atunci când cel mai valoros nucleu de jucători este și cel mai motivat, atunci lucrurile devin cât se poate de clare. U-BT a prestat la același nivel din acest punct de vedere pe tot parcursul acestui sezon.

Dacă este un element pentru care Clujul merită trofeul tocmai câștigat, el este legat nu doar de parcursul de regularitate, cât mai alas de atitudinea afișată în teren. Aspect care vine parțial de la jucători, pentru că ei simt cel mai bine care le este nivelul propriu și cel al adversarilor, iar atunci când ai convingerea că ești cel mai bun parcă te prezinți cu un alt tonus la muncă în fiecare zi. Pe de altă parte, nivelul de motivație este alimentat fără îndoială de Silvășan. Cei care urmăresc meciurile deținătoarei Cupei României au putut vedea atitudinea lui Silvă și mesajul transmis de acesta elevilor săi.

Silvășan merită apreciere pentru felul în care lucrează și pentru că a demonstrat că poate să-și ghideze echipa sub presiune. Desigur, la fel demult merită felicitați și apreciați colaboratorii săi. Branko Cuic, Dorin Pintea, Mircea Cristescu și întreg staff-ul, care vine la muncă în fiecare zi și care joacă un rol foarte important în activitatea unei echipe. Desigur, jucătorii merită toate laudele, însă nu trebuie să uităm de cei din umbră.

Foto: U-BT Cluj-Napoca (Facebook)

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Meritele lui Mihai Silvășan

  • Adrian, îți respect opinia dar nu sunt de acord. Cu ce lot teribil are Clujul în acest moment orice antrenor ar fi avut viața ușoară. Silvasan a avut noroc sa fie pus antrenor la momentul potrivit. Am fi putut vorbi despre merite deosebite daca de la o echipa fara buget ar fi avut ce știi ce rezultate. Dar așa, eu personal nu l-as numi pe Silvasan principalul artizan al Clujul. Eventual as încadra aici conducerea clubului care i-a pus pe tava acești jucători …

  • :)) sa fim seriosi…. la ce lot si jucatori are U-BT, ar fi trebuit sa castige si finala fara mari emotii…. nu in ultima secunda cu ratare din parte adversarilor… silvasan este mult sub valoarea lotului……….

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.