Legende ale baschetului european prezente la Oradea

Nume importante din baschetul european sunt prezente la Oradea, cu ocazia Campionatului European U20 masculin Divizia B – ediția 2017. Este vorba despre oameni care și-au pus amprenta asupra disiciplinei din postura de jucători. Enumerăm o parte a acestora.

Zakhar Pashutin este antrenorul principal al echipei naționale de tineret a Rusiei. El este fratele mai mic al lui Evgeny Pashutin, cel care a ghidat pe Unics Kazan și Lokomotiv Kuban spre câștigarea EuroCup, pe CSKA Moscova spre câștigarea Ligii VTB, a campionatului Rusiei și Cupei Rusiei, respectiv locul 3 în Euroligă. Spre deosebire de fratele său, Zakhar a avut o carieră mai fructuoasă ca jucător.

El a câștigat Euroliga de două ori alături de CSKA Moscova și a disputat trei finale consecutive în competiția supremă din Europa la nivel de club, fiind căpitan al redutabilului club ex-sovietic. De asemenea, a triumfat în EuroCup cu Unics Kazan. Are cinci campionate ale Rusiei și unul al Franței câștigate. În plus, a cucerit patru cupe ale Rusiei și una a Franței.

De asemenea, Zakhar a fost campion european cu naționala Rusiei, fiind ultimul care a atins mingea înaintea coșului semnat de JR Holden în finala EuroBasket 2007, câștigată de ruși sub comanda lui David Blatt, la Madrid, chiar în fața Spaniei. Mai mult, Pashutin a câștigat medalia mondială de argint și a mai obținut un bronz european.

Zakhar Pashutin este antrenor asistent la Lokomotiv Kuban din anul 2013. El conduce naționala Rusiei U20 masculin la turneul de la Oradea, unde obiectivul trasat de federația condusă de Andrei Kirilenko este promovarea în Divizia A.

Hanno Mottola (foto 1) este un fost jucător de baschet finlandez. Acesta a avut o carieră în NBA. Este primul jucător de baschet din Finlanda care a evoluat în cea mai puternică ligă de pe planetă.

El a petrecut două sezoane alături de Atlanta Hawks. De asemenea, a bifat cinci sezoane la nivel de Euroligă, alături de Baskonia, Bologna, Pesaro, Zalgiris și Aris. De asemenea, Mottola a jucat pentru Dynamo Moscova, formație alături de care a câștigat EuroCup în anul 2006.

Mottola s-a retras din activitatea de jucător de baschet în urmă cu patru ani. El este prezent la Oradea din postură de șef de delegație al Finlandei.

Roel Moors (foto 2) este un alt nume important prezent în aceste zile în țara noastră. El a avut o îndelungată carieră de jucător, bifând 19 sezoane la nivel de seniori. S-a retras în vara anului 2015 și a început imediat să antreneze, fiind principal la Antwerp Giants. A jucat peste 100 de meciuri în echipa națională a Belgiei și a fost căpitan al acesteia. A participat la EuroBasket 2011 și 2013.

Moors a jucat pentru echipe precum Asvel Villeurbane și Spirou Charleroi, grupări ce au evoluat în competițiile ULEB. De notat că numărul 4, purtat de Roel Moors, a fost retras de Antwerp Giants. El a câștigat deja primul trofeu din postură de antrenor al aceluiași club. Este vorba despre SuperCupa Belgiei, performanță realizată în luna septembrie a anului 2016.

La Oradea, Roel Moors are rol de antrenor principal al echipei naționale de tineret a Belgiei.

Așadar, cei prezenți în Arena Antonio Alexe și/sau CE Partenie Cosma, pot arunca o privire asupra băncilor tehnice ale echipelor naționale ale Rusiei, Finlandei și Belgiei pentru a-i identifica pe cei enumerați.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.