Jocul lui Adam Hanga în victoria Ungariei cu Cehia

Adam Hanga a avut o prestație memorabilă la prima victorie a Ungariei în cadrul EuroBasket după o pauză de 48 ani. El și-a ghidat echipa în confruntarea cu Cehia, scor 85-73.

După ce a stat pe bancă în repriza secundă a meciului cu Croația și a evoluat mult sub așteptări în confruntarea cu Muntenegru, maghiarul cu origini africane a avut o prestație colosală în duelul cu cehii, unul extrem de important în perspectiva calificării (poate chiar decisiv). A fost o demonstrație cu privire la faptul că jucătorii foarte buni prestează atunci când este mai mare nevoie de ei. Adică exact atunci când presiunea este pe umerii lor.

În primul rând trebuie subliniat faptul că Hanga și-a asumat foarte multe în această partidă. El a preluat rolul conducătorului de joc. Deși a devenit celebru pentru faptul că evoluează la pozițiile 2-3 în faza de atac și în apărare individuală primește sarcina de a juca împotriva celei mai periculoase individualități la pozițiile 1-2-3 din echipa adversă, Adam a preluat poziția 1 la acest meci. Un indicator cu privire la faptul că toată lumea din echipa Ungariei a înțeles același lucru: succesul poate să vină numai dacă se mizează pe acest jucător.

Cunoscut pentru faptul că este un baschetbalist complet și mai puțin pentru abilitatea de a puncta cu generozitate, Hanga a avut o prestație completă. El a înscris șase coșuri de pe semicerc și a terminat cu 31 puncte marcate, dar în același timp a totalizat 8 pase decisive, la care a adăugat 8 recuperări. Adică a fost o amenințare permanentă pentru coșul advers, atât prin abilitatea de a puncta, cât și prin cea de a-și pune colegii în valoare în cele mai favorabile ipostaze.

Dincolo de cifre, jocul lui Hanga a evidențiat un alt element foarte important pentru modul în care baschetul este jucat în zilele noastre. Fără a mai pune la socoteală faptul că nu este un conducător de joc clasic, adică a demonstrat că este un baschetbalist polivalent, superstarul baschetului maghiar ne-a arătat cum se joacă în zilele noastre la poziția 1.

Mingea a trecut, într-un fel sau altul, dincolo de centrul terenului în primele 4-5 secunde ale timpului de atac. Așadar, echipa a avut la dispoziție 18-20 secune în care să-și execute acțiunea ofensivă. Firește, au fost o mulțime de situații în care mingea a trecut centrul terenului cu pas, nu neapărat în dribling. Ba mai mult, au fost multe faze de joc în care Hanga a alimentat contraatacul și tranziția ofensivă.

A fost pur și simplu un clinic. O lecție despre cum se joacă baschet în zilele noastre. Cu viteză, capul sus și mereu interesat să găsească soluția optimă pentru echipă. Desigur nu oricine poate să facă ce știe Hanga. Omul este înzestrat cu o calitate fizică și atletică de excepție, are un corp special croit parcă pentru a juca baschet. Cred că nu exagerez dacă spun că Adam este unul dintre oamenii care face exact acel lucru pentru care a fost menit.

Dincolo de faptul că este talentat și ajutat de calitățile fizice, numărul 8 din naționala Ungariei ne arată că dispune și de un IQ bschetbalistic pe măsură. Omul este ancorat în realitățile baschetului din anul 2017. Știe că absolut totul se face în viteză. Iar această viteză vine nu doar din execuție, ci în primul rând din gândire.

Hanga este unul dintre motivele pentru care merită să fim prezenți în Sala Polivalentă Cluj-Napoca pentru meciurile Gurpei C de la EuroBasket 2017.

Declarație Adam Hanga după meciul cu Cehia

„Dacă aș fi jucat la fel de prost precum în primele două meciuri, singura mea opțiune era să mă împușc în cap.”

Despre salariul lui Hanga

Născut pe 12 aprilie 1989, Adam Hanga a trecut în aceasă vară la FC Barcelona, după câteva sezoane de mare succes alături de Baskonia Gasteiz Vitoria. El are un angajament pe trei sezoane în valoare totală de 7.5 milioane euro, înainte de taxe.

În cadrul unui interviu acordat unei publicații de specialitate din Ungaria, Hanga a dezvăluit că salariul său net la Barcelona va fi mai mic decât la Baskonia. Acest lucru se explică prin faptul că în Spania există categorii diferite de impozitare, în funcție de locul în care omul își desfășoară activitatea. Barcelona este unul dintre locurile în care taxele plătite către autorități se ridică spre 50%.

Despre formarea lui Hanga

În vârstă de 28 ani, Hanga este un produs 100% al baschetului maghiar. El are mamă maghiară și tată originar din Guinea Ecuatorială, cu care nu are nicio relație, fiind părăsit de acesta la vârsta de 3 ani.

Adam este un produs al echipei Albacomp Szekesfehervar. A debutat la nivel de seniori când avea 17 ani și a jucat pentru formația amintită până în anul 2011, atunci când avea 22 ani (adică avea cinci sezoane la nivel de seniori în campionatul din Ungaria). Cu alte cuvinte meritul formării baschetbalistice a lui Hanga revine 100% țării sale de baștină.

El a făcut cunoștință cu baschetul spaniol prin intermediul transferului la Basquet Manresa, unde a petrecut două sezoane. În 2013 a fost legitimat de Baskonia. El a jucat trei sezoane și jumătate pentru această formație, o jumătate de sezon petrecând-o sub formă de împrumut în Italia, la Avellino.

Hanga a fost ales de San Antonio Spurs în NBA Draft 2011, cu opțiunea 59. El a fost monitorizat cu atenție de staff-ul lui Gregg Popovich în toți acești ani. În plus, Hanga a petrecut câteva veri în Texas, unde s-a antrenat sub comanda tehnicienilor echipei „pintenilor”.Ba mai mult, într-o vară cei de la Spurs au trimis un antrenor în cantonamentul echipei naționale a Ungariei, Hanga având atunci un program special pe lângă cel alături de colegii din reprezentativa Ungariei.

De notat că Popovich l-a sfătuit pe Hanga să accepte ofertele venite din Spania, chiar dacă acestea ar putea fi mai puțin generoase din punct de vedere financiar. Un sfat pe care maghiarul l-a ascultat în speranța că va ajunge în cele din urmă să evolueze în NBA. Visul lui Adam Hanga nu s-a împlinit până la această oră, însă el va juca pentru o candidată serioasă la calificarea în Final Four-ul Euroligii în sezonul 2017/18.

Foto: Alina Cojocaru
Video: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Jocul lui Adam Hanga în victoria Ungariei cu Cehia

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.