Jukka Toijala vorbește despre meciul de la Oradea, Steaua CSM EximBank și baschetul românesc

Jukka Toijala, antrenorul principal al echipei Steaua CSM EximBank București, a participat la conferința de presă ce a urmat meciului de la Oradea, pierdut, scor 72-80, în compania CSM-ului din localitate. Tehnicianul finlandez a discutat despre partida amintită și a răspuns întrebărilor legate de acest meci, munca sa la Steaua CSM EximBank Bucuești și baschetul românesc.

„A fost un meci greu, în special în repriza a 2-a. Oradea a schimbat ritmul și intensitatea din faza de apărare. Ne-a scos din acțiunile prestabilite. În plus, noi am făcut câteva erori defensive. Totuși, să credităm Oradea pentru acele coșuri de la mare distanță, deoarece și-au creat un avantaj important cu acel procentaj excelent la trei puncte. De altfel, adversarii noștri au marcat în fiecare moment crucial al partidei cu o astfel de aruncare.

Noi am început un nou ciclu, mă refer la staff-ul tehnic. De asemenea, avem un jucător nou, care s-a antrenat prima dată cu echipa în ziua înaintea venirii la Oradea. Practic el, Morris Curry, nu îi cunoaște pe jucători și joacă la poziția 1. Prin urmare consider că ofensiva noastră va fi mai bună după ce ne legăm un pic. Pe de altă parte m-a dezamăgit apărarea noastră, deoarece este un aspect căruia i-am acordat atenție de la venirea mea.

Am venit la Oradea să câștigăm, dar nu am obținut victoria. Este o ligă redutabilă, cu mulți jucători străini de certă valoare, cu români experimentați. Campionatul din România a evoluat foarte mult.”

Întrebări și răspunsuri

Ați menționat de noul conducător de joc. Deși a fost la primul meci, acesta și-a asumat zece aruncări de trei puncte. Ce părere aveți despre acest lucru?

„E adevărat, dar 3-4 dintre ele au venit la finalul partidei, când eram presați de timp și am grăbit acțiunile. Urmează 20 de zile calendaristice în care vor avea o singură partidă în deplasare, astfel încât vom avea mai mult timp pentru antrenament și fără îndoială că unul dintre aspctele asupra cărora ne vom concentra la antrenament este să-l implicăm cât mai bine pe noul nostru conducător de joc. Eu sper să rămânem sănătoși, să ne antrenăm și cred că vom arăta mult mai bine în următoarele meciuri.

Atmosfera din echipă este importantă pentru mine. Acești jucători mi-au arătat că le place munca, le place să lupte și le place să joace împreună. E adevărat, atunci când pierzi nu e cel mai fericit moment, dar începând de luni ne întoarcem la treaba și vrem să dăm uitării acest meci, să ne concentrăm asupra următoarelor provocări.”

De ce nu a jucat Mihai Paul?

„A avut mici probleme. Monitorizăm situația lui. Vom vedea în cursul săptămânii viitoare. A jucat miercuri și a făcut-o bine, a fost pregătit să ne ajute și la meciul de la Oradea, dar câteodată este de datoria antrenorului să aleagă cine joacă și cine nu. De această dată am decis să jucăm cu Levi Szijarto la perimetru.”

Cum e să preluați o echipă în acest punct al sezonului, într-o perioadă cu două meciuri pe săptămână?

„Reprezintă o oportunitate excelentă, o șansă deosebită pentru mine. E adevărat că programul ne limitează timpul de antrenament, astfel încât atunci când suntem în sală trebuie să fim eficienți. Muncim din greu cu Sașa (Ocokoljic) în fiecare zi. Analizăm jocul nostru colectiv și încercăm să îi ajutăm cu informații pe jucători. Până la urmă eu nu pot să controlez timpul, dar trebuie să îl folosesc cât mai eficient posibil.

Noi credem în această echipă, în talentul pe care îl avem în acest grup de jucători și sper că pas cu pas vom ajunge acolo unde ne dorim. Câteodată un pas înapoi poate fi util pe termen lung. E clar că nu poți să câștigi mereu, important e ce înveți din fiecare meci, din fiecare experiență. Sunt optimist în ceea ce privește viitorul.”

Ce părere aveți despre Sașa Ocokoljic, cel care a câștigat campionatul la cârma Ploieștiului în urmă cu doi ani. Vă este utilă experiența sa prealabilă în baschetul românesc?

„Cu siguranță este un avantaj să am pe cineva călit în baschetul românesc. Pe de altă parte nu vreau să omitem faptul că toată lumea mă ajută, nu doar Sașa. În plus, consider că Liga Națională nu reprezintă ceva cu care eu nu m-am mai întâlnit în calitate de antrenor. Am studiat baschetul românesc de-a lungul anilor, am întâlnit echipe românești de-a lungul carierei mele. Am o relație foarte bună cu Gerald Lee, care a jucat o perioadă îndelungată în România. Știam la ce să mă aștept.

Bine-nțeles, antrenorul secund este foarte important. Pot să exemplific cu ce se întâmplă la Oradea. Aici este un antrenor secund care este la echipă de mult timp. Cunoaște liga, jucătorii, adversarii. O decizie excelentă a managementului de  avea un staff tehnic pe termen lung.

Îmi place să lucrez cu Sașa, suntem amândoi foarte pasionați de munca nostră. Baschetul este un sport de echipă și muncim zilnic pentru a face Steaua să practice un baschet colectiv.”

Cum vi se pare Liga Națională după ce ați condus echipa în ultimele trei meciuri?

„Este o ligă competitivă. Evident suntem în TOP 6, adică jucăm în compania celor mai puternice echipe ale țării. Știu că mai este și Mureș în partea a 2-a, o echipă extrem de puternică și care se poate lupta cu oricare dintre primele șase. Fără îndoială trebuie să fii pregătit pentru a juca aceste meciuri. Contează toate detaliile. Unul dintre ele constă în faptul că am avut o călătorie forte lungă până la Oradea. Nu e ușor să câștigi în deplasare. Trebuie să fii competitiv 40 de minute. Noi am condus preț de 28 la Oradea. Nu a fost suficient.”

Foto: Roby Boros

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.