Lietuvos Rytas anchetată de Euroleague Basketball după afirmațiile rasiste ale președintelui clubului

Euroleague Basketball a emis un comunicat de presă cu privire la afimațiile lui Gedvydas Vainauskas, președintele lui Lietuvos Rytas Vilnius, la adresa jucătorilor de culoare. Reamintim faptul că gruparea amintită a exclus trei jucători americani din lot după eliminarea din semifinalele campionatului Lituaniei, pierdută în compania lui Lietkabelis.

Vainauskas a declarat următoarele:

„Întotdeauna am avut o poziție fermă cu privire la numărul jucătorilor de culoare în echipă. După părerea mea e imposibil să faci performanță dacă sunt mai mult de doi astfel de jucători în lot. După cum se știe antrenorul nostru de la începutul sezonului, Tomas Pacesas, are o filosofie potrivit căreia jucătorii de culoare sunt prioritari. Am acceptat acest lucru, însă cu patru jucători de culoare în echipă lucrurile au decurs exact așa cum eu mă așteptam. S-a format pur și simplu o… gașcă între acești jucători. Vorbesc din experiență, am 23 de ani în acest domeniu și știu despre ce vorbesc. Pur și simplu nu e posibil să ai un climat de performanță dacă în lot ai mai mult de doi jucători de culoare.”

Ulterior, realizând că cele declarate nu îl pun într-o lumină pozitivă, atât pe el personal, cât și clubul pe care îl reprezintă, Vainauskas a rectificat afirmațiile. El a încercat să clarifice că ceea ce a declarat nu a dorit să fie o afirmație rasistă, însă acest lucru a fost tardiv.

În urma acestor declarații Euroleague Basketball – companie în care Lietuvos Rytas are un statut aparte – s-a autosesizat și a luat o poziție fermă nu doar împotriva lui Vainauskas ci și a clubului. În cadrul comunicatului emis de compania ce păstorește Euroliga și EuroCup s-a precizat că rasismul sau alte asemenea aspecte menite să separe oamenii nu pot fi tolerate. Mai mult, Euroleague Basketball a subliniat că diferențele de rasă, religie, cultură fac baschetul un sport aparte, fiindcă el este cea mai practicată disciplină sportivă de pe mapamond. Tocmai această idee, că oamenii sunt diferiți, însă legați de pasiunea pentru sportul cu mingea la coș, determină o poziție fermă referitor la astfel de afirmații. Prin urmare, Euroleague Basketall a demarat o anchetă în cadrul căreia se studiază posibilitatea excluderii lui Lietuvos Rytas din board-ul de conducere al EuroCup.

Comunicatul Euroleague Basketball poate fi consultat, în limba engleza, printr-un click AICI.

Lietuvos Rytas Vilnius a câștigat EuroCup de două ori și a pierdut o finală. Formația baltică este unul din cele doar trei cluburi care au câștigat trofeul de mai multe ori. De asemenea, lituanienii au participat în nouă din cele 15 ediții desfășurate și fac parte din Euroleague Basketball din sezonul 2003/04.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.