Interviu 24secunde.ro cu Markus Studer, președintele Basketball Champions League

Markus Studer, președintele Basketball Champions League, a oferit câteva impresii cu privire la ediția inaugurală a competiției pe care o conduce. Oficialul originar din Germania a răspuns întrebărilor referitoare la organizare, nivelul competiției, precum și obiectivele urmărite de aceasta. Studer a declinat să vorbească despre numărul și numele echipelor pe care România le va avea aliniate la startul următoarei ediții a acestei competiții.

Discuția s-a desfășurat la câteva minute după încheierea finalei de la Tenerife, adjudecată de formația locală la capătul unei confruntări deosebit de echilibrate, disputată în compania deținătoarei Cupei Turciei, Banvit Bandirma.

Foto: Markus Studer în dreapta, alături de Patrick Comninos, CEO al Basketball Champions League

Ce părere aveți despre această primă ediție a Basketball Champions League la scurt timp după încheiere?

Dacă privesc în urmă cu exact un an, pot să spun că sunt extrem de fericit pentru tot ce s-a întâmplat în ediția inaugurală a competiției. În primăvara anului trecut eram pe nicăieri. Știam că ne dorim o competiție de alt nivel, așa cum FIBA nu a mai organizat în prealabil. Împreună cu ligile puternice, dar și o parte a cluburilor, alături de federații și de implicarea unor factori extrem de importanți, am reușit să aliniem la startul competiției o listă pe care pot să o numesc impresionantă de echipe cu putere, tradiție și care sunt interesate de competiții puternice. Acesta este obiectivul nostru pe termen lung și cred că în acest moment, la câteva minute după finala ediției inaugurale, pot să spun cu încredere că ne aflăm pe drumul cel bun. Depinde de noi și de partenerii noștri ca acest drum să fie cât mai lung și evident cât mai frumos.

Avem motive să fim fericiți și mândri pentru acest prim sezon. Finalul sezonului a fost cu adevărat special și modul în care el s-a încheiat reprezintă un punct de plecare pentru sezonul următor.

Cum apreciați organizarea Final Four-ului?

Sunt extrem de fericit pentru tot ce s-a întâmplat aici. Tenerife este o insulă mică, în care alte elemente, precum turismul, excelează. În plan sportiv lucrurile nu stau la fel de bine, dar a fost evident pentru noi că oamenii au descperit baschetul și sunt dornici să performeze. În ceea ce privește organizarea pot să spun că am oferit instrucțiuni în ceea ce privește anumite aspecte pe care noi le-am urmărit, însă în același timp au fost multe elemente originale, pe care doar în această zonă a Europei le putem întâlni. A fost un eveniment care a îmbinat extrem de bine partea pur sportivă cu cea să-i spun tradițională, specifică locului în care ne-am aflat la acest Final Four.

Guvernul local a oferit un sprijin consistent din toate punctele de vedere. A fost o dovadă clară pentru noi că inclusiv la acest nivel se dorește ca Tenerife să devină o forță sportivă, nu doar una ce performează în turism.

Au fost 40 de echipe în faza grupelor, peste 50 de cluburi au luat startul. Ce părere aveți despre consistența participării și mai ales despre nivelul competiției?

Am pornit cu un alt plan, dar el s-a schimbat pe parcursul verii. Ne-am dorit 32 de cluburi în faza grupelor, dar posibilitatea de a avea mai mult branduri, ivită oarecum târziu, după tragerea la sorți inițială, am decis să formăm o competiție cu 40 de echipe. În sezonul următor acest lucru se va schimba. Opinez că un sistem cu 32 de echipe oferă mai multă expunere formațiilor participante și aduce un plus de competitivitate. În plus, formatul întregii competiții este mai compact având 32 de echipe.

Nivelul competiției a fost foarte bun. Am precizat de mai mult ori faptul că a fost o întrecere permanent deschisă oricărui rezultat. Peste 60% dintre meciuri s-au terminat la diferențe sub zece puncte, adică a existat echilibru. În plus, valoarea unei competiții nu e dată doar de echilibru ci și de calitatea jocului. Eu cred că de-a lungul sezonului pasionații de baschet au avut parte de suficiente meciuri extrem de bune din punct de vedere calitativ, foarte spectaculoase și extrem de atractive, cel puțin pentru suporterii echipelor implicate.

Ați menționat de suporterii echipelor implicate. Cum puteți să atrageți pe viitor publicul larg, cel neutru?

Eu cred că vom avea nevoie de puțin timp pentru așa ceva. Am luat decizia ca și în sezonul următor turneul final să fie de tip Final Four și să se desfășoare pe terenul uneia dintre echipele calificate. Deocamdată ne focusăm în această direcție, dar cu siguranță suntem optimiști cu privire la găsirea soluțiilor optime de a atrage publicul larg, care nu este implicat din patriotism local sau nu este membru al familiei unuia dintre sportivi. Pentru moment ne mulțumim și ne mândrim cu faptul că avem destule piețe în care suntem atractivi, dar cu siguranță avem o cale lungă de parcurs în acest sens.

În ce direcție vă îndreptați cu privire la atragerea echipelor participante? Doriți o competiție deschisă întregii Europe ori vă tentează ligile consacrate, puternice din punct de vedere financiar și sportiv? Excudeți ideea unei ligi închise?

Fără îndoială avem în vedere mai multe criterii. Ne-am dori să oferim cât mai multor țări posibilitatea de a fi reprezentate în competiția noastră, însă considerăm că pentru a putea oferi un produs de calitate avem neapărată nevoie de atragerea puternicelor campionate naționale din Europa. Așa cum se știe, în ediția inaugurală Spania a avut o singură reprezentantă. Același este cazul și pentru Rusia. Pe de altă parte am avut un număr mai consistent și chiar mulțumitor de echipe din celelalte ligi, precum Turcia, Franța, Italia, Grecia și așa mai departe. Aș putea să spun că vom acorda șanse tuturor ligilor care doresc să participe în competiția noastră, însă ne orientăm spre o competiție în care aspectul sportiv și cel financiar să fie mulțumitor. Cert este că această competiție va fi deschisă echipelor care fac performanță în competiția internă. Ea nu va fi o competiție închisă, tiparul fiind Liga Campionilor la fotbal.

O ultimă întrebare: câte poziții va avea România în următoarea ediție a competiției? Vă întreb deoarece s-au oferit detalii destul de clare cu privire la formatul competiției, numărul echipelor participante și așa mai departe.

Această informație nu este publică pentru moment. Atunci când întreaga alcătuire va fi definitivată, adică vom avea cele 24 de echipe pe tabloul principal, respectiv echipele înscrise în cele trei tururi preliminare, vom anunța public. Campionatele naționale sunt încă în plină desfășurare și ar fi prematur să vorbim despre numărul de locuri alocate fiecărei țări în parte. Pot să spun că mă bucur de participarea României și de felul în care CSM CSU Oradea a reprezentat liga din această țară.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.